Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Hoe gaat het met de corona-app?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Er moeten apps komen in de strijd tegen corona. Zulke apps moeten de GGD helpen om contacten van coronapatiënten sneller en beter op te kunnen sporen. Zeven kanshebbers werden beoordeeld, maar geeneen bleek aan de eisen te voldoen. Veel tijd is er niet meer, want de app moet zo snel mogelijk klaar zijn voor gebruik. 

coronavirus-app.png

Welke apps worden er ontwikkeld en waarvoor?

Volgens premier Rutte kunnen we niet zomaar terug naar het normale leven door corona. Versoepeling van de maatregelen komt eraan, maar dat zou niet kunnen zonder een systeem dat ons waarschuwt als we bij mensen met corona in de buurt zijn geweest. Daarvoor wil de overheid apps inzetten. Deze zijn bedoeld om het coronavirus maximaal te controleren en te bestrijden. Hiervoor moeten ze veel testen en veel  mensen met corona kunnen bereiken. 

Dat zou moeten gebeuren met 2 slimme digitale hulpmiddelen. Eentje waarmee je kunt zien of je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Mocht dat zo zijn dan kun je met een 2e app in de gaten houden of je klachten ontwikkelt en meteen medisch advies krijgen. Dit is nodig omdat het handmatige bron- en contactonderzoek door de GGD niet op de benodigde schaal uitgevoerd kan worden. Door de apps kan de GGD sneller en adequater onderzoek doen.

Er waren toch al 7 coronavirus-apps?

De 7 apps die geselecteerd waren, moesten de ultieme test nog doorstaan. In het weekend van 18 en 19 april werden ze tegen het licht gehouden in een zogenaamde ‘appathon’. Ze werden beoordeeld of ze bijdragen aan het werk van de GGD en voldoen aan hoge eisen op het gebied van bijvoorbeeld privacy en beveiliging. Geen van de 7 apps bleek echter aan de eisen te voldoen. Daarom is besloten om geen van deze apps direct te kiezen. In plaats daarvan gaat de overheid aan de hand van 4 vervolgstappen de komende weken bekijken of en hoe ze verder gaan met de app. Terug naar start dus!

zorg-terug-naar-start.png

De ‘appathon’ zorgde wel voor nieuwe inzichten

Door het afkeuren van de 7 apps is nu bekend aan welke randvoorwaarden de ultieme app moet voldoen. Minister Hugo de Jong wil een team met appbouwers en andere experts in diverse vakgebieden samenstellen. Denk hierbij aan experts op het gebied van privacy, informatieveiligheid, grondrechten, nationale veiligheid en toegankelijkheid. In 4 vervolgstappen wordt de komende weken gekeken wat de apps in gaan houden. 

Nog veel vragen over de corona app

Het doel van de corona app klinkt fantastisch, maar er duiken ook gelijk een aantal vragen op. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer is er sprake van contact? Als je langs iemand loopt in de supermarkt ben je hoogstwaarschijnlijk niet gelijk besmet. Zeker niet als de besmette persoon op afstand van jou bleef.
  • Ga je in quarantaine als er maar een kleine kans is dat je echt besmet bent?
  • Wie krijgt de beschikking over jouw gegevens? Of is de app anoniem?
  • Geven de apps een schijnveiligheid? Voel jij je met de app veilig genoeg om andere voorzorgsmaatregelen over boord te gooien?
  • Wordt de app verplicht? (Nee, een verplichting komt er niet).
  • Kan de werkgever je verplichten om de app te gebruiken?
  • Wat als je geen smartphone hebt? 

Apps beschermen niet tegen contactbesmettingen

Je hebt een grote kans op besmetting als je bijvoorbeeld een deurklink aanraakt waar eerder nog een coronapatiënt aan heeft gezeten. Dit is een groot gevaar waar een app niets aan toe kan voegen. We moeten dus waken voor  schijnveiligheid.

Meerderheid Nederlanders moet meedoen

Een verplichting is een uiterste middel waar de overheid zich niet aan wil branden. Een voorwaarde voor succes is wel dat minstens 60% van de Nederlanders de apps gebruikt. Volgens recent onderzoek van de Erasmus Universiteit zal ruim de helft van de Nederlanders een corona-app op zijn telefoon zetten als die app voldoet aan alle eisen op het gebied van privacy en veiligheid. Dat schrijft het AD vandaag. Vooral jongeren en jongvolwassenen tonen zich bereid om een app te installeren die gebruikers er via bluetooth op wijst dat ze in de buurt zijn van een coronapatiënt. 

Hoe gaat de overheid ervoor zorgen dat voldoende mensen gebruik maken van de app?

Naar eigen zeggen door harde eisen te stellen op het gebied van privacy, informatieveiligheid, grondrechten, nationale veiligheid en toegankelijkheid. De overheid hoopt duidelijk te maken dat de app alleen gebruikt zal worden voor het doel waar het voor gemaakt is én voldoet aan alle eisen. 

Intussen hebben Apple en Google woensdag testversies van hun onderliggende technologie voor corona-apps uitgebracht. Deze zijn bedoeld voor ontwikkelaars die de technologie de komende tijd kunnen uitproberen. De techreuzen zijn van plan om de definitieve versie van hun technologie medio mei uit te brengen. We zijn benieuwd welke apps we zullen krijgen. We houden je graag op de hoogte!

Door onze strijd tegen het coronavirus beschermen wij onze gezondheid en economie. Dat is nu de eerste prioriteit. 

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie