Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

NZa: Meer onderzoek nodig naar risicoselectie

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ziet zich genoodzaakt op een aantal punten uitgebreider onderzoek te doen naar aanleiding van de resultaten uit de Marktscan van de zorgverzekeringsmarkt 2015. Er wordt daarbij met name gekeken of zorgverzekeraars proberen mensen aan te trekken die weinig zorg nodig hebben of voor hen winstgevend zijn.

Solidariteit in gevaar?

Ons zorgstel gaat er van uit dat mensen met een kleine kans op ziekte evenveel betalen als mensen die een slecht gezondheidsrisico hebben. Dit heet het solidariteitsprincipe. Als zorgverzekeraars alleen voor specifieke groepen speciale verzekeringen aanbieden kan dit de solidariteit in gevaar brengen. De NZa houdt om die reden de ontwikkelingen van deze mogelijke risicoselectie van zorgverzekeraars scherp in de gaten. Uit de marktscan blijkt dat er opvallende verschillen zijn tussen zorgverzekeraars in de hoogte van de financiële bijdrage vanuit het zorgverzekeringsfonds, wat mogelijk kan wijzen op risicoselectie.

Ongewenste situatie

zorgverzekering vergelijken 2016Een zorgverzekeraar moet voor de basisverzekering iedereen accepteren. Ter compensatie daarvoor krijgt een zorgverzekeraar een financiële bijdrage van het zorgverzekeringsfonds. Verzekerden worden daarbij in klassen ingedeeld. Voor elke klasse is een normbedrag vastgesteld. Grofweg komt het er op neer dat voor een gezonde verzekerde een zorgverzekeraar een kleine financiële bijdrage krijgt en voor verzekerden die veel zorg nodig hebben wordt een grote bijdrage ontvangen.

Als de bijdrage die een zorgverzekeraar krijgt vanuit het zorgverzekeringsfonds groter is dan de schadelast (het uitkeren van vergoedingen) aan deze verzekerden dan spreekt men van een positief vereveningsresultaat. De laatste jaren hebben de zorgverzekeraars steeds een positief resultaat gekend. Dit komt onder meer doordat de verwachte zorgkosten niet zo hoog zijn uitgepakt als verwacht en omdat zorgverzekeraars intern flink bezuinigd hebben op hun uitgaven. Wat opvalt bij deze resultaten is dat de ene verzekeraar een hogere bijdrage ontvangt dan de ander. Door deze verschillen tussen zorgverzekeraars lijkt het erop dat bij een aantal zorgverzekeraars gestuurd wordt op het binnenhalen van een bepaalde doelgroep (risicoselectie) om zo mogelijk winst te maken. Dit vindt de NZa een ongewenste situatie en doet inmiddels onderzoek hiernaar.

Positieve aanwijzingen

Ook door het aanbieden van speciale op maat gemaakt aanvullende verzekeringen kan een zorgverzekeraar mogelijk specifieke groepen aantrekken. Maar op dit punt ziet de NZa juist positieve aanwijzingen. Het stellen van acceptatie eisen bij een aanvullende verzekering is sterk verminderd en het als één pakket aanbieden van basis- en aanvullende verzekeringen komt niet meer voor blijkt uit de marktscan.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie