Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat kost een bezoek aan een psycholoog?

Hulp van de psycholoog is verzekerd in de basisverzekering, maar niet altijd. Waar moet je op letten bij het goed verzekeren van de kosten van de psycholoog, en welke kosten betaal je zelf?

mental-health-poliswijzer.png

Je zorgverzekering stem je zo goed mogelijk af op de kosten die je verwacht voor het nieuwe jaar. Voor het verzekeren van de kosten van de psycholoog heb je geen aanvullende zorgverzekering nodig. De vergoeding komt uit de basisverzekering. Psychische hulp begint bij de bedrijfsarts of huisarts. Zij kunnen jou doorverwijzen naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

De huisarts is de poortwachter

Voordat je het traject van de GGZ ingaat, vinden er eerst gesprekken plaats met de huisarts en misschien de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk. Hier betaal je geen eigen risico over. Als de huisarts jou niet kan helpen met de klachten, volgt een doorverwijzing naar de Basis GGZ of Gespecialiseerde GGZ. De basisverzekering biedt dekking tegen deze kosten, maar je betaalt wel eigen risico. 

Vergoeding Basisverzekering

Als je bent doorverwezen door de huisarts of een andere medische specialist, biedt de zorgverzekering dekking voor de kosten van de psychische hulp. Zonder een vastgestelde stoornis volgt er ook geen vergoeding uit de basisverzekering. Het moet een zogenaamde DSM-stoornis zijn. Dit is een beoordeling voor psychische aandoeningen. Aan de hand hiervan wordt bepaald of je recht hebt op verzekerde zorg door een psycholoog.

Welke vormen van geestelijke zorg moet je zelf betalen?

Alle vormen van psychische hulp zijn verzekerd als het door de huisarts wordt behandeld. Word je doorverwezen door de huisarts naar een psycholoog? Dan heb je niet met alle soorten geestelijke problemen recht op een vergoeding vanuit de zorgverzekering. Uitgesloten zijn bijvoorbeeld:

  • Een burn-out
  • Relationele problemen
  • Aanpassingsstoornissen 
  • Behandeling van fobieën en angsten
  • Als psychologische hulp nodig is door rouw en verlies

Wat betaal je zelf?  

Valt de psychologische hulp onder de zorgverzekering dan betaal je niets zelf. 

Natura of Restitutie?

De meeste Nederlanders hebben een natura zorgverzekering. In deze verzekering verwijst de verzekeraar jou voor psychologische hulp naar een behandelaar waar de verzekeraar een overeenkomst mee heeft. Met psychische hulp kun je niet goed voorspellen wie de behandelaars worden. Misschien word je in korte tijd wel doorgestuurd van de ene naar de andere zorgverlener. Als je pech hebt kan er een psychiater tussen zitten waarmee een zorgverzekeraar geen afspraken over de vergoeding heeft gemaakt. 

Daarom adviseren wij een restitutieverzekering te nemen. De premie hiervoor is gemiddeld hoger, maar bij een restitutieverzekering maakt het voor de vergoeding niet uit naar welke zorgverlener je gaat. 

Een sessie met een psycholoog duurt gemiddeld 45 minuten tot 60 minuten.  De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 95. Als de basisverzekering dekking biedt, kost het je dus niets. Eventueel betaal je het eigen risico van € 385. Maar als je ook andere medische kosten maakt, wordt het eigen risico waarschijnlijk al opgemaakt aan andere medische zorg.

button.PNG 

Heb je nog inhoudelijke vragen over de zorgverzekering? Onze zorgspecialisten zitten klaar om jouw vragen te beantwoorden.


Gepubliceerd: donderdag 10 december 2020
Geactualiseerd: maandag 21 december 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie