Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Abortuspil vanaf volgend jaar via huisarts verkrijgbaar?

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

De abortuspil die je gewoon bij je eigen huisarts kunt ophalen, dat zal vanaf juli 2017 mogelijk zijn. Nu gaat dat nog via het ziekenhuis of een abortuskliniek. Dit maakte minister Schippers (VVD) bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer. Waarom wordt dit beschouwd als een goed plan?

De verstrekking van de abortuspil door de huisarts werd vorig jaar nog geblokkeerd door diezelfde minister. De reden hiervoor was dat een dergelijke constructie volgens de wet niet mag. Er is daarom eerst een wetswijziging nodig volgens Schippers.

Wetswijziging in de maak

Die wetswijziging is in de maak maar voordat het zover is moet een heel traject worden doorlopen. Eerst is de goedkeuring nodig van het kabinet, daarna gaat het voor een advies naar de Raad van State. En als laatste moet de Tweede Kamer nog goedkeuring geven. Op dit moment kan de wetswijziging al rekenen op steun van onder meer de PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. Met deze steun moet de wetswijziging dan in juli 2017 zijn aangenomen.

Goed Plan

En dat is goed nieuws voor minister Schippers die het een goed plan vindt om de abortuspil voortaan via de huisarts te verstrekken. De huisarts kent de vrouw goed en kan haar daarom prima adviseren, bijvoorbeeld over voorbehoedsmiddelen, zeker als de vrouw vaker voor de pil terugkomt.

NIPT-test ook voer voor discussie

abortuspil huisarts.jpgOok stond de NIPT-test tijdens het debat op de agenda. Met deze test kunnen zwangeren onder meer nagaan of de baby lijdt aan het syndroom van Down. Schippers wil de test in Nederland toestaan, maar moet hiervoor wachten op een advies van de Gezondheidsraad. Dit advies is al in 2013 aangevraagd en de minister zet dan ook vraagtekens bij waarom deze termijn zo lang moet duren.

In België en Duitsland is de test al sinds 2012 vrij beschikbaar, kost daar 537 euro, en is behoorlijk populair onder Nederlandse vrouwen. Als de NIPT-test in Nederland wordt vrijgegeven is het nog maar de vraag of die in ons land wel door de verzekering wordt vergoed. Iets wat PvdA en SP wel willen maar de VVD is het daar niet mee eens.

Abortustermijn verkort?

De SGP en ChristenUnie (CU) vrezen dat moeders door de test sneller kiezen voor abortus. Daarom willen ze verplichte hulp en advies voor alle vrouwen die een abortus overwegen. Ook willen ze dat deze vrouwen verplicht contact hebben met de Stichting Downsyndroom. Daarnaast willen deze partijen de abortustermijn van 24 naar 22 weken terugbrengen. Aan de ene kant wordt een baby vanaf 22 weken geprobeerd in leven gehouden terwijl aan de andere kant een abortus tot in de 24e week nog mogelijk is.

De minister ziet echter niets in deze voorstellen. Schippers vindt dat vrouwen het recht hebben om te weten of ze een verhoogd risico lopen op een kind met het Downsyndroom. Daarnaast kan het voorkomen dat aanstaande ouders met de gebruikelijke 20 weken echo nog worden geconfronteerd met ernstige afwijkingen bij de baby.

Tijd om na te denken

Deze ouders hebben dan nu nog 4 weken de tijd om een besluit te nemen over een mogelijke abortus. Een termijn van 2 weken is volgens de minister dan wel erg kort. En zou mogelijkerwijs kunnen leiden tot juist meer abortussen. Wat weer haaks staat op wat de SGP en ChristenUnie willen bereiken met het verkorten van de abortustermijn. Wel zegt Schippers een evaluatie van de abortuswet toe.

Eerder werd al bekend gemaakt dat huisartsen vanaf 1 april 2016 zorg kunnen declareren waarvoor ze geen contract hebben afgesloten met een zorgverzekeraar. Het gaat om ongeveer 30 verrichtingen waaronder vooral kleine chirurgische ingrepen en bijvoorbeeld het maken van een hartfilmpje.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 21 november 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie