Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering vergelijken 2023

In 2022 is het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering 535 euro. In 2023 zal mede door het wegvallen van de collectieve korting het verschil nog verder oplopen. Ook de vergoedingen verschillen per verzekeraar. De basisdekking kan ieder jaar veranderen door een besluit van de overheid. Ook de zorg die jij nodig hebt voor volgend jaar kan veranderen door je persoonlijke situatie. Dat maakt het jaarlijks vergelijken van zorgverzekeringen zo belangrijk.  Voor 2023 wordt een sterk stijgende zorgpremie verwacht. Dat blijkt ook uit stukken van het kabinet. De inflatie zal in 2023 mede door veel hogere zorgkosten verder stijgen. Alles wat je moet weten over zorgverzekering vergelijken 2023 hebben wij voor jou in één overzicht gezet.

Vergelijk zorgverzekeringen

Zorgverzekering vergelijken 2023

Waarom is vergelijken belangrijk?

Je kunt in de periode vanaf 13 november tot en met 31 december zorgverzekeringen vergelijken en overstappen naar een andere zorgverzekering. Het vergelijken is belangrijk, want zo voorkom je dat je te beperkt of juist te ruim verzekerd bent tegen zorgkosten. Ook voorkom je dat je teveel betaalt voor vergoedingen die je toch niet gebruikt. 

Belangrijke redenen om de zorgverzekering in 2023 te vergelijken:

 • Jouw huidige zorgverzekering verandert 
  Jaarlijks bepalen zorgverzekeraars de premie die ze in het nieuwe jaar in rekening brengen. Ze kunnen dekkingen in aanvullende verzekeringen beperken (bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen) of daarvoor een extra hoge premie vragen. Ook als je tevreden bent met je huidige verzekering is vergelijken zinvol omdat je huidige dekking bij een andere zorgverzekeraar goedkoper kan zijn.

 • Wat heb je aan zorg nodig in 2023?
  Als je voor dit jaar hebt gekozen voor een zeer ruime tandartsdekking in verband met hoge kosten, kun je voor de nieuwe zorgverzekering in 2023 deze ruime dekking weer terugdraaien. Verwacht je in 2023 hoge kosten door bijvoorbeeld een beugel van de kinderen? Verzeker de beugel dan ruim mee, zonder wachttijd of medische beoordeling.
   
 • Collectieve korting op zorgverzekering verdwijnt
  Per 1 januari 2023 komt er een einde aan de collectieve korting op de basisverzekering. Momenteel krijg je nog 5 procent korting op de maandelijkse premie. Maar ook nu is de collectieve verzekering al niet aantrekkelijk doordat zorgverzekeraars de korting geven op de duurdere basisverzekeringen. Waarom zou je genoegen nemen met een duurdere zorgpolis met korting terwijl andere zorgverzekeringen waarvoor geen korting geldt, goedkoper zijn?

 • Vergelijken kost je weinig tijd en levert je veel geld op
  Waarom zou je niet vergelijken? Het kost je weinig moeite met onze zorgvergelijker en mogelijk levert het een besparing van honderden euro’s per jaar op. Voor persoonlijk advies kun je onze zorgexperts raadplegen die je helpen om snel  een nieuwe ziektekostenverzekering af te sluiten die zo goed mogelijk is afgestemd op jouw wensen. 

vissen-pw.png

Wat zijn de veranderingen in de zorgverzekering?

 • Vanaf 1 april 2022 hebben verzekerden met obesitas recht op het medicijn Saxenda. Het medicijn zorgt voor een verminderde hongergevoel. Het medicijn kost meer dan € 2500 per jaar. De voorwaarden om voor het medicijn in aanmerking te komen zijn:
  • Een BMI van meer dan 40
  • Een BMI van meer dan 35 als je bepaalde onderliggende kwalen hebt
  • Je komt niet in aanmerking voor een opertie om het probleem op te lossen.
  • Je hebt geen diabetes type 2
 • Definitieve streep door de collectiviteitskorting in de basisverzekering.  Op de aanvullende zorgverzekering mogen verzekeraars nog wel een korting op de premie geven aan collectief verzekerden.
   
 • Het medicijn Mysimba is effectief voor het behandelen van overgewicht. Het medicijn wordt waarschijnlijk toegevoegd aan de basisverzekering. Het middel is effectief bij mensen met een BMI van 30 of hoger die al meedoen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Mysimba is ook geschikt bij een BMI tussen 27 en 30 jaar, als je deelneemt aan een GLI en één of meer ziektes hebt die verband houdt met  overgewicht. 
   
 • Volgens het ministerie van Volkshuisvesting kan de premie voor de basisverzekering met € 15 per maand stijgen. Deze prognose is gebaseerd op interne stukken, die niet zijn vrijgegeven.
   
 • Ongeveer 1,5 miljoen mensen krijgen vanuit de basisverzekering vitamine D voorgeschreven. Dit krijg je bijvoorbeeld als je last hebt van darmaandoeningen. botontkalking of na een maagverkleining. Het gaat om een hoge dosis vitamine D. Per 1 januari 2023 gaat vitamine D uit de dekking in de basisverzekering. De reden hiervoor is dat het voor een relatief laag bedrag te koop is bij drogisten. 

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

De goedkoopste zorgverzekering heeft maar een beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd. De verzekeraar zelf bepaalt waar je zorg volledig vergoed krijgt. Je hebt dus een gedeeltelijke vrije zorgkeuze. Je nieuwe polis kan ook voor de basis vrije zorgkeuze aanbieden. Een beperkte vrije zorgkeuze hoeft geen probleem te zijn. We onderscheiden de volgende zorgverzekeringen:

 • Natura zorgverzekering - De verzekeraar sluit contracten met zorgverleners. Een bepaalde verzekeraar heeft mogelijk geen contract met jouw zorgverlener. Zorgt voor de gemiddeld laagste maandelijkse premie
 • Combinatie zorgverzekering - Gedeeltelijk heb je een volledige keuzevrijheid en voor sommige zorgverleners ben je afhankelijk van gesloten contracten. Je krijgt een minimum vergoeding bij een niet gecontracteerde zorgverlener
 • Restitutie zorgverzekering - Je hebt een vrije zorgkeuze. De verzekeraar beperkt jou niet in de keuzevrijheid. De vrije zorgkeuze kost je wel een hogere premie.

Waar let je op bij het vergelijken?

stappenplan-zorgverzekering-kiezen.png

Welke zorg heb je nodig in 2023?

Je kunt de toekomst niet voorspellen, dus misschien weet je nog niet welke ziektekosten je in 2023 kunt verwachten. Toch moet je eens kritisch kijken waarvoor je verzekerd bent. Zeker als je een aanvullende zorgverzekering hebt. Misschien heb je dekking voor € 500 aan kosten voor alternatieve geneeswijzen. Dat is een nuttige dekking als je hier ook echt gebruik van maakt. De dekking is echter zinloos als je nooit gebruikmaakt van alternatieven geneeswijzen. Er zijn nog een aantal vergoedingen denkbaar die volkomen onzinnig zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een ruime orthodontievergoeding voor kinderen als je geen kinderen hebt
 • Tandartskosten ruim verzekerd hebben, terwijl je een kunstgebit hebt
 • 20 fysiotherapiebehandelingen verzekeren als je in je leven amper bij de fysiotherapeut komt
 • Ruime dekking voor een bevalling en kraamhulp terwijl je een man bent 

Je kunt ook behandelingen verwachten in 2023 die je juist goed aanvullend kunt verzekeren. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Je kind krijgt een beugel in 2023
 • Jouw kinderwens komt volgend jaar uit
 • De tandarts heeft je een kostbare offerte toegestuurd
 • In 2023 ga je voor een kunstgebit of een hoortoestel

Vul daarom bij de filters in de zorgvergelijker in welke zorg je verwacht nodig te hebben en de vergelijker laat de getoonde zorgverzekeringen overeenkomen met jouw specifieke zorgwensen. 

Waarvoor heb je een aanvullende verzekering nodig?

Heb je jaarlijks veel zorg nodig? Dat wil nog niet zeggen dat je ook echt een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Aanvullende zorgverzekeringen zijn nuttig als je zorg nodig hebt dat niet of gedeeltelijk verzekerd is vanuit de basisverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om tandartskosten voor volwassenen, reguliere fysiotherapie, manuele therapie, alternatieve geneeswijzen en het verzekeren van een beugel. De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Zorgverzekeraars vergoeden de volgende kosten in de basisverzekering: 

dekking-basisverzekering-2.png

Waarvoor kun je een aanvullende polis afsluiten in 2023?

 • Tandartskosten
 • Fysiotherapie
 • Orthodontie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • 100% buitenlanddekking
 • Anticonceptie (vanaf 21 jaar)
 • Ogen laseren
 • Sportarts
 • Eigen bijdrage(n) geregistreerde medicijnen of hulpmiddelen

Fysiotherapie

Sommige zorgkosten komen voor een gedeelte uit de basisverzekering. Een deel van deze kosten betaal je dus zelf, dit wordt de eigen bijdrage genoemd. Met een aanvullende zorgverzekering kun je de kosten die normaal voor eigen rekening komen toch voor 100% meeverzekeren. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor:

 • Kunstgebit
 • Hoortoestellen
 • Brillen en contactlenzen
 • Kraamhulp
 • Bevalling in ziekenhuis zonder medische noodzaak
 • Pruiken
 • Orthopedische schoenen

Wil je jouw eigen risico verhogen voor een lagere premie?

Maak je nauwelijks zorgkosten en betaal je eigenlijk nooit je eigen risico volledig (€ 385)? Je kunt besparen op de zorgpremie door te kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico in 2023. Dit kan je een premievoordeel opleveren van € 20 tot € 25 per maand. Het is goed om te weten dat je niet over alle zorgkosten eigen risico betaalt. De keerzijde van een verhoogd eigen risico is wel dat je € 885 (€ 385 verplichte eigen risico en € 500 vrijwillig eigen risico)in rekening gebracht krijgt als je een keer flinke pech hebt.

Checklist eigen risico

Maak een vergelijking

Na de nodige voorbereidingen kun je beginnen. Voor het vinden van een goedkope zorgverzekering bieden wij de optimale ondersteuning. Vul op onze website je geboortedatum in en klik op de knop ‘Bekijk je zorgpremie’. Je komt in de zorgvergelijker terecht en je ziet een overzicht van alle basisverzekeringen gerangschikt op premie. Nummer 1 is de goedkoopste. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars identiek.

Aan de linkerkant van de zorgvergelijker tonen we alle filters die je kunt gebruiken. Bij stap ‘3. Aanvullende dekking’ geef je aan wat jouw zorgwensen zijn. Je kiest bijvoorbeeld voor € 250 vergoeding voor tandartskosten en verzekert aanvullend 9 behandelingen fysiotherapie mee. De resultaten worden gelijk bijgewerkt aan de hand van jouw voorkeuren. Alleen de ziektekostenverzekeringen die voldoen aan jouw specifieke zorgwensen blijven over. 

Stel op deze manier de voor jou ideale zorgverzekering 2023 samen.

Hoe vind je de beste en goedkoopste zorgverzekering 2023?

Vooral bij het verzekeren let je ook goed op de kwaliteit. Je wilt zo weinig mogelijk betalen, maar het is niet de bedoeling dat je noodzakelijke dekkingen inlevert om zo tot een lagere premie te komen. De meeste Nederlanders kunnen tientjes per maand besparen zonder aan vergoeding in te leveren. Door over te stappen naar de beste zorgverzekeraar met een lage premie kun je besparen en in 2023 nog steeds de best mogelijke dekking hebben tegen zorgkosten.

Kies bijvoorbeeld voor een goedkoper merk van je huidige verzekeraar. Verzekeraars als Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ beschikken namelijk over goedkopere labels waarop je tientallen euro’s per maand kunt besparen.

kloonpolis.png

Welke aanvullende dekkingen heb je echt nodig

Iedereen met een aanvullende zorgpolis betaalt ook voor behandelingen waar nooit gebruik van wordt gemaakt. Dat is ook niet te voorkomen, want je kunt niet zelf een aanvullende verzekering samenstellen. Je kunt wel kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering waarin de door jou gewenste dekkingen verzekerd zijn. Door het kritisch vergelijken voorkom je een te ruim pakket met voor jou zinloze dekkingen.

Alleen al de premies voor de basisverzekering verschillen tientallen euro’s

Vooral de premie van de basisverzekering maakt de zorgverzekering duur. De duurste verzekeraar rekent in 2023 meer dan € 150 voor een nieuwe basisverzekering en de goedkoopste zit rond de € 110 per maand. De aanvullende verzekeringen zijn vaak niet zo duur. Het grote verschil wordt gemaakt door de basisverzekering. Het vreemde is dat de dekking in de basisverzekering wel bij alle verzekeraars identiek is. Blijf dus niet trouw aan je huidige zorgverzekering om de verkeerde redenen.

Welke beoordeling heeft jouw verzekeraar?

Sommige verzekeraars doen meer dan alleen maar een bedrag vergoeden. Ze bieden bijvoorbeeld korting op de sportschool, bewegingsapp’s en delen tips voor een goede gezondheid. Om inzicht te krijgen in wat verzekeraars aanvullend bieden, hebben wij de GoedeZorg score geïntroduceerd (link naar uitleg). De hoogte van het cijfer is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de maatschappelijke betrokkenheid van de verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars doen dat nou eenmaal beter dan andere.

Heeft de verzekeraar contracten met jouw zorgverleners?

Qua inhoud verschillen basisverzekeringen niet onderling. Er zitten wel verschillen in de keuzevrijheid. Bij de goedkoopste basisverzekering kun je bijvoorbeeld niet bij alle ziekenhuizen terecht voor een planbare behandeling, maar juist bij gecontracteerde zorginstellingen. Bij niet gecontracteerde zorg krijg je maar een minimum vergoeding van de zorgkosten. Of verzekeraars beschikken niet over een contract met jouw apotheek. Bij het vergelijken kun je ook controleren of een verzekeraar een contract heeft met jouw zorgverlener. Bij huisartsen en tandartsen heb je altijd een volledige keuzevrijheid omdat deze zorgverleners niet met contracten werken. 

Bespaartips

 • Verhoog het eigen risico als je weinig zorg gebruikt
 • Ga je 2 x per jaar voor een controle naar de tandarts en misschien nog naar de mondhygiënist? Sluit dan geen tandartskostenverzekering af. De premie overtreft namelijk de vergoeding.
 • Ben jij samen met je partner verzekerd op één polis? Kies ieder een eigen polis met de dekking die jullie ook zelf nodig hebben. Anders betaal je extra voor zorgkosten die jouw partner in 2023 verwacht.
 • Vergelijk ook de collectieve zorgverzekering kritisch. Waarschijnlijk betaal je te veel premie.
 • Je kunt de premie ook in één keer betalen. Dit levert een korting op de premie op.
 • Krijgt je kind in 2023 een beugel? Ga niet akkoord met een wachttijd van één jaar. Je kunt overstappen en de beugelvergoeding al in 2023 in laten gaan.

Als je in een jaar weinig zorgkosten verwacht, kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen. Des te hoger je eigen risico is, des te lager je premie. Houd er wel rekening mee dat je tot € 885 moet kunnen betalen als je onverwachte zorgkosten hebt. Het is dus verstandig om dit geld achter de hand te houden.
Heb je niet veel geld achter de hand? Dan is het verstandig om een laag eigen risico aan te houden. Hiermee loop je de minste kans op onvoorziene hoge kosten. Meer over het verhogen van het eigen risico.

       

Eigen risico

     

       

Wat bespaar je ongeveer per jaar?

     

 € 885 € 300
€ 785 € 200
€ 685 € 125
€ 585 € 90
€ 485 € 50
€ 385 € 0

Hogere premie zorgverzekering in 2023?

De premie voor de zorgverzekering is de laatste jaren duurder geworden. Een enkele zorgverzekeraar heeft een verlaging van de premie doorgevoerd, maar de meeste verzekeraars hadden een hogere zorgpremie nodig. De zorgverzekering 2023 wordt waarschijnlijk ook weer duurder. Hierdoor lopen de onderlinge verschillen tussen verzekeraars ook steeds verder op. In 2022 was het premieverschil tussen de goedkoopste en de duurste ruim € 40 per maand.

Ook via de belastingen en een inkomensafhankelijke bijdrage betaal je aan de zorgkosten. Op deze onderdelen kun je niet besparen, maar wel op de maandelijkse premie. Dus laat deze kans niet liggen.

Tot half november 2022 hebben de verzekeraars de tijd om de premie voor de zorgverzekering 2023 openbaar te maken. Daarna heb je tot 1 januari 2023 de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Onafhankelijk zorgverzekering vergelijken bij Poliswijzer.nl

Poliswijzer.nl is onafhankelijk en vergelijkt alle verschillende zorgverzekeringen. Het kan zijn dat een zorgverzekering afsluiten niet lukt via ons. Dit komt voor bij verzekeraars met wie we geen afspraken konden maken. Maar we nemen deze verzekeringen dan in ieder geval wel mee in de vergelijking. Dat onderstreept onze onafhankelijkheid. Verzekeraars betalen ons dus niet voor opname in de vergelijker. Ook kunnen ze geen afspraken met ons maken om een betere ranking te krijgen in onze vergelijkingen.

Heb je de beste zorgverzekering gevonden? Stap dan binnen een paar minuten over. Je huidige polis wordt door je nieuwe zorgverzekeraar opgezegd.

Heb je hulp nodig?

Kun je hulp gebruiken bij het vergelijken of heb je nog vragen? Onze gediplomeerde zorgexperts staan voor je klaar.

Vergelijk zorgverzekeringen

Geactualiseerd: woensdag 1 juni 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie