Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Meer concurrentie is goed voor de zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Je zou zeggen er zijn teveel verzekeraars en teveel keuzemogelijkheden. Dat klopt gedeeltelijk. De keuzemogelijkheden zijn zeer ruim, maar concurrenten voor de gevestigde orde ontbreken. De concurrentie lijkt groter dan het in werkelijkheid is. De vier grootste verzekeraars domineren de markt. Nieuwe verzekeraars zou goed zijn voor de zorgverzekeringsmarkt.

Er is een logische verklaring voor het niet toetreden van nieuwe verzekeraars. Dit komt namelijk door de hoge kapitaaleisen die gesteld worden aan verzekeraars. Dat is ook de conclusie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), en zij kunnen het weten. Zij zijn de toezichthouders gericht op eerlijke concurrentie en op de belangen van consumenten. Deze conclusie is niet nieuw, want Ben Woldring van Poliswijzer.nl vroeg er vorig jaar november al aandacht voor via FD.nl.

Is het een gesloten landelijke markt?

Prijsvechterslabels.jpgIn 2006 hebben wij afscheid moeten nemen van de particuliere zorgverzekering en het ziekenfonds. De nieuwe zorgverzekering zou goed zijn voor de marktwerking. Meer concurrentie zorgt immers voor lagere premies. Er kwamen inderdaad nieuwe namen bij, maar het waren labels onder de vleugels van de grote Nederlandse verzekeraars. Deze verzekeraars hebben teveel macht. Met hun eigen beleid hebben ze een te grote invloed op de premie en ook op de zorgmarkt in het algemeen. Ongeveer 90 procent van de Nederlanders is verzekerd bij één van de vier grootste verzekeraars. Geen gezonde marktwerking dus.

Kapitaaleisen bijstellen kan oplossing zijn

Een oplossing lijkt om de kapitaaleisen bij te stellen, maar helaas is het niet zo eenvoudig. Zorgverzekeraars moeten voldoen aan hoge Europese kapitaalseisen. De eisen zorgen ervoor dat verzekeraars financieel sterk blijven. Ook na financiële tegenslagen. Toch moet er een manier gevonden worden om meer concurrentie te krijgen tussen verzekeraars. Volgens de ACM is er meer onderzoek nodig om een wenselijke mix te krijgen tussen financiële stabiliteit en soepelere toetredingseisen voor nieuwe zorgverzekeraars.

Waarom is meer concurrentie wenselijk?

Meer concurrentie zorgt voor betere verzekeringsproducten. Waarom zouden de huidige verzekeraars moeite doen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen? De meeste verzekerden blijven zitten bij de grote verzekeraars waar ze in 2006 al bij terecht zijn gekomen. Verzekeraars als Achmea en VGZ zetten een paar prijsvechters in de markt en ze hebben alles weer onder controle. Meer concurrentie zorgt ook voor scherpere premies, toegankelijkere markt en is goed voor de betaalbaarheid van de zorg in het algemeen.

De concurrentie wil wel, maar het lukt niet

Er zijn initiatieven van nieuwe verzekeraars om toe te treden. Een paar jaar geleden had ANNO12 de intentie om toe te treden, maar zonder succes. Begin 2015 hebben ze de strijdbijl moeten begraven. De volgende poging doet Zorgeloos Care. Zij willen per 2018 de zorgmarkt betreden. Het is een verzekeraar waarbij de leden/verzekerden deels eigenaar zijn. Of het gaat lukken, is nog maar de vraag.

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie