Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De collectieve korting op de basisverzekering stopt vanaf 2023

De collectiviteitskorting op de zorgverzekering stopt per 2023. Zorgverzekeraars mogen geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Op de aanvullende zorgverzekering blijft het geven van korting wel mogelijk. En collectiviteiten zelf mogen gewoon blijven bestaan. Wat zijn de gevolgen voor bestaande collectief verzekerden? De premie wordt automatisch hoger zonder korting, maar door zorgverzekeringen te vergelijken kun je toch besparen. Tevreden met je huidige polis? Zoek dan een zorgverzekering met een soortgelijke dekking of kijk eens bij het prijsvechterslabel van jouw collectieve zorgverzekering. Wij vertellen je precies hoe je dit kunt doen.

Zorgverzekering vergelijken

Inhoudsopgave:

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je afsluit met een grote groep mensen.  Het collectief staat open voor een bepaalde groep verzekerden die bijvoorbeeld bij gemeenten, werkgevers of ledenorganisaties horen. De afspraken hebben betrekking op een korting op de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen. Vanaf 2023 is het alleen nog mogelijk voor zorgverzekeraars korting te geven op de aanvullende collectieve zorgverzekering.

collectieve-zorgverzekering-stopt

De collectieve basisverzekering stopt - Waarom?

Het verbieden van de collectieve korting op de basisverzekering is een politieke beslissing. Hiertoe is besloten omdat volgens de regering de collectieve zorgverzekering een fictieve korting geeft. Belangrijkste reden is dat de collectieve kortingen vaak een sigaar uit eigen doos zijn van verzekerden: de premie wordt eerst verhoogd voor iedereen en vervolgens krijgt een bepaalde groep verzekerden dit terug alsof het een korting is. Alleen de duurdere verzekeraars geven een collectiviteitskorting en ook nog eens alleen maar op de duurdere basisverzekeringen die ze aanbieden. Je krijgt dus korting op een te hoge premie. Om het systeem eerlijker en transparanter te maken, verdwijnt de korting. De afschaffing van de collectiviteitskorting komt niet uit de lucht vallen. Al in 2016 werd het eerste onderzoek gedaan naar de werking van de korting. Met ingang van 2020 werd de korting voor de basiszorgverzekering al teruggebracht van 10 naar maximaal 5 procent. En in 2023 volgt dus de volledige afschaffing van de korting. 

Aanvullende collectieve verzekering moet meerwaarde bieden

Oorspronkelijk was de collectieve verzekering bedoeld om voor specifieke groepen gezondheidsbevorderende afspraken te maken. Een werkgever sluit bijvoorbeeld met een verzekeraar een collectief af, met binnen de regeling extra fysiotherapie behandelingen in verband met de fysiek zware werkzaamheden die werknemers verrichten. Er worden dus afspraken gemaakt gericht op medische zorg. Omdat dit een meerwaarde voor deelnemers biedt ten opzichte van een reguliere aanvullende verzekering mag de collectieve korting op dit soort aanvullende dekkingen blijven bestaan. 

Wat kun je als collectief verzekerde doen in 2023?

Half november krijgt iedereen van de eigen zorgverzekeraar de nieuwe polis van 2023 op de deurmat of in de mail. Alle verzekerden via een collectiviteit zullen zien dat de basiskorting er niet meer in zit, en dus meer gaan betalen in 2023. Voor verzekerden die niet in actie komen, geeft dit een financieel nadeel. Dit kun je voorkomen door kritisch het aanbod van je huidige zorgverzekeraar te vergelijken met het totale marktaanbod. Vaak komen mensen er tijdens het vergelijken achter dat ze mogelijk al jaren teveel betalen voor de zorgverzekering. Ondanks de korting waar ze recht op hadden.

bedragen-collectieve-zorgverzekering.png

Neem alle verzekeraars mee bij het vergelijken

Ben je tevreden over je huidige zorgverzekeraar en wil je daarom niet zomaar overstappen De grote zorgverzekeraars hebben allemaal een prijsvechterslabel waarmee ze goedkopere polissen aanbieden. Misschien zit daar iets voor jou bij. Je blijft dan gewoon gebruikmaken van dezelfde diensten van je huidige verzekeraar onder een andere naam. Maar door ook naar andere verzekeraars te kijken, zul je zien dat de premie bij een andere zorgverzekeraar mogelijk lager is voor dezelfde dekking. Door het vervallen van de gedeeltelijke korting zal de premie voor je huidige zorgverzekering in 2023 in ieder geval hoger uitvallen in vergelijking met je huidige premie.

Collectief blijven zitten of collectief overstappen?

Het verplicht laten vervallen van de collectieve kortingen geldt niet voor de aanvullende verzekering. Ook de zorginhoudelijke afspraken en de tevredenheid kunnen redenen zijn om bij de huidige zorgverzekeraar te blijven. Toch geven we als advies: ga vergelijken! Vergelijk de dekking en de premie van je huidige verzekeraar met wat andere verzekeraars jou kunnen bieden. Alleen dan weet je zeker of het aanbod van je huidige zorgverzekeraar voordelig is in jouw situatie.

De collectieve zorgverzekering stopt dus niet voor de aanvullende dekkingen, maar de collectief verzekerden gaan het zeker merken in de premie voor de zorgverzekering 2023.


Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie