Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Hoe kom je in de tweedelijnszorg terecht?

De zorg die je nodig kunt hebben, is verdeeld in eerstelijnszorg en tweedelijnszorg. Wat is het verschil en wat houdt tweedelijnszorg precies in?

Eerstelijnszorg is zorg waar je zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan behandeling zijn door:

  • Huisarts
  • Tandarts 
  • Fysiotherapeut
  • Maatschappelijk werker
  • Wijkverpleegkundige

Goed om te weten: eerstelijnszorg wil nog niet zeggen dat je het ook automatisch vergoed krijgt uit de basisverzekering. Voor bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapeut moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten om de kosten vergoed te krijgen. Zorg van de huisarts krijg je wel helemaal vergoed en gaat ook niet van je eigen risico af.

Als de huisarts je doorverwijst naar een specialist, kom je pas in de tweede lijn terecht. Tweedelijnszorg is dus zorg van hulpverleners waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Voorbeelden zijn psychologische zorg en specialisten in het ziekenhuis.

voorbeeld-tweedelijnszorg-psycholoog.png

Wat houdt tweedelijnszorg precies in?

Bij tweedelijnszorg kun je niet zelf een afspraak maken. Voor de doorverwijzing naar deze specialisten heeft de huisarts vaak een centrale rol. Je kunt alleen naar specialistische zorgverleners binnen de gezondheidszorg als het volgens een specialist of de huisarts de juiste stap is. Een goed voorbeeld van tweedelijnszorg is de specialistische zorg gericht op de geestelijke gezondheidszorg (tweedelijns psychologische zorg).

Meer voorbeelden van zorgverleners in de tweedelijn:

Er zijn ook zorgverleners die zowel eerstelijns als tweedelijns kunnen zijn. Je kunt zonder een verwijzing een afspraak maken met een fysiotherapeut. Voor meer specialistische therapeutische behandelingen kan een doorverwijzing nodig zijn. Je krijgt bijvoorbeeld een doorverwijzing naar een fysiotherapeut in het ziekenhuis gespecialiseerd in klachten rondom het kraakbeen. Voor tweedelijns GGZ heb je altijd een doorverwijzing nodig.

Altijd een verwijzing nodig voor ziekenhuisbehandelingen

Je kunt als patiënt niet zomaar een afspraak maken in het ziekenhuis voor een behandeling. Zelfs voor eerste hulp in het ziekenhuis moet je eerst bellen. De meeste tweedelijnszorg kan de huisarts voor je regelen. Een verwijzing naar de kaakchirurg gaat normaal gesproken via de tandarts. Je kunt worden doorverwezen naar een specialist voor bijvoorbeeld het laten maken van foto’s voor je pijnlijke knie. Dit doet de huisarts met een doorverwijzing.

De noodzakelijke behandelingen in het ziekenhuis worden door de basisverzekering vergoed, maar je moet wel eerst zo’n doorverwijzing hebben. Zo wordt de zorg door specialisten alleen toegankelijk als je de specifieke zorg echt nodig hebt. Je komt bijvoorbeeld niet bij een tweedelijns kaakchirurg terecht als je niet bent doorverwezen door een eerstelijns tandarts.

Geactualiseerd: woensdag 4 oktober 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie