Flinke toename aantal klachten zorgverzekering
door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten
De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft in 2015 ruim 2650 klachten over de zorgverzekering gekregen. Dat is zo’n 11% meer dan een jaar eerder. In 2014 lag het aantal klachten nog op 2396. De toename van het aantal klachten is te wijten aan een andere manier van registreren. Dit staat te lezen in het jaarverslag van de stichting. Benieuwd om wat voor klachten het ging?
Nieuwe klachten erbij
Nieuw in 2015 waren de klachten (273) over het persoonsgebonden budget verpleging en verzorging, dat vanaf 1 januari 2015 voor het eerst onder de dekking van de zorgverzekering viel. Het grootste gedeelte van alle klachten (57%) ging over de vergoeding van zorg. Klachten over het eigen risico en de eigen bijdrage en die over premies en declaraties en zorg gerelateerd aan het buitenland vormden ieder apart 10% van het totaal aantal klachten.
Ook aantal informatievragen stijgt
Ook in het aantal telefonische- en via mail ontvangen informatievragen is een forse toename te zien. Het aantal schriftelijke aanvragen bleef wel constant.
Iets minder geschillen
Het aantal geschillen daalde licht met 3%. In totaal ontving de geschillencommissie Zorgverzekeringen 502 geschillen, tegenover 518 in 2014. Meer dan de helft van alle geschillen ging over de vergoeding van zorg (51%).
Eén klacht per 2 maanden
Voor de gemiddelde behandelduur van een klacht had de ombudsman 56 dagen nodig in 2015. Een geschil werd door de Geschillencommissie gemiddeld in 153 dagen beslecht.
Hoge kosten?
Het afhandelen van een klacht kostte in 2015 per klacht 563 euro en een geschil kostte 1847 euro. Het beantwoorden van een informatievraag kostte 21 euro.
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Laatste nieuws
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...
-
De benzineprijzen gaan door het dak
9 mrt Door de oorlog in Oekraïne zijn de benzineprijzen hard gestegen. Met onze tips kun je ervoor zorgen ...
-
Bij een betalingsachterstand blijft de zorgverzekering actief
2 feb Tot 2022 kon het gebeuren dat de verzekeraar een zorgverzekering beëindigt bij een betalingsachterst...
-
Lagere vergoeding tandverzekering vaak voordeliger bij hogere tandartskosten
29 dec Je kunt beter kiezen voor een tandartsverzekering met een 250 euro vergoeding als je 500 euro aan ta...
-
Schadevrije jaren autoverzekering overdraagbaar per 1 januari 2022
24 dec In de regeling schadevrije jaren zitten enkele vreemde regels. Een aantal hiervan verdwijnen in 2022...