Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Verkeerde zorgverzekering kan veel geld kosten

door Jorn Alders Leestijd: 4 minuten

Mensen moeten soms flink bijbetalen voor zorg, terwijl ze daar niet op hebben gerekend. Het gaat dan om zorg van een zorgverlener die geen contract heeft met hun verzekeraar. De kosten kunnen hierbij zo hoog oplopen dat ze noodgedwongen hun behandeling staken of overstappen naar een andere, minder vertrouwde, zorgverlener.

Dit blijkt uit een onderzoek van de patiëntenfederatie NPCF, het Landelijk Platform GGz en Ieder(in). Hieruit blijkt dat mensen soms flink moeten bijbetalen voor zorg, terwijl ze daar niet op hebben gerekend. Het onderzoek naar hoe mensen een zorgverzekering kiezen, vond plaats onder ruim 11.000. Wie een verkeerde zorgpolis kiest, kan soms voor onaangename verrassingen komt te staan. Het blijft dus zaak goed te kijken welke zorgverzekering je kiest.

Informatie gecontracteerde zorgaanbieders ontbreekt

De drie organisaties roepen zorgverzekeraars op duidelijk aan te geven welke zorgverleners wel en niet worden gecontracteerd en dus vergoed. Verzekerden zoeken die informatie wel, maar kunnen die vaak niet vinden. Meer dan zestig procent van de mensen had eind 2013 nog geen informatie van zijn zorgverzekeraar over welke zorgverleners en dus ook hun zorg wel en niet waren gecontracteerd voor 2014. Mensen kiezen een zorgverzekering daarom vooral op de naamsbekendheid van de zorgverzekeraar en op de kosten zoals hoogte van de premie en collectieve kortingen.

Rekening zelf betalen

Maar het pakt vervelend uit als blijkt dat de zorgverzekering niet alle zorg vergoedt. In 2013 moest een op de negen verzekerden betalen voor behandelingen, terwijl daar niet op was gerekend. Een derde van hen moest onvoorzien de hele rekening betalen en een op de vijf meer dan de helft. Als zij de kosten niet (meer) konden of wilden betalen, moesten zij kiezen voor andere behandelaars. "Ik werd behandeld door een niet gecontracteerde, maar zeer kundige fysiotherapeut. Toen de kosten te hoog opliepen, heb ik mij moeten wenden tot een therapeut die wel werd vergoed." Een ander: "Ik ben jarenlang bij dezelfde psycholoog geweest en opeens mocht die niet meer van de zorgverzekering."

Kijk goed naar de polisvoorwaarden

De patiëntenorganisaties raden mensen aan goed uit te zoeken welke polis bij hen past. Pluis de voorwaarden uit: wat krijg ik wel en niet vergoed? En bij wie? Een goedkope polis met een hoog eigen risico kan financieel aantrekkelijk lijken, maar wordt een molensteen om je nek als je ineens toch bent aangewezen op dure zorg. Want dan moet alsnog worden betaald voor zorg die niet is ingekocht.

Zorgverzekering kiezen op keuzevrijheid

Meer dan tachtig procent van deelnemers aan het onderzoek vindt het belangrijk dat ze zelf een dokter of andere zorgverlener kunnen kiezen. Maar als het daadwerkelijk aan komt op kiezen, speelt de keuzevrijheid nog maar een ondergeschikte rol. Domweg omdat de informatie om vrij te kunnen kiezen ontbreekt.

Weinig vertrouwen in keuze kwaliteit door zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars sluiten contracten af met instellingen en zorgverleners. Daarin staan afspraken over prijs en kwaliteit van de te bieden zorg. Maar verzekerden hebben daar geen hoge pet van op. Minder dan de helft van de verzekerden denkt dat de zorgverzekeraar voldoende zicht heeft op kwaliteit als hij inkoopt.

Ook moeten verzekeraars meer informatie geven over waarom een bepaalde zorgverlener wel of niet gecontracteerd wordt. Pas dan neemt het vertrouwen van de consument toe en kan er een keuze van zorgverzekering gemaakt worden.

Goede keuze is verantwoordelijkheid van twee partijen

De drie patiëntenkoepels roepen zorgverzekeraars dringend op de informatievoorziening aan verzekerden te verbeteren. De verzekeraar moet volledige opening van zaken geven over zijn inkoopbeleid. De verzekerde moet zich terdege afvragen waar hij behoefte aan heeft, nu en mogelijk in de toekomst. Alleen zo kunnen nare ervaringen en hoge onvoorziene kosten worden voorkomen.

Conclusie

Het is dus niet vanzelfsprekend dat het ziekenhuis, fysiotherapeut of andere behandelaar bij wie je dit jaar een behandeling hebt gehad, ook in het nieuwe jaar door je verzekeraar wordt gecontracteerd. Op Poliswijzer.nl kun je aangeven dat je polissen met vrije zorgkeuze wilt vergelijken. Daarnaast kun je per polis bekijken welke ziekenhuizen en andere zorgverleners er gecontracteerd zijn. Kijk dus niet alleen naar de naamsbekendheid van een verzekeraar of alleen naar de hoogte van de premie, maar zoek goed uit bij welke verzekeraar je wie en wat vergoed krijgt.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 2 januari 2024

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie