Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Geneesmiddelenfabrikanten betalen meer 'sponsorgeld' aan zorgverleners

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

De fabrikanten van geneesmiddelen betaalden zorgaanbieders zoals artsen, apothekers, verpleegkundigen en ziekenhuizen vorig jaar ruim 51 miljoen euro aan 'sponsorgeld'. Dat is 36 procent meer dan in 2014. Ook aan patiëntenorganisaties is door de farmaceutische industrie flink uitgekeerd: ruim 2,2 miljoen euro. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Transparantieregister Zorg.

De forse toename aan bijverdiensten heeft deels te maken met een registratie-effect. Nu farmabedrijven meer betalingen moeten melden dan voorheen is het totale sponsorbedrag opeens een stuk hoger.

Goed betaalde klussen

sponsor dokter.jpgDat zorgverleners en patiëntenorganisaties gesponsord worden door fabrikanten is overigens geen groot geheim. Het is voor farmaceutische bedrijven in de EU verboden om reclame te maken voor receptgeneesmiddelen. Hierdoor zoeken deze geneesmiddelenfabrikanten vaak naar andere manieren zoals in dit geval sponsoring.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om financiële bijdragen aan artsen voor nascholing, het schrijven van een wetenschappelijk artikel of het spreken op een medisch congres. Zo kreeg de best betaalde arts een bedrag van 127.000 euro voor zijn diensten en de best betaalde zorginstelling maar liefst 1,7 miljoen euro.

Geld in ruil voor informatie

Voor het eerst zijn in het register ook patiëntenverenigingen opgenomen die geld hebben gekregen. Deze verenigingen krijgen dan een bijdrage voor speciale projecten of bijeenkomsten, maar ook voor het plaatsen van een link naar de website van een farmabedrijf (sluikreclame?). Volgens brancheorganisatie Nefarma is daar niets mis mee. De farmaceutische industrie wil horen van patiënten wat zij belangrijk vinden bij de behandeling van hun ziekte. Geld in ruil voor informatie.

SP-Kamerlid Henk van Gerven is het daar niet mee eens. Volgens Van Gerven is er een risico dat artsen milder worden zodra ze geld krijgen van een farmaceut. Ze schrijven volgens hem dan sneller een duurder medicijn voor. 

Het Transparantieregister Zorg

Het Transparantieregister Zorg werd in 2012 opgericht op initiatief van de Stichting Code Geneesmiddelen Reclame (CGR) met als doel de financiële relaties van zorgaanbieders met farmaceutische bedrijven inzichtelijk te maken. Het register is in 2015 uitgebreid met informatie over patiëntenorganisaties en over betaalde onkostenvergoedingen bij dienstverlening en nascholing aan zorgverleners. Verder is een pilot gestart waarin leveranciers van implantaten voor de cardiologie en orthopedie hun financiële relaties met artsen aan het Transparantieregister Zorg hebben gemeld.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie