Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Je eigen medisch dossier op zak met een PGO

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Het zou handig zijn als je overal en altijd inzicht hebt in een eigen medisch dossier. Wanneer heb je bepaalde behandelingen ondergaan en welke medicijnen slik je? Vanaf 1 juli 2020 moet dit mogelijk zijn met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Wat is het voordeel van een PGO en hoe zit het met de privacy?

informatie-zorgverzekeraar-moet-beter.jpg

Gemak en privacy zorgen vaak voor lastige vraagstukken. Dat zien we ook bij het ontwikkelen van de corona-app. Technisch is er veel mogelijk, maar niemand wil dat gegevens over onszelf beschikbaar komen voor criminelen. Een PGO is een toepassing met veel voordelen, maar online informatie beschikbaar hebben, is niet zonder gevaren.

Wat is een PGO?

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app waar je je eigen gezondheidsgegevens kunt verzamelen, beheren en zelfs delen. Je kunt er bijvoorbeeld uitslagen van tests, röntgenfoto’s, behandeldata en je medicijngebruik zien van de huisarts, ziekenhuis of apotheek. Eigenlijk is het jouw medisch dossier in één overzicht alleen voor jouw ogen bestemd. Je kunt de gegevens delen met een medisch specialist, zodat de specialist weet hoe je er medisch voor staat. Anderen hebben geen inzage, maar dat kun je ze wel geven. Je kunt ook eigen gegevens toevoegen, zoals je bloeddruk en sportprestaties.

Wie heeft toegang tot een PGO?

Een PGO is persoonsgebonden, dus alleen de eigenaar heeft toegang tot de gegevens die erin staan. Alleen jij bepaalt wie wat kan zien. Wel moeten de gegevens uiteindelijk eenvoudig gedeeld kunnen worden met een arts of andere zorgverlener. Maar zorgverzekeraars kunnen niet in een PGO kijken.

Wat is het verschil met het Landelijk Schakelpunt (LSP)?

Zorgverleners hebben onderling een ander systeem om jouw medische gegevens uit te wisselen. Dat wordt het Landelijke Schakelpunt (LSP) genoemd. Ook voor deze uitwisseling van gegevens moet je toestemming geven, het gaat immers over jouw gezondheid en het zijn jouw gegevens. De PGO is geen vervanging voor het LSP, maar juist een aanvulling. Het doel van de PGO is om gegevens over je eigen gezondheid te kunnen raadplegen. Hier heb je nu nog geen goed inzicht in.

auto - privacy.jpg

Hoe zit het met de privacy?medmij.PNG

Uiteraard heeft de privacy alle aandacht bij het ontwikkelen van een PGO via de app en de website. Het beschermen van medische gegevens is prioriteit nummer één. Hiervoor is speciaal de Stichting MedMij opgericht. Zij moeten ervoor zorgen dat jouw gegevens bij uitwisseling versleuteld worden. Er zijn strenge eisen aan beveiliging en toegankelijkheid. Zorgverleners, websites en apps met een MedMij-label wisselen gezondheidsgegevens veilig uit.

Doen alle zorgverleners mee?

Nee, net als voor gebruikers is het ook voor zorgverleners niet verplicht om de dossiers van hun patiënten te ontsluiten via een PGO. Wel zijn zorgverleners verplicht om vanaf 1 juli het medisch dossier van patiënten gratis digitaal beschikbaar te hebben.

Is mijn medisch dossier vanaf 1 juli beschikbaar?

Je medische gegevens inzien via een PGO zal op 1 juli nog niet tot de mogelijkheden behoren. Dat komt om de doodeenvoudige reden dat ze nog niet klaar zijn. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen inzicht kunt krijgen in jouw medische gegevens vanaf die datum. Dat gaat echter iets omslachtiger. Op de website van je zorgverleners kun je met jouw DigiD inloggen en inzage krijgen in jouw medisch dossier. Naar verwachting kunnen we een PGO via een app of website op zijn vroegst aan het eind van dit jaar verwachten. Naar verwachting zijn de meeste huisartsen dan aangesloten. Maar het gaat nog wel even duren voordat dit voor alle zorgverleners geldt en gegevens ook gedeeld kunnen worden.

Regel de zorg 24 uur per dag met MijnGezondheid.net

Er zijn al grote stappen gezet naar het eenvoudig en snel online regelen van gezondheidszaken. Op MijnGezondheid.net kun je inloggen met jouw DigiD en bijvoorbeeld een afspraak maken met je huisarts of een herhaalmedicatie bestellen. Ook krijg je inzicht in jouw medische gegevens en je kunt online vragen stellen. Een grote digitale stap voorwaarts.

Alle aandacht gaat nu terecht uit naar de coronacrisis en het bestrijden hiervan. De nadruk ligt natuurlijk op onze gezamenlijke gezondheid.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 4 augustus 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie