Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Kleine uitbreiding in het basispakket zorg 2016

door Jeanet Woldring

Update - Ook in 2018 zijn er veranderingen doorgevoerd in de basisverzekering. Het gaat om uitbreidingen in het pakket. 

In 2016 verdwijnen er geen behandelingen uit de basisverzekering. Het pakket wordt zelfs wat uitgebreid. Zo worden een nieuwe veelbelovende behandeling en een nieuw medicijn onder voorwaarden al per 1 juli 2015 toegelaten. Verder zijn er drie nieuwe behandelingen aangewezen als mogelijke toelating tot het basispakket. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft dat vrijdag in een Kamerbrief over het ontwerpbesluit aan de Tweede Kamer laten weten.

Het gaat om nieuwe behandelingen tegen maagkanker, tegen een erfelijke vorm van borstkanker en tegen tot nu toe onbehandelbare chronische hoofdpijn.

Het nieuwe medicijn dat al per 1 juli 2015 voorwaardelijk wordt toegelaten betreft Belimumab (Benlysta). Dit is een geneesmiddel voor SLE, een ongeneeslijke auto-immuunziekte. Het is bedoeld voor patiënten met een hoge mate van ziekteactiviteit, die niet reageren op de standaardbehandeling. Verder wordt onder bepaalde voorwaarden een behandeling met tumor infiltrerende lymfocyten (TIL) toegelaten. Dit is een nieuwe behandeling voor patiënten met een uitgezaaid melanoom. Op dit moment kunnen deze patiënten alleen met dure geneesmiddelen worden behandeld die niet voor alle patiënten effectief zijn en/of veel bijwerkingen met zich mee kunnen brengen.

Minister Schippers heeft verder drie medische behandelingen aangewezen als ‘mogelijke kandidaten’ voor voorwaardelijke toelating tot het pakket. Op een later moment zal dan door de minister worden besloten of zij ook daadwerkelijk worden toegelaten.

Het gaat daarbij om de behandeling van:

  • onbehandelbare chronische cluster hoofdpijn met een bepaalde vorm van zenuwstimulatie;
  • patiënten met een bepaalde erfelijke vorm van borstkanker (BRCA1) met hoge doses chemotherapie en een bepaalde vorm van stamceltransplantatie;
  • patiënten met maagkanker en uitzaaiingen in het buikvlies en/of buikvocht met een combinatie van een bepaalde chirurgische ingreep en een bepaald type chemotherapie (HIPEC).

Doordat de basisverzekering een open karakter heeft, stromen daarnaast nieuwe behandelingen en medicijnen automatisch in tot het pakket die volgens de huidige wetenschap en in de praktijk effectief zijn. Ze worden daarom vanaf dat moment ook door de zorgverzekeraars vergoed.

In april hebben de zorgverzekeraars al laten weten het opereren van een ongeboren baby met een open ruggetje onder voorwaarden te vergoeden. Deze behandeling is nu alleen in Leuven (Belgie) mogelijk. Jaarlijks zullen hier 1 a 2 vrouwen voor in aanmerking komen, verwacht het ministerie van VWS.

Daarnaast wordt een knelpunt bij de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) weggenomen. NIPT is een test waarbij het ongeboren kind wordt onderzocht op eventuele afwijkingen zoals het downsyndroom. In Nederland wordt deze test alleen uitgevoerd en vergoed na een positieve uitslag van de combinatietest. Er zijn echter vrouwen die de NIPT op eigen kosten in het buitenland laten uitvoeren. Bij een positieve uitslag van de test zullen er dan wel vervolgtesten nodig zijn. Deze vervolgtesten komen echter niet in aanmerking voor vergoeding in Nederland vanwege de eis dat er voor de NIPT eerst een combinatietest moet zijn uitgevoerd. Dit knelpunt zal met ingang van 1 januari 2016 worden weggenomen.

Of dit gevolgen heeft voor de hoogte van de basispremie en het eigen risico zal pas later duidelijk zijn. Deze cijfers zullen op 15 september 2015 op Prinsjesdag bekend worden gemaakt.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: maandag 8 juni 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Jeanet Woldring is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de eindredactie van de nieuws- en persberichten op Gaslicht.com. Jeanet is gespecialiseerd in alle energiediensten en energieproducten die op Gaslicht.com vergeleken worden, zowel voor de zakelijke als consumentenmarkt. Daarnaast is Jeanet al 20 jaar werkzaam in de energiebranche en heeft daardoor brede kennis opgedaan over de wereld van energie.
Volg Jeanet op: Linkedin
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie