Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Concurrentie tussen zorgverzekeraars ver te zoeken

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Dit is een verouderd artikel. Lees ons bericht over concurrentie tussen zorgverzekeraars op Poliswijzer.nl.

In Nederland is er weinig concurrentie tussen zorgverzekeraars. Er zouden nieuwe spelers bij moeten komen om consumenten een beter zorgaanbod te bieden. Bovendien zijn de kleine lettertjes in een zorgpolis niet gemakkelijk genoeg te vinden voor de consument om een juiste keuze te maken, waardoor 70 procent van de verzekerden nooit overstapt. Dat concludeert Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een tussenrapportage over concurrentie tussen zorgverzekeraars. Waarom is er eigenlijk onvoldoende concurrentie?

poliswijzer-ACM.jpg

‘Concurrentie tussen zorgverzekeraars betekent dat er voor consumenten iets te kiezen valt. We denken dat daarin nog wel wat te verbeteren is’, zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van concurrentiewaakhond ACM.

Te hoge drempels

Van zorgverzekeraars wordt verwacht dat ze belangrijke spelers zijn in een door regelgeving gedicteerde markt. In de praktijk zijn er 4 grote zorgverzekeraars die de dienst uitmaken. Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben zo’n 90 procent van de markt in handen. Sinds 2006 zijn er volgens ACM geen nieuwe zorgverzekeraars meer bijgekomen door mogelijk te veel hindernissen onderweg. Zo is het voor een nieuwe speler enorm lastig om de zorgmarkt te betreden, wat de concurrentie niet ten goede komt.

Waar een wil is, is een weg

Het onderscheid tussen de verzekeraars is op dit moment ver te zoeken. Toch is het relatief eenvoudig om een verschil te maken. Zo kan een zorgverzekeraar een betere vergoeding aanbieden in een aanvullende verzekering. Of extra services aanbieden die andere verzekeraars niet geven zoals bijvoorbeeld revalidatie in het buitenland om wachttijden te voorkomen. Maar verzekeraars maken van deze mogelijkheden nauwelijks gebruik.

Makkelijker zorgpolissen vergelijken

Dat de meeste mensen niet overstappen vindt ACM niet zo vreemd. Het zou komen door de grote hoeveelheid polissen waarbij de verschillen niet snel zichtbaar zijn. Dan is het lastig om een goede keuze te maken en op die manier de concurrentie aan te jagen. De toezichthouder gaat onderzoeken in welke mate dit gestimuleerd kan worden. Mensen die overstappen houden de markt dynamisch. En dat is nodig om te voorkomen dat we uiteindelijk een onnodig dure zorgverzekering kiezen die weinig waarde biedt. Daarom wordt er dit jaar met nadruk gekeken naar de mogelijkheden om nieuwe zorgverzekeraars makkelijker te laten instappen.

Daarnaast gaat de toezichthouder (weer) zoeken naar mogelijkheden om het aanbod van zorgverzekeraars duidelijker te maken. ACM: 'Het helpt als er duidelijke en makkelijk te vergelijken producten zijn. Dat versterkt de concurrentiedruk tussen zorgverzekeraars. Het stimuleert hen om in het belang van de verzekerde kwalitatief goede zorg voor een goede prijs af te spreken met zorgaanbieders, zoals huisartsen, wijkverplegers of ziekenhuizen.'

Bekijk de tussenrapportage over concurrentie tussen zorgverzekeraars

Deel dit artikel op:


Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie