Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Vergoeding voor revalidatie in Spanje en Duitsland

Dankzij de Europese zorgwetgeving kun je als patiënt zelf kiezen in welk land van de Europese Unie je behandeld wilt worden. Een voorwaarde is wel dat de kwaliteit van de behandeling gelijk of hoger is dan in Nederland zelf, en dat de totale kosten niet hoger zijn dan in Nederland. Ook heb je goedkeuring nodig van je zorgverzekeraar. De Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden bijvoorbeeld intensieve revalidatie na knie- en heupoperaties en nog veel meer medische zorg in het buitenland.

vergoeding revalidatie Spanje

Wachtlijsten knie- en heupoperaties

Steeds meer patiënten houden de wachtlijsten voor knie- en heupoperaties in Nederland voor gezien en gaan voor een behandeling naar het buitenland. Medische ingrepen in een buitenlands ziekenhuis worden tegenwoordig door de meeste zorgverzekeraars volledig vergoed.

Een aantal zorgverzekeraars hebben voor het ondergaan van een knie- of heupoperatie en de revalidatie afspraken gemaakt met ziekenhuizen en verzorghotels in Spanje en Duitsland

Zorg in het buitenland door Nederlandse dokters

Doordat steeds meer patiënten de stap naar het buitenland maken is het voor buitenlandse klinieken interessant om Nederlandse zorgverleners aan te trekken. Het praten over een bepaalde aandoening en het herstel gaat nu eenmaal makkelijker in de moedertaal. 

Afspraken met Nederlandse zorgverzekeraars

Hospital Clinica Benidorm (Ziekenhuis Kliniek Benidorm) heeft een speciaal Nederlands Team in het Spaanse ziekenhuis werken. De artsen spreken Nederlands, net zoals het administratief personeel en de verpleegkundigen. Ze hebben ook Nederlandse tolken in dienst in het geval je toch in het ziekenhuis terecht komt voor een behandeling waar de Nederlandse medewerkers niet werken. 

De kliniek heeft onder andere contracten met nederlandse ziektekostenverzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, ASR en DSW. De Nederlandse overwinteraars in Costa Blanca maken ook frequent gebruik van dit ziekenhuis. Het Nederlands Team helpt graag bij het boeken van de vluchten naar het ziekenhuis en weer terug naar Nederland. 

Herstellen na een operatie in Spanje

De declaratie voor de kosten van het verblijf in het ziekenhuis en het revalideren in Spanje worden in de meeste gevallen direct naar de Nederlandse verzekeraar gestuurd. De kosten van het vervoer zijn voor eigen rekening net zoals in Nederland. 

Voorwaarde van de zorgverzekeraars voor het vergoeden van de kosten van het herstel is dat een behandeling kostenverlagend uitgevoerd kan worden. Dat betekent dat het voor zorgverzekeraars aantrekkelijk moet zijn. Bijvoorbeeld omdat moderne apparatuur gebruikt wordt waarmee het herstel sneller gaat en daardoor minder kost. 

Voor meer informatie of voor het aanmelden voor een behandeling of revalidatie in Spanje kun je bijvoorbeeld terecht bij de zorgadviseurs van MedicoHelp.

Herstellen na een operatie in Duitsland

In Duitsland worden veel van de operaties uitgevoerd bij het Helios Klinikum in Krefeld in een rustige omgeving. Na een verblijf van ongeveer een week in het ziekenhuis of kliniek volgt een verblijf in het Helios revalidatiecentrum dat staat in Bad Berleburg. Hier blijf je ongeveer drie weken. 

Het ziekenhuis en het bijbehorende revalidatiecentrum werken nauw met elkaar samen. Ook hier worden de kosten van patiënten voor het verblijf in het ziekenhuis en de revalidatie rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gestuurd. De reis van en naar het ziekenhuis in Duitsland betaal je zelf. 

Doordat er veel Nederlandse zorgverleners werken krijg je het gevoel gewoon in een Nederlands hersteloord te zijn.

Geactualiseerd: dinsdag 29 november 2022

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie