Geneesmiddelenfabrikanten betalen meer 'sponsorgeld' aan zorgverleners
door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten
De fabrikanten van geneesmiddelen betaalden zorgaanbieders zoals artsen, apothekers, verpleegkundigen en ziekenhuizen vorig jaar ruim 51 miljoen euro aan 'sponsorgeld'. Dat is 36 procent meer dan in 2014. Ook aan patiëntenorganisaties is door de farmaceutische industrie flink uitgekeerd: ruim 2,2 miljoen euro. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Transparantieregister Zorg.
De forse toename aan bijverdiensten heeft deels te maken met een registratie-effect. Nu farmabedrijven meer betalingen moeten melden dan voorheen is het totale sponsorbedrag opeens een stuk hoger.
Goed betaalde klussen
Dat zorgverleners en patiëntenorganisaties gesponsord worden door fabrikanten is overigens geen groot geheim. Het is voor farmaceutische bedrijven in de EU verboden om reclame te maken voor receptgeneesmiddelen. Hierdoor zoeken deze geneesmiddelenfabrikanten vaak naar andere manieren zoals in dit geval sponsoring.
Het gaat daarbij bijvoorbeeld om financiële bijdragen aan artsen voor nascholing, het schrijven van een wetenschappelijk artikel of het spreken op een medisch congres. Zo kreeg de best betaalde arts een bedrag van 127.000 euro voor zijn diensten en de best betaalde zorginstelling maar liefst 1,7 miljoen euro.
Geld in ruil voor informatie
Voor het eerst zijn in het register ook patiëntenverenigingen opgenomen die geld hebben gekregen. Deze verenigingen krijgen dan een bijdrage voor speciale projecten of bijeenkomsten, maar ook voor het plaatsen van een link naar de website van een farmabedrijf (sluikreclame?). Volgens brancheorganisatie Nefarma is daar niets mis mee. De farmaceutische industrie wil horen van patiënten wat zij belangrijk vinden bij de behandeling van hun ziekte. Geld in ruil voor informatie.
SP-Kamerlid Henk van Gerven is het daar niet mee eens. Volgens Van Gerven is er een risico dat artsen milder worden zodra ze geld krijgen van een farmaceut. Ze schrijven volgens hem dan sneller een duurder medicijn voor.
Het Transparantieregister Zorg
Het Transparantieregister Zorg werd in 2012 opgericht op initiatief van de Stichting Code Geneesmiddelen Reclame (CGR) met als doel de financiële relaties van zorgaanbieders met farmaceutische bedrijven inzichtelijk te maken. Het register is in 2015 uitgebreid met informatie over patiëntenorganisaties en over betaalde onkostenvergoedingen bij dienstverlening en nascholing aan zorgverleners. Verder is een pilot gestart waarin leveranciers van implantaten voor de cardiologie en orthopedie hun financiële relaties met artsen aan het Transparantieregister Zorg hebben gemeld.
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Laatste nieuws
-
Dankzij de zomercheck een zorgeloze autovakantie vieren
28 jun Ga nog bij je autogarage langs voor een zomercheck voordat je autovakantie begint. Neem ook gelijk j...
-
Hoe betaalbaar is de zorg in Nederland?
8 jun Je betaalt maandelijks een premie voor de zorgverzekering. Ook op andere manieren draag je nog bij a...
-
Verbouwen en verduurzamen van je woning: profiteer van subsidie en let op herbouwwaarde
13 mei Huiseigenaren verbouwen of verduurzamen hun woning door stijgende energielasten en hypotheekrentes. ...
-
Zo kun je jouw huis met een gerust hart achterlaten tijdens de vakantie
25 apr Tijdens je vakantie is de kans op een inbraak in jouw huis groter. Met onze tips maakt je de kans op...
-
Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op vakantie met de auto
22 apr Met onze 7 tips bereid jij je voor op je autovakantie. Bijvoorbeeld voor schade met je auto of carav...