Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering 2023 vergelijken

In 2023 betaal je voor de duurste basisverzekering € 156,50 per maand en voor de goedkoopste € 122,95 per maand. Een groot verschil voor exact dezelfde dekking. Hieruit blijkt al dat het vergelijken van zorgverzekeringen verstandig is. Betaal niet onnodig teveel voor je zorgverzekering. Wat zijn de veranderingen in de zorgverzekering in 2023?

Keuzehulp


Inhoudsopgave:

Zorgverzekering 2023 vergelijken

Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?

De goedkoopste zorgverzekering heeft maar een beperkt aantal zorgverleners gecontracteerd. De verzekeraar zelf bepaalt waar je zorg volledig vergoed krijgt. We onderscheiden de volgende zorgverzekeringen:

 • Natura zorgverzekering - De verzekeraar sluit contracten met zorgverleners. Jouw verzekeraar heeft mogelijk geen contract met jouw zorgverlener. De naturapolis heeft gemiddeld de laagste maandelijkse premie.
 • Combinatie zorgverzekering - Gedeeltelijk heb je een volledige keuzevrijheid en voor sommige zorgverleners ben je afhankelijk van gesloten contracten. Je krijgt een minimum vergoeding bij een niet gecontracteerde zorgverlener. Je betaalt een deel van de zorgkosten zelf als je gebruik maakt van ongecontracteerde zorg.
 • Restitutie zorgverzekering - Je hebt een vrije zorgkeuze. De verzekeraar beperkt jou niet in de keuzevrijheid. De vrije zorgkeuze kost je wel een hogere premie.

soorten zorgverzekeringen

Wat zijn de veranderingen in de zorgverzekering 2023?

 • Definitieve streep door de collectiviteitskorting in de basisverzekering.  Op de aanvullende zorgverzekering mogen verzekeraars nog wel een korting op de premie geven aan collectief verzekerden.
   
 • Je ontvangt meer zorgtoeslag in 2023. De stijging van de zorgtoeslag is groter dan andere jaren. Alleenstaanden die recht hebben op de toeslag krijgen € 43 per maand extra. De maximale zorgtoeslag is volgend jaar € 154 per maand. Voor toeslagpartners is dat € 265 per maand. Vraag je zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst.
   
 • Sinds april 2022 hebben verzekerden met obesitas recht op het medicijn Saxenda. Het medicijn zorgt voor een verminderde hongergevoel. Het medicijn kost meer dan € 2500 per jaar. De voorwaarden om voor het medicijn in aanmerking te komen zijn:
  • Je volgt al minimaal 1 jaar een gecombineerd leefstijlinterventie (GLI)
  • Een BMI van meer dan 40
  • Een BMI van meer dan 35 is voldoende als je bepaalde onderliggende kwalen hebt
  • Je komt niet in aanmerking voor een operatie om het probleem op te lossen
  • Je hebt geen diabetes type 2
 • Het medicijn Mysimba is effectief voor het behandelen van overgewicht. Het medicijn wordt toegevoegd aan de basisverzekering. Het middel is effectief bij mensen met een BMI van 30 of hoger die al meedoen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Mysimba is ook geschikt bij een BMI tussen 27 en 30, als je deelneemt aan een GLI en één of meer ziektes hebt die verband houdt met overgewicht.
   
 • Ongeveer 1,5 miljoen mensen krijgen vanuit de basisverzekering vitamine D voorgeschreven. Dit krijg je bijvoorbeeld als je last hebt van darmaandoeningen, botontkalking of na een maagverkleining. Het gaat om een hoge dosis vitamine D. Per 1 januari 2023 gaat vitamine D uit de dekking in de basisverzekering. De reden hiervoor is dat het voor een relatief laag bedrag te koop is bij drogisten.
   
 • Op 1 juli 2022 is de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) in werking getreden. Hierdoor is het claimen van zorgkosten voor vluchtelingen uit Oekraïne beter geregeld. Zorgverleners kunnen nu eenvoudiger (minder administratieve lasten) zorgkosten claimen voor medische zorg voor mensen uit Oekraïne in Nederland. Per 1 augustus vervalt de verzekeringsplicht voor Oekraïners met een BSN die gaan werken in Nederland. Ze blijven ook in dat geval verzekerd vanuit de overheid.
   
 • De combinatietest verdwijnt uit de basisverzekering. Met de combinatiestest worden zwangerschappen onderzocht op een verhoogde kans op het down-, edward- of patausyndroom.
   
 • De NIPT wordt juist toegevoegd in de basisverzekering. Met de NIPT kan worden onderzocht of er aanwijzingen zijn voor down-, edwards- of patausyndroom bij het ongeboren kind. Per 1 april 2023 verdwijnt de eigen bijdrage van € 175.
   
 • Dekkingen die weinig toevoegen of waarvan de werking onvoldoende is bewezen, kunnen uit de basisverzekering worden verwijderd.
   
 • Het medicijn Nivolumab zit sinds juli 2022 in de basisverzekering. Dit medicijn wordt gebruikt bij een zeldzame kankertumor. Het medicijn is bij 40% van de gevallen effectief.
   
 • Vanaf 15 november 2022 wordt ook het coronamedicijn Paxlovid vergoed uit de basisverzekering. Dit medicijn verlaagt volgens het Zorginstituut Nederland de kans op ziekenhuisopname of ernstige ziekte bij een kwetsbare groep coronapatiënten. Het gaat om mensen zonder antistoffen tegen corona die tegelijkertijd een verhoogd risico hebben door andere aspecten van hun gezondheid. De vergoeding geldt alleen voor risicogroepen en het medicijn is alleen verkrijgbaar via een recept van de behandelend arts.

Waarom is vergelijken belangrijk?

Je kunt tot en met 31 december zorgverzekeringen vergelijken en overstappen naar een andere zorgverzekering. Het vergelijken is belangrijk, want zo voorkom je dat je te beperkt of juist te ruim verzekerd bent tegen zorgkosten. Ook voorkom je dat je teveel betaalt voor vergoedingen die je toch niet gebruikt.

Belangrijke redenen om de zorgverzekering in 2023 te vergelijken:

 • Jouw huidige zorgverzekering verandert 
  Jaarlijks bepalen zorgverzekeraars de premie die ze in het nieuwe jaar in rekening brengen. Ze kunnen dekkingen in aanvullende verzekeringen beperken (bijvoorbeeld voor alternatieve geneeswijzen) of daarvoor een extra hoge premie vragen. Ook als je tevreden bent met je huidige verzekering is vergelijken zinvol omdat je huidige dekking bij een andere zorgverzekeraar goedkoper kan zijn.

 • Wat heb je aan zorg nodig in 2023?
  Als je voor dit jaar hebt gekozen voor een zeer ruime tandartsdekking door hoge tandartskosten, kun je voor de nieuwe zorgverzekering in 2023 deze ruime dekking weer terugdraaien. Verwacht je in 2023 hoge kosten door bijvoorbeeld een beugel van de kinderen? Verzeker de beugel dan ruim mee, zonder wachttijd of medische beoordeling.
   
 • Collectieve korting op zorgverzekering verdwijnt
  Per 1 januari 2023 komt er een einde aan de collectieve korting op de basisverzekering. In 2022 krijg je nog maximaal 5 procent korting op de maandelijkse premie. Maar ook nu is de collectieve verzekering al niet aantrekkelijk doordat zorgverzekeraars de korting geven op de duurdere basisverzekeringen. Waarom zou je genoegen nemen met een duurdere zorgpolis met korting terwijl andere zorgverzekeringen waarvoor geen korting geldt, goedkoper zijn?

 • De premies zijn flink gestegen
  De gemiddelde premie in 2023 is met ruim € 10 per maand gestegen. De zorgverzekering waar je op dit moment bij zit, wordt duurder. De een heeft de premie met maarliefst € 18 per maand verhoogd en de ander met € 3,75 per maand. Kijk daarom eens in de zorgvergelijker of de premie bij een andere zorgverzekeraar lager is.

 • Vergelijken kost je weinig tijd en levert je veel geld op
  Waarom zou je niet vergelijken? Het kost je weinig moeite met onze zorgvergelijker en mogelijk levert het een besparing van honderden euro’s per jaar op. Voor persoonlijk advies kun je onze zorgexperts bellen die je helpen om snel  een nieuwe ziektekostenverzekering af te sluiten die zo goed mogelijk is afgestemd op jouw wensen.

Waar let je op bij het vergelijken?

Gebruik onze stappenplan om een zorgverzekering te kiezen in 2023:

stappenplan zorgverzekering kiezen in 2023

Welke zorg heb je nodig in 2023?

Je kunt de toekomst niet voorspellen, dus misschien weet je nog niet welke ziektekosten je in 2023 kunt verwachten. Toch moet je eens kritisch kijken waarvoor je verzekerd bent, als je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering hebt. Misschien heb je dekking voor € 500 aan kosten voor alternatieve geneeswijzen. Dat is een nuttige dekking als je hier ook echt gebruik van maakt. De dekking is echter zinloos als je nooit gebruik maakt van alternatieven geneeswijzen. Er zijn nog een aantal vergoedingen denkbaar die volkomen onzinnig zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Een ruime orthodontievergoeding voor kinderen als je geen kinderen hebt
 • Tandartskosten ruim verzekerd hebben, terwijl je een kunstgebit hebt
 • 20 fysiotherapiebehandelingen verzekeren als je in je leven amper bij de fysiotherapeut komt
 • Ruime dekking voor een bevalling en kraamhulp terwijl je een man bent 

Je kunt ook behandelingen verwachten in 2023 die je juist goed aanvullend kunt verzekeren. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Je kind krijgt een beugel in 2023
 • Jouw kinderwens komt volgend jaar uit
 • De tandarts heeft je een offerte met kostbare behandelingen voor in 2023 gestuurd
 • In 2023 ga je voor een kunstgebit of een hoortoestel

Vul daarom bij de filters in de zorgvergelijker in welke zorg je verwacht nodig te hebben en de vergelijker laat de getoonde zorgverzekeringen overeenkomen met jouw specifieke zorgwensen. 

Waarvoor heb je een aanvullende verzekering nodig?

Heb je jaarlijks veel zorg nodig? Dat wil nog niet zeggen dat je ook echt een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Aanvullende zorgverzekeringen zijn nuttig als je zorg nodig hebt dat niet of gedeeltelijk verzekerd is vanuit de basisverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om tandartskosten voor volwassenen, reguliere fysiotherapie, manuele therapie, alternatieve geneeswijzen en het verzekeren van een beugel. De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Zorgverzekeraars vergoeden de volgende kosten vanuit de basisverzekering:

dekking basisverzekering

Waarvoor kun je een aanvullende polis afsluiten in 2023?

 • Tandartskosten
 • Fysiotherapie
 • Orthodontie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • 100% buitenlanddekking
 • Anticonceptie (vanaf 21 jaar)
 • Ogen laseren
 • Sportarts
 • Eigen bijdrage(n) geregistreerde medicijnen of hulpmiddelen

Fysiotherapie

Sommige zorgkosten komen voor een gedeelte uit de basisverzekering. Een deel van deze kosten betaal je dus zelf, dit wordt de eigen bijdrage genoemd. Met een aanvullende zorgverzekering kun je de kosten die normaal voor eigen rekening komen toch voor 100% meeverzekeren. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor:

 • Kunstgebit
 • Hoortoestellen
 • Brillen en contactlenzen
 • Kraamhulp
 • Bevalling in ziekenhuis zonder medische noodzaak
 • Pruiken
 • Orthopedische schoenen

Wil je jouw eigen risico verhogen in ruil voor een lagere premie?

Maak je nauwelijks zorgkosten en betaal je eigenlijk nooit je eigen risico volledig (€ 385)? Je kunt besparen op de zorgpremie door te kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico in 2023. Dit kan je een premievoordeel opleveren van € 20 tot € 25 per maand. Het is goed om te weten dat je niet over alle zorgkosten eigen risico betaalt. De keerzijde van een verhoogd eigen risico is wel dat je € 885 (€ 385 verplichte eigen risico + € 500 vrijwillig eigen risico) in rekening gebracht krijgt als je een keer flinke pech hebt.

Checklist eigen risico

Maak een vergelijking

Na de nodige voorbereidingen kun je beginnen. Voor het vinden van een goedkope zorgverzekering bieden wij de optimale ondersteuning. Vul op onze website je geboortedatum in en klik op de knop ‘Bekijk je zorgpremie’. Je komt in de zorgvergelijker terecht en je ziet een overzicht van alle basisverzekeringen gerangschikt op premie. Nummer 1 is de goedkoopste. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars identiek.

Aan de linkerkant van de zorgvergelijker tonen we alle filters die je kunt gebruiken. Bij 'Aanvullende dekking' geef je aan wat jouw zorgwensen zijn. Je kiest bijvoorbeeld voor € 250 vergoeding voor tandartskosten en verzekert aanvullend 9 behandelingen fysiotherapie mee. De resultaten worden gelijk bijgewerkt aan de hand van jouw voorkeuren. Alleen de ziektekostenverzekeringen die voldoen aan jouw specifieke zorgwensen blijven over. 

Stel op deze manier de voor jou ideale zorgverzekering 2023 samen.

Hoe vind je de beste en goedkoopste zorgverzekering 2023?

Vooral bij het verzekeren let je ook goed op de kwaliteit. Je wilt zo weinig mogelijk betalen, maar het is niet de bedoeling dat je noodzakelijke dekkingen inlevert om zo tot een lagere premie te komen. De meeste Nederlanders kunnen tientjes per maand besparen zonder vergoedingen in te leveren. Door over te stappen naar de beste zorgverzekeraar met een lage premie kun je besparen en in 2023 nog steeds de best mogelijke dekking hebben tegen zorgkosten.

Kies bijvoorbeeld voor een goedkoper merk van je huidige verzekeraar. Verzekeraars als Menzis, Zilveren Kruis, VGZ en CZ beschikken namelijk over goedkopere labels waarop je tientallen euro’s per maand kunt besparen.

zorglandschap

Welke aanvullende dekkingen heb je echt nodig?

Iedereen met een aanvullende zorgpolis betaalt ook voor behandelingen waar nooit gebruik van wordt gemaakt. Dat is ook niet te voorkomen, want je kunt niet zelf een aanvullende verzekering samenstellen. Je kunt wel kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering waarin de door jou gewenste dekkingen verzekerd zijn. Door het kritisch vergelijken voorkom je een te ruim pakket met voor jou zinloze dekkingen.

Alleen al de premies voor de basisverzekering verschillen tientallen euro’s

Vooral de premie van de basisverzekering maakt de zorgverzekering duur. De duurste verzekeraar rekent in 2023 meer dan € 150 per maand voor een nieuwe basisverzekering en de goedkoopste zit rond de € 123 per maand. De aanvullende verzekeringen zijn vaak niet zo duur. Het grote verschil wordt gemaakt door de basisverzekering. Het vreemde is dat de dekking in de basisverzekering wel bij alle verzekeraars identiek is. Blijf dus niet trouw aan je huidige zorgverzekering om de verkeerde redenen.

Welke beoordeling heeft jouw verzekeraar?

Sommige zorgverzekeraars doen meer dan alleen maar een bedrag vergoeden. Ze bieden bijvoorbeeld korting op de sportschool, bewegingsapp’s en delen tips voor een goede gezondheid. Om inzicht te krijgen in wat verzekeraars aanvullend bieden, hebben wij de GoedeZorg score geïntroduceerd. De hoogte van het cijfer is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de maatschappelijke betrokkenheid van de verzekeraar. Sommige zorgverzekeraars doen dat nou eenmaal beter dan andere.

Heeft de verzekeraar contracten met jouw zorgverleners?

Qua inhoud verschillen basisverzekeringen niet onderling. Er zitten wel verschillen in de keuzevrijheid. Bij de goedkoopste basisverzekering kun je bijvoorbeeld niet bij alle ziekenhuizen terecht voor een planbare behandeling, maar juist bij gecontracteerde zorginstellingen. Of verzekeraars beschikken niet over een contract met jouw apotheek. Bij het vergelijken kun je ook controleren of een verzekeraar een contract heeft met jouw zorgverlener. Bij huisartsen en tandartsen heb je altijd een volledige keuzevrijheid omdat deze zorgverleners niet met contracten werken.

Bespaartips

 • Verhoog het eigen risico als je weinig zorg gebruikt
 • Ga je 2 x per jaar voor een controle naar de tandarts en misschien nog naar de mondhygiënist? Sluit dan geen tandartskostenverzekering af. De premie overtreft namelijk de vergoeding.
 • Ben jij samen met je partner verzekerd op één polis? Kies ieder een eigen polis met de dekking die jullie zelf nodig hebben. Anders betaal je extra voor zorgkosten die jouw partner in 2023 verwacht.
 • Vergelijk ook de collectieve zorgverzekering kritisch. Waarschijnlijk betaal je te veel premie.
 • Je kunt de premie ook in één keer betalen. Dit levert een korting op de premie op.
 • Krijgt je kind in 2023 een beugel? Zorg voor de ruimste dekking tegen de laagste premie. Onze zorgexperts kunnen jou hierin adviseren.

Als je in een jaar weinig zorgkosten verwacht, kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen. Des te hoger je eigen risico is, des te lager je premie. Houd er wel rekening mee dat je tot € 885 moet kunnen betalen als je onverwachte zorgkosten hebt. Het is dus verstandig om dit geld achter de hand te houden. Heb je niet veel geld achter de hand? Dan is het verstandig om een laag eigen risico aan te houden. Hiermee loop je de minste kans op onvoorziene hoge kosten. Meer over het verhogen van het eigen risico.

       

Eigen risico

     

       

Wat bespaar je ongeveer per jaar?

     

 € 885 € 240
€ 785 € 160
€ 685 € 120
€ 585 € 100
€ 485 € 50
€ 385 € 0

Hogere premie zorgverzekering in 2023

De premie voor de zorgverzekering is de laatste jaren sterk verhoogd. Alle zorgverzekeraars hebben een hogere zorgpremie nodig in 2023. Op basis van gesprekken met de verzekeraars heeft het kabinet met Prinsjesdag een premieverhoging van ruim € 10 per maand aangekondigd. Deze voorspelling is ook uitgekomen. Er zijn zorgverzekeraars die meer dan € 18 per maand verhoogd hebben en andere verzekeraars hebben de verhoging beperkt gehouden tot een bedrag onder de € 5 per maand. Je hebt tot 1 januari 2023 om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Onafhankelijk vergelijken bij Poliswijzer.nl

Poliswijzer.nl is onafhankelijk en vergelijkt alle zorgverzekeringen. Het kan zijn dat een zorgverzekering afsluiten niet lukt via ons. Dit komt voor bij verzekeraars met wie we geen afspraken konden maken. Maar we nemen deze verzekeringen dan in ieder geval wel mee in de vergelijking. Dat onderstreept onze onafhankelijkheid. Verzekeraars betalen ons dus niet voor opname in de vergelijker. Ook kunnen ze geen afspraken met ons maken om een betere ranking te krijgen in onze vergelijkingen.

Heb je de beste zorgverzekering gevonden? Stap dan binnen een paar minuten over. Je huidige polis wordt door je nieuwe zorgverzekeraar opgezegd.

Belangrijke data voor je zorgverzekering in 2023

 • 20 september 2022
  Op Prinsjesdag 2022, presenteert het kabinet de Miljoenennota en de belangrijkste plannen voor de zorgverzekering in 2023.
 • 13 november 2022
  Zorgverzekeraars hebben tot en met 12 november de tijd om hun nieuwe zorgpremies bekend te maken. Als alle zorgpremies bekend zijn, kan je daarna je zorgverzekering vergelijken voor 2023.
 • 31 december 2022
  De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering. Dit regelen wij als je van zorgverzekering overstapt.
 • 31 januari 2023
  De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Heb je hulp nodig?

Kun je hulp gebruiken bij het vergelijken of heb je nog vragen? Onze gediplomeerde zorgexperts staan voor je klaar.

Vergelijk zorgverzekeringen

Geactualiseerd: dinsdag 15 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie