Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Prijzen vaccinatieprikken vergelijken loont

door Tony Duchenne 1 reactie Leestijd: 3 minuten

vliegspuit.jpgIn sommige landen is het aanbevolen of zelfs verplicht om je te laten vaccineren tegen vaak voorkomende ziektes. Wil je bijvoorbeeld op vakantie naar Thailand dan is het aanbevolen om je in te laten enten tegen gele koorts. Heb jij een vaccinatie nodig voor jouw vakantiebestemming? En hoe zit het met de kosten: ben je voor een prikkie klaar?

Vaccinatie advies per land

Vaccinaties zijn niet alleen nodig voor verre bestemmingen, maar ook voor vakantielanden dichterbij. Zo is het verstandig om inentingen te halen tegen hepatitis A/B, difterie, tetanus en polio (DTP), rabiës en soms ook tegen tbc, mazelen en/of tekenencefalitis voor landen als Kroatië, Slovenië, Turkije, Marokko, Kaapverdië, Montenegro, Polen en Bulgarije.

Bekijk eens de website van de GGD of download de GGD op reis app voor een vaccinatie advies per land. Of de website van het Landelijk Reizigers Adviescentrum (LCR) waar je alle informatie kunt vinden over ziekten op reis en hoe deze kunnen worden voorkomen.

Ook vind je daar de adressen van instanties waar je bij jou in de buurt je inenting kunt laten doen. Het LCR let ook op de kwaliteit van reizigersadvies bij vaccinatiebureaus en huisartsen. Zo kun je bijvoorbeeld zien of een arts 'gele koorts geregistreerd' is.

Last minute

Veel mensen denken dat het kort voor vertrek én voor een korte vakantie niet zinvol is om vaccinaties te halen. Het is goed om te weten dat veel vaccinaties nog één dag voor je vertrek gegeven kunnen worden. Voor landen waar gele koorts voorkomt, geldt dat de vaccinatie 10 dagen voor aankomst moet zijn toegediend.

Inenten voor een prikkie

Laat jij je inenten voordat je op reis gaat, let dan niet alleen op de deskundigheid van het personeel, maar ook op de kosten van een vaccinatie. Die kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Niet alleen betaal je voor de prik, maar ook voor het consult. Al met al ben je zo een paar tientjes per prikje kwijt. Het is dan ook gunstig voor je portemonnee om bij meerdere instanties te kijken naar de prijzen van een vaccinatie en consult.

Prikken zijn prijzig, maar vergelijken loont

De Consumentenbond deed bijvoorbeeld bij 70 van zulke instanties onderzoek naar de prijzen voor vaccineren. Daaruit blijkt dat de prijzen behoorlijk verschillen voor zowel de vaccinaties zelf als de consulten. Je moet niet gek opkijken als jij 50 euro moet betalen voor een prikje bij de GGD, terwijl je dat voor 18 euro ook bij de huisarts kan doen. Ook blijkt er veel prijsverschil te bestaan tussen huisartsen. Voor het vaccinatieconsult vragen sommige huisartsen 55 euro, terwijl anderen dit al voor 18 euro doen. Volgens de onderzoekers vragen de GGD's en KLM Health Services de hoogste prijzen voor de vaccins zelf. Vergelijken loont dus ook als het gaat om vaccinaties!

Geen vergoeding uit de basisverzekering

De kosten van een consult en vaccinaties worden bij geen enkele zorgverzekeraar vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgverzekeraars hebben hiervoor wel vergoedingen in hun aanvullende pakketten opgenomen. Heb jij een aanvullende verzekering dan kun je in ons vergoedingenoverzicht van alle zorgverzekeraars zien wat je vergoed krijgt voor het laten vaccineren. 

Aanvullende verzekering wijzigen?

Heb je geen aanvullende verzekering dan kun je bij de meeste verzekeraars pas weer iets wijzigen in je zorgverzekering per 1 januari. Bij een aantal zorgverzekeraars kun je ook tijdens het jaar een aanvullende verzekering afsluiten, maar daarbij is er dan een wachttijd van 6 maanden. Dit betekent dat je de eerste 6 maanden wel premie betaalt, maar nog geen gebruik kunt maken van de vergoedingen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 september 2017

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (1)

Geplaatst door: linda van der putten ()

Ziet er super uit deze mailing goed idee!!!!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie