Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Aftrek zorgkosten belastingdienst? Profiteer maximaal!

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Je kunt weer belastingaangifte doen: via een app of via je persoonlijke internetpagina bij de Belastingdienst. Hoe zit het met de teruggave van zorgkosten? Heb je hoge zorgkosten gemaakt in 2020 en heb je die niet vergoed gekregen? Dan kun je een deel van het betaalde bedrag terugkrijgen. Zorgkosten zijn namelijk aftrekbaar van de inkomstenbelasting over 2020. Hoe profiteer je maximaal?

zorgkosten

Tot 1 mei kun je belastingaangifte doen. Twee maanden per jaar (maart en april) heb je de mogelijkheid om bij de Belastingdienst te halen waar je recht op hebt. Helaas is het minder eenvoudig dan het klinkt. Je moet wel enig inzicht hebben in belastingzaken om je recht te halen. Wij leggen het verhalen van de zorgkosten zo eenvoudig mogelijk voor je uit.

Recht op teruggave zorgkosten: drempelbedrag

Bepaalde zorgkosten kun je indienen in de belastingaangifte 2020. Hoe doe je dat en wanneer heb je er recht op? We stellen eerst vast of je voor teruggave van zorgkosten in aanmerking komt. Er geldt namelijk een drempelbedrag afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Het drempelbedrag voor 2020 staat op minimaal € 136. Heb je een jaarinkomen boven € 7863? Dan komt het drempelbedrag neer op 1,65% van het inkomen. Met een bruto-inkomen van € 30.300 heb je dus omgerekend een drempelbedrag van ongeveer € 500. Alleen zorgkosten boven dat drempelbedrag zijn aftrekbaar.

Zorgkosten die niet meetellen

Door de premie voor de zorgverzekering en het eigen risico mee te rekenen komt iedereen al snel boven het drempelbedrag uit, maar zo makkelijk is het niet. Premie en eigen risico zijn uitgesloten van teruggave. Ook zorgkosten die je vergoed krijgt van de verzekeraar mag je niet aftrekken. Andere uitgesloten zorgkosten zijn:

  • Verschuldigde wettelijke eigen bijdrage voor medicijnen
  • Eigen bijdrage Zorgverzekeringswet (betaald via het loon of aan de Belastingdienst)
  • Kosten voor hulpmiddelen zoals rollator, krukken, scootmobiel of een rolstoel

zorgkosten

Welke medische kosten kun je wel aangeven?

Er zijn veel zorgkosten waar je wél een deel terugkrijgt van de Belastingdienst. De eigen kosten voor het laten verplegen in een ziekenhuis of instelling zijn bijvoorbeeld aftrekbaar. En ook de niet vergoede kosten van de tandarts, fysiotherapeut of een andere specialist. Andere veel voorkomende medische kosten die je mee kunt nemen in de aangifte zijn:

  • Homeopathische behandelingen en middelen (gericht op genezing; niet op het voorkomen van een ziekte)
  • Steunzolen
  • Hoge vervoerskosten bijvoorbeeld bij een frequent ziekenhuisbezoek

Sommige zorgkosten zijn alleen onder speciale voorwaarden aftrekbaar, zoals een IVF-behandeling tot 43 jaar oud, een behandeling door een paramedicus en gehoorapparaten. Bij gehoorapparaten gaat het om de 25% eigen bijdrage die je zelf hebt betaald; de rest van de kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor wie mag je zorgkosten aftrekken?

Je kunt de gemaakte zorgkosten aftrekken voor jezelf, je fiscale partner en je kinderen die jonger zijn dan 27 jaar, als zij niet in staat zijn de kosten zelf te betalen. Je mag ook de door jou betaalde kosten voor de volgende personen aftrekken, als zij niet in staat waren om deze zelf te betalen:

  • ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder met wie je in gezinsverband woont. Iemand is ernstig gehandicapt als hij aanspraak kan maken op opname in een Wlz-instelling (Wlz: Wet langdurige zorg).
  • ouders, broers of zussen die bij jou in huis wonen en afhankelijk zijn vanje zorg. Iemand is afhankelijk van je zorg als hij normaal gesproken beroepsmatige hulp nodig heeft of verzorging in een verzorgingshuis of verpleeghuis.

Op de website van de Belastingdienst vind je een compleet overzicht van de aftrekbare, deels aftrekbare en niet-aftrekbare zorgkosten.

Maak je dit jaar hoge medische kosten? Bewaar de bewijsstukken dan goed, zodat je deze kunt indienen bij de belastingaangifte volgend jaar maart. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 9 maart 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie