Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat zijn de kosten van de grieprijk? Ben je hiervoor verzekerd?

In de herfst en de winter is het griepvirus aan het pieken. We hebben de afgelopen jaren voor hetere vuren gestaan, maar het griepvirus houd je liever ook buiten de deur. Je zorgverzekering kan helpen met het voorkomen van griep. Denk maar aan de griepprik die voor bepaalde groepen is verzekerd. Als je al griep (influenza) hebt, heb je weinig aan je zorgverzekering. Wat moet je weten over griep en wanneer kun je een rekening sturen naar de verzekeraar? De griepprik kosten zijn voor veel mensen nul euro.

griepprik-vergoeding-zorgverzekering.png

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het is een aandoening aan de luchtwegen en is heel besmettelijk. Elk jaar sterven 2700 mensen door de griep. Door griep kun je longontsteking en hartproblemen krijgen. Volgens het RIVM komt griep vooral voor in de wintermaanden. Er zijn twee typen van het influenzavirus, namelijk type A en B. Deze zijn weer onder te verdelen in subtypen. 

Een verkoudheid is iets anders dan griep

Een verkoudheidsvirus is niet hetzelfde als het griepvirus. Verkoudheid kan gepaard gaan met griep, maar het zijn niet de belangrijkste symptomen. Met koorts heb je een lichaamstemperatuur dat kan oplopen tot 39 graden. Andere symptomen van griep zijn:

 • Keelpijn
 • Droge hoest 
 • Koude rillingen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn

Griepprik kosten - Wat betaalt de zorgverzekering?

Als je met klachten naar de huisarts gaat, betaalt de zorgverzekeraar de kosten hiervan. Hier betaal je geen eigen risico over, want voor de huisarts betaal je nooit eigen risico. Het wordt een ander verhaal als de huisarts medicijnen voorschrijft. Medicijnen van de apotheek zijn meestal vergoed in de basisverzekering, maar hier betaal je wel het eigen risico over en soms een eigen bijdrage. Een griepprik is niet verzekerd in de basisverzekering.

Er geldt een uitzondering voor 60-plussers en voor mensen met bepaalde chronische ziekten of klachten. Ook patiënten met bijvoorbeeld diabetes, kinderen die langdurig salicylaten slikken, mensen met een verstandelijke handicap en patiënten met longklachten krijgen de griepprik vergoed, ongeacht de leeftijd. Ook als je om andere redenen een verminderde weerstand hebt, kan de griepprik gratis zijn. Mogelijk krijg je een oproep voor de griepprik, anders moet je zelf actie ondernemen richting de huisarts.

infographic griepprik

Paracetamol en ibuprofen niet vergoed

Met medicatie of andere hulpmiddelen kun je de ernst van de symptomen van het griepvirus verminderen, zoals paracetamol en ibuprofen. Tot 2019 kon je onder voorwaarden een vergoeding uit de basisverzekering krijgen voor paracetamols. Mede door de lage kosten hiervan is de dekking geschrapt uit de basisverzekering. Neem vooral rust en drink veel water. 

Ook als je niet binnen de doelgroep valt, kun je een griepprik halen

Je kunt een griepprik krijgen als je niet binnen de doelgroep valt. De kosten van ongeveer € 25 tot € 40 betaal je in dat geval zelf. In een aanvullende zorgverzekering kun je de kosten van een griepprik meeverzekeren, maar voorkom dat de premie hoger is dan de vergoeding uit de aanvullende verzekering. Een vaccinatie werkt tijdelijk

Toch kiezen voor het vaccin?

De griepprik beschermt ook als je geen medische indicatie hebt. Als je niet in de risicogroep valt, kun je ook flink ziek worden van de griep en andere virussen. Dit geldt zowel voor kinderen en volwassenen. 

Feitjes over de griep:

 • Een goede hygiëne kan het verspreiden van griep voorkomen.
 • Ook met een griepprik kun je griep krijgen. Je hebt wel ongeveer 40% minder kans.
 • Als je toch griep krijgt, word je vaak minder ernstig ziek.
 • De griep krijg je niet door buiten te lopen in de regen of door te koud gekleed naar buiten te gaan. Je kunt hierdoor wel verkouden raken.
 • Mensen met een goede weerstand zijn eerder weer van de griep af.
 • Ook als je al de griep hebt gehad, kun je het nog een keer krijgen in hetzelfde seizoen. De kans hierop is wel klein.
 • Drink vooral veel water en slaap veel.
 • Ventileer het huis goed om je medebewoners te beschermen tegen het griepvirus.
 • De gratis griepprik kun je krijgen in het najaar.
 • Griepvirussen veranderen steeds. Daarom wordt elk jaar een nieuwe griepprik gemaakt.

Naast de griepprik ook de pneumokokkenprik

Een pneumokok is een bacterie die je kunt verspreiden door het hoesten of het niezen. Door de bacterie kun je bepaalde aandoeningen ontwikkelen, waaronder longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Door een inenting heb je een kleinere kans om ziek te worden.

Naast de griepprik kun je gelijktijdig ook een uitnodiging krijgen voor de pneumokokkenprik, maar deze prik heb je eens in de vijf jaar nodig. De doelgroep voor de pneumokokkenprik is iedereen tussen 60 en 80 jaar oud. In het najaar van 2023 zijn er uitnodigingen gestuurd naar mensen met een geboortedatum van 1957 tot en met 1960.  In overleg met de huisarts is het mogelijk om de pneumokokkenprik te krijgen als je eigenlijk niet in de planning staat.

Bronnen

De volgende bronnen zijn gebruikt bij het samenstellen van deze pagina:
RIVM
Geactualiseerd: woensdag 4 oktober 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie