Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en je zorgverzekering

Als je kampt met psychische klachten ga je eerst naar de huisarts. De ‘praktijkondersteuner huisarts’ (GGZ) zal lichte psychische problemen behandelen. Voor maatwerk kun je doorverwezen worden naar de basis ggz of de specialistische ggz. Voor de betaling van de kosten heb je voldoende aan de basisverzekering. Dit gaat wel ten koste van het verplichte eigen risico. Ga wel specifiek voor een restitutieverzekering.

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en je zorgverzekering

Hoe werkt de geestelijke gezondheidszorg?

Bij psychische problemen is de eerste stap contact opnemen met de huisarts of de bedrijfsarts van je werkgever. De arts zal eerst kijken naar de mate van de problemen. Bij lichte psychische klachten of psychische stoornissen zal de huisarts zelf of de praktijkondersteuner (poh ggz) hulp bieden. Bij een ernstigere aard van klachten word je doorverwezen naar de basis ggz of de specialistische ggz. Een derde optie is de langdurige ggz (wet langdurige zorg). Het gaat hierbij om intensieve zorg gedurende minimaal drie jaar. Dat kan binnen een instelling, maar dat hoeft niet.

Waar naartoe zal de huisarts doorverwijzen?

Je wordt door je huisarts verwezen naar de zorgverlener die jou naar mening van de huisarts het beste kan helpen. Het gaat bijvoorbeeld om een psychiater of een psycholoog. De zorg moet zo goed mogelijk passen bij de psychische aard van jouw klachten. Is de gekozen zorgverlener toch niet de juiste keuze? Geen probleem, je kunt weer worden doorverwezen naar een andere zorgverlener of ggz instelling met andere specialiteiten.

Wat houdt basis ggz in?

Je komt bij de basis ggz terecht met milde en niet complexe psychische aandoeningen. Je komt ook bij de basis ggz terecht voor intensieve behandelingen, maar meestal word je daarvoor doorverwezen naar de gespecialiseerde ggz. De basis ggz is vaak de stap vóór de specialistische ggz. Na een behandeling van de aandoening kan blijken dat toch de meer gespecialiseerde zorgverleners betere zorg kunnen bieden. Het gaat om fysieke behandelingen en e-health (digitale toepassingen in de zorg).

Wat houdt gespecialiseerde ggz in?

Voor de complexere zorg kom je terecht bij deze zorgsoort. Deze zorg richt zich op zorgvragen die moeilijker te benoemen zijn. Het behandelplan is moeilijk samen te stellen, en het behandelen kan jaren in beslag nemen. Het gaat vaak om ernstige en terugkerende klachten waarmee je bij ggz instellingen (psychiatrisch ziekenhuis) terecht komt. Je krijgt bijvoorbeeld zorg van een gespecialiseerde verpleegkundige of een psycholoog. Met verschillende behandeltrajecten wordt gezocht naar de best passende behandelmethode voor patiënten. Hierbij wordt rekening gehouden met de psychische kwetsbaarheid.

Waarom kiezen voor een restitutieverzekering?

Met een restitutieverzekering ben je niet afhankelijk van de door de zorgverzekeraar afgesloten contracten met zorgverleners. Je hebt dan een volledige keuzevrijheid en dat is belangrijk in de geestelijke gezondheidszorg. Je weet namelijk niet welke behandelaars je krijgt en kunt daardoor niet controleren of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met deze behandelaars. Door het kiezen van een restitutieverzekering voorkom je dat je een deel van de behandeling zelf moet betalen omdat er geen contract is met jouw zorgverzekeraar. Voor de geestelijke gezondheid is alleen de beste zorg goed genoeg. Hiervoor moet je terecht kunnen bij de beste medisch specialist.

Geactualiseerd: donderdag 30 november 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie