Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Tijdelijk geen meldingen van mogelijke besmetting via de corona app

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

Door een mogelijke datalek is de corona app tijdelijk maar gedeeltelijk bruikbaar. Uit voorzorg is het sturen van meldingen binnen de app tijdelijk buiten werking gezet. Eerst moet kritisch gekeken worden naar het opslaan van codes vanuit de app op Android telefoons. Vermoedelijk worden er weer meldingen van mogelijke besmetting gestuurd vanaf 30 april.

corona app

Er is een probleem ontdekt in de corona-app die ervoor kan zorgen dat de privacy van gebruikers wordt geschonden. Het blijkt dat de codes toegankelijk zijn voor apps die Google standaard op een Android telefoon zet. Dit is in strijd met de Tijdelijke wet notificatieapplicatie covid-19.

Mogelijk datalek

Het stopzetten van de meldingen heeft te maken met het onveilig opslaan van de codes op Android-telefoons. Met het stopzetten wordt voorkomen dat gebruikers van de app in Nederland gekoppeld kunnen worden aan gegevens die toegankelijk zijn voor derden via het systeem van Google. Derden zouden deze codes niet moeten kunnen verzamelen en inzien. Op telefoons die gebruik maken van het Google Android operating systeem is dit wel mogelijk volgens de Rijksoverheid. "Apps die meegeleverd werden met een telefoon konden vaststellen of de telefoon in bezit is van iemand die eerder als besmet is gemeld in CoronaMelder en welke ontmoetingen met besmette personen hebben plaatsgevonden." 

Hoe gaat het eigenlijk met de corona app?

De app is sinds oktober vorig jaar ruim 4,8 miljoen keer gedownload, waarvan ruim de helft op Android-toestellen. Dat komt ongeveer neer op 28% van de Nederlanders. Niet iedereen die de app een keer op de telefoon heeft gezet, zal deze ook daadwerkelijk gebruiken. Sinds de introductie op 10 oktober 2020 zijn er al bijna 158.000 meldingen uitgestuurd. Dat zijn meldingen die mensen ontvangen hebben als ze in contact zijn geweest met iemand met corona die de app ook gebruikt. De melding wordt gestuurd naar app-gebruikers die minimaal 15 minuten in contact zijn geweest met iemand waarvan achteraf blijkt dat hij of zij corona heeft.

Google zou lek hebben gedicht

Het mogelijke datalek zou al door Google zijn gedicht. Maar het duurt even voordat het probleem op alle telefoons is opgelost. Voor de zekerheid worden er 48 uur geen meldingen gestuurd vanuit de corona app naar mensen die de CoronaMelder-app ook hebben. Vanaf 30 april worden er wel weer meldingen verstuurd. Ook de meldingen die tijdens de stop normaal gesproken verstuurd werden, worden dan alsnog naar de betrokkenen gestuurd. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie