Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Revalideren in Spanje of Duitsland

Dankzij de Europese zorgwetgeving is het voor patiënten mogelijk om zelf te kiezen in welk land van de Europese Unie men behandeld wil worden, mits de kwaliteit gegarandeerd gelijk of hoger is en de totale kosten niet hoger zijn dan in Nederland. Ook heb je goedkeuring nodig van je zorgverzekeraar.

Wachtlijsten knie- en heupoperaties

Steeds meer patiënten houden de wachtlijsten voor knie- en heupoperaties in Nederland voor gezien en gaan voor een behandeling naar het buitenland. Medische ingrepen in een buitenlands ziekenhuis worden tegenwoordig door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed.

Een aantal zorgverzekeraars, waaronder VGZ, Univé, IZA en UMC, hebben voor het ondergaan van een knie- of heupoperatie en de revalidatie afspraken gemaakt met ziekenhuizen en verzorghotels in Spanje en Duitsland.

Op de site van Zorgloket Duitsland kun je zien via welke zorgverzekeraars je voor een behandeling in een Duitse kliniek terecht kunt.

Medische luchtbrug

Hospital Clinica Benidorm (Ziekenhuis Kliniek Benidorm) en revalidatiecentrum Medifit hebben een medische luchtbrug opgezet om medische behandelingen in Spanje mogelijk te maken voor Nederlandse patienten. Het concept hierbij is de operatie in het ziekenhuis in Benidorm te combineren met een behandeling in het Nederlandse revalidatie centrum Medifit. Na ontslag uit het ziekenhuis (bij een knie- of heupprothese is dit over het algemeen na 5 dagen) wordt er verbleven in een hotel en volgt een revalidatie periode van 3 weken in het revalidatiecentrum. In deze revalidatie periode vindt ook de nazorg en het controlebezoek plaats.

Vergoeding kosten revalidatie Spanje

De declaratie voor de kosten van het verblijf in het ziekenhuis en de revalidatie in Spanje worden direct naar de verzekeraar gestuurd. De kosten van een retourticket zijn voor eigen rekening. Een eventuele partner of begeleider moet de kosten van het eigen verblijf zelf betalen.

De verzekeraars stellen als voorwaarde dat de behandelingen uitsluitend van planbare aard mogen zijn, dus waarbij geen acute zorg vereist is. Om in Spanje behandeld te kunnen worden, moet een patiënt zich zonder risico kunnen verplaatsen met een vliegtuig en de hele reis van huis tot in Hospital Clinica Benidorm kunnen ondernemen, zonder dat er complicaties kunnen optreden.

Voorwaarde van de zorgverzekeraars is dat een behandeling ook kosteneffectief uitgevoerd kan worden. Voor meer informatie of voor het aanmelden voor een behandeling of revalidatie in Spanje kun je terecht bij de zorgadviseurs van één van bovengenoemde verzekeraars.

Vergoeding kosten revalidatie Duitsland

Helios Bad Berleburg Baumrainklinik.jpgIn Duitsland worden veel van de operaties uitgevoerd bij het Helios Klinikum in Krefeld. Na een verblijf van ongeveer een week in het ziekenhuis volgt een verblijf in het Helios revalidatiecentrum in Bad Berleburg (zie foto). Het ziekenhuis en het bijbehorende revalidatiecentrum werken nauw met elkaar samen. Ook hier worden de kosten voor het verblijf in het ziekenhuis en de revalidatie rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd. De reis van en naar het ziekenhuis in Duitsland betaal je zelf. Het is mogelijk om tegen een extra vergoeding samen met de partner of begeleider te logeren op een tweepersoonskamer in het revalidatiecentrum. Voor de hoogte van deze kosten en overige informatie kun je het beste contact opnemen met de zorgadviseur van je zorgverzekeraar.

Geactualiseerd: 14-11-2017

Navigatie