Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Voorspelling - Dit worden de goedkoopste zorgverzekeringen in 2019

door Juul Dijkhuis 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Het Kabinet voorspelt dat de zorgverzekering per maand een tientje duurder wordt. Als zij het kunnen, kunnen wij dat ook, maar dan op basis van eigen data. In de drie voorgaande jaren hebben we namelijk gezien dat het maar een ‘voorspelling’ is. Wat gaan de grote verzekeraars in rekening brengen? En hoe goedkoop is de voordeligste zorgverzekering in 2019?

blauw.png

Wat gaat de goedkoopste zorgverzekering kosten?

Kijkend naar onze statistieken hebben wij een idee van wat de goedkoopste verzekeraars in 2019 aan premie in rekening brengen. Wij hebben de premieverhogingen van de afgelopen jaren afgezet tegen de door de politiek voorspelde verhogingen. Op basis hiervan durven wij het aan om een voorspelling doen. Wij komen voor de goedkoopste zorgverzekeringen van dit jaar voor 2019 uit op onderstaande top 5:

voorspelling-zorgpremie-2019.png

Wat was de politieke prognose en wat werd de premie echt?

Bij het bepalen van onze voorspellingen zijn we uitgegaan van de premiestijgingen die de 4 grootste zorgverzekeraars werkelijk doorgevoerd hebben in de afgelopen jaren. We hebben daarbij gekeken naar de natura zorgverzekering met ruime zorgkeuze van de grootste 4 zorgverzekeraars in Nederland. Het gaat om de volgende zorgverzekeringen:

 • CZ – Zorg-op-maatpolis (premie 2018: € 116,25)
 • Menzis – Menzis Basis (premie 2018: € 119,00)
 • VGZ – VGZ Ruime Keuze (premie 2018: € 116,20)
 • Zilveren Kruis – Basis Zeker (premie 2018: € 119,45)

De voorspelling op Prinsjesdag voor 2018: een stijging van € 6 per maand 

Hoeveel hebben de verzekeraars de premie voor de zorgverzekering werkelijk verhoogd per maand:

 • CZ: € 3,40
 • Menzis: € 0
 • VGZ: € 3,25
 • Zilveren Kruis: € 2

De voorspelling op Prinsjesdag voor 2017: een stijging van € 3,50 per maand 

Hoeveel hebben de verzekeraars de premie voor de zorgverzekering werkelijk verhoogd:

 • CZ: € 7,90
 • Menzis: € 12
 • VGZ: € 5
 • Zilveren Kruis: € 8

De voorspelling op Prinsjesdag voor 2016: een stijging van € 7 per maand 

Hoeveel hebben de verzekeraars de premie voor de zorgverzekering werkelijk verhoogd:

 • CZ: € 4,45
 • Menzis: € 2,75
 • VGZ: € 0
 • Zilveren Kruis: € 7 (klopt met de voorspelling)

In 2019 wordt de zorgverzekering naar verwachting € 10 per maand duurder. Wij durven het aan om met onze data de premie voor de zorgverzekering te voorspellen van de 4 grootste verzekeraars.

voorspelling-prinsjesdag-vaak-onjuist.png

Wat gaan de 4 grootste zorgverzekeraars in rekening brengen?

Kijkend naar de afwijking van de verzekeraars ten opzichte van de politieke voorspellers in voorgaande drie jaren komen we voor de vier verzekeraars op een geschatte premie van:

cz.gif € 126,11
menzis.gif € 128,23
VGZ.gif € 121,37
zilveren kruis.gif € 130,09


Wat gaat DSW vragen voor de zorgverzekering 2019?

Nog deze maand komt de verzekeraar DSW waarschijnlijk al met de premie voor 2019. Dus interessant om onze voorspellingen gelijk deze maand al te testen in de praktijk. Op dezelfde data hebben we ook een idee gevormd wat DSW gaat vragen in 2019. Wij vermoeden een premie van iets meer dan €115! Op 25 september heeft DSW de zorgpremie voor 2019 bekend gemaakt het is € 112 geworden. Wij zaten er een paar euro naast, maar we zaten veel beter dan de politieke voorspellingen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 21 april 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (2)

Geplaatst door: kees ()

Ik zit nu bij Anderzorg, deze zie ik nu niet wat de geschatte premie is

Opmerking van de redactie op 24-09-2018
Anderzorg zit inderdaad nog niet bij de geschatte premies. In eerste instantie hebben wij ons gericht om de vier grootste verzekeraars en de vijf goedkoopste verzekeraars van 2018. Je kunt je het beste opgeven voor onze Poliswekker, als je dat nog niet gedaan hebt. We houden jou dan op de hoogte van de premies voor 2019.
Geplaatst door: Robert Rijkschroeff ()

Wanneer de nieuwe zorgpremies bij uw bedrijf bekend zijn, kan ik dan zelf een premie berekening maken op uw website? Ik zit nu bij FNV Menzis primazorg maar dat is met korting mits ik lid ben van de FNV. Ik heb de FNV alleen nog nodig voor de belastingservice. Kosten FNV is €9,00 .

Opmerking van de redactie op 24-09-2018
Ja, vanaf 12 november zijn alle premies bekend. Bij het vergelijken op Poliswijzer.nl kun je bij de filter '6. Extra opties' (aan de linkerkant in onze vergelijker) het collectiviteit FNV toevoegen in de vergelijking. Je zult zien dat het collectief verzekeren nog geen garantie is voor een lage premie.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie