Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Huidkankermedicijn Nivolumab niet meer vergoed

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorgverzekering-nivolumab.jpg

Alleen medicijnen waarvan het effect bewezen is worden vergoed vanuit de (basis) zorgverzekering. Volgens deskundigen is het effect van het medicijn Nivolumab onvoldoende bewezen. Anderen spreken dit juist tegen. Toch wordt Nivolumab niet meer vergoed door de verzekeraars. De vrees bestaat dat honderden patiënten met een levensbedreigende vorm van huidkanker nu niet de best mogelijke medische zorg krijgen. Wordt hier gekozen voor de pegels in plaats van de gezondheid?

Verzekeraars hebben op bepaalde vlakken kennis van zaken in huis, maar voor het wel of niet vergoeden van medicijnen schakelen ze externe experts in. Dat laten ze dus over aan mensen in het veld. Ze wijzen (dure) medicijnen niet zomaar de deur. Voor het beoordelen van het effect van medicijnen en medische behandelingen gaan ze advies inwinnen bij experts. Dat hebben ze ook gedaan voor het medicijn Nivolumab. Dat wil nog niet zeggen dat het oordeel van de ingeschakelde deskundigen ook de juiste beoordeling is. Andere deskundigen pleiten juist voor Nivolumab.

Waarom schrappen zorgverzekeraars Nivolumab?

Nivolumab is een medicijn om het afweersysteem van mensen met huidkanker te activeren en te versterken. Door een beter afweersysteem kunnen kankercellen gedood worden. Door het niet meer vergoeden van Nivolumab dalen de overlevingskansen voor 300 tot 500 patiënten met een uitgezaaid melanoom volgens sommige deskundigen. Verzekeraars hebben hiertoe besloten na een negatief advies van een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Ze zeggen niet dat Nivolumab niet werkt, maar het advies is negatief omdat er onvoldoende ervaring is met het medicijn: slechts twee in plaats van vijf jaar.  

Zorgfraude_declaraties.jpg

Voor patiënten een klap in het gezicht

Nivolumab zou na een operatieve verwijdering van een tumor de kans op terugkeer van de ziekte met 20% verkleinen. Het schrappen van de vergoeding van Nivolumab is een grote tegenslag voor de patiënten. Als een levensbedreigende vorm van huidkanker is vastgesteld, grijp je natuurlijk iedere kans aan om de overlevingskansen zo groot mogelijk te maken. Het is dan erg zuur dat verzekeraars uit kostenoverweging beslissen om het medicijn niet meer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Mensen die vechten voor hun leven krijgen de boodschap dat ze niet de best mogelijke zorg krijgen. Over Nivolumab is het laatste woord nog niet gesproken. Volgens de Telegraaf buigt de commissie zich over een aantal maanden opnieuw over deze zaak. Zodra er ontwikkelingen zijn over dit medicijn, lees je het hier.

Zorgverzekering vergelijken

Medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgverzekeraars volgen het negatieve advies van de NVMO nu op en schrappen de vergoeding van dit medicijn uit de zorgverzekering. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars. Vanaf half november is het weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Zorgverzekeringen vergelijken op Poliswijzer.nl kan vanaf 12 november.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie