Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat wijzigt er in de basisverzekering 2017

door Tony Duchenne Leestijd: 4 minuten

Update: Kijk hier voor een overzicht van de wijzigingen van de zorgverzekernig van 2018.

Zoals elk jaar maakt de regering op Prinsjesdag de plannen voor het komend jaar bekend. Ook in 2017 verandert er het een en ander in de basisverzekering. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Laten we beginnen met wat er opvallend genoeg niet wijzigt

  • Het verplicht eigen risico blijft 385 euro in 2017
  • Werelddekking blijft in de basisverzekering

Wat wijzigt er dan wel?

poliswijzer.nl prinsjesdag wijzigingen 2017 zorg.jpg

Nominale premie basisverzekering stijgt met 42 euro in 2017

Het kabinet heeft berekend dat de nominale zorgpremie volgend jaar met 3,50 euro zal stijgen.Jaarlijks komt dit uit op een bedrag van 42 euro per persoon van 18 jaar en ouder. Dit is slechts een inschatting omdat de zorgverzekeraars uiteindelijk zelf de zorgpremie bepalen. Ze hebben hier tot 19 november de tijd voor, want dat is de dag dat de verzekeraars de premie naar buiten moeten brengen. Veel zorgverzekeraars hebben de laatste jaren hun spaarpot aangesproken om de premiestijging te beperken. Het is de nog maar de vraag of ze dit volgend jaar ook gaan doen. 

De zorgtoeslag stijgt licht mee met de premie

Net als de lichte stijging van de premie zal ook de zorgtoeslag met een paar euro per maand verhoogd worden. De maximale zorgtoeslag, de tegemoetkoming in zorgkosten voor de laagste inkomens, stijgt met ongeveer € 2 per maand. 

Uitbreiding vergoeding plastische chirurgie

Volgend jaar wordt er een klein aantal plastisch chirurgische ingrepen weer vergoed vanuit de Basisverzekering. Een bovenooglidcorrectie wordt vergoed als je door een slap of verlamd bovenooglid nauwelijks nog kunt zien. Ook het plaatsen van een borstprothese bij vrouwen of transgenders zonder borstgroei worden vergoed vanuit de Basisverzekering. Tot slot wordt ook een medisch noodzakelijke circumcisie (besnijdenis) vergoed.

Uitbreiding vergoeding fysiotherapie bij etalagebenen

Mensen met pijn doordat ze vernauwde bloedvaten in de benen hebben (etalagebenen) krijgen maximaal 37 fysiotherapie/oefentherapie behandelingen vergoed, inclusief de eerste 20 behandelingen.

Verpleging en verzorging wordt uit de basisverzekering betaald

De kosten voor een tijdelijke opname in een zorginstelling, bijvoorbeeld na een behandeling in het ziekenhuis worden komend jaar niet meer betaald uit de WLZ (Wet Langdurige Zorg) maar uit de Basisverzekering.

pw-blog-tandartsverzekering-of-sparen-groot.jpg

Wijzigingen tandheelkundige vergoedingen

Vanaf 2017 wordt de leeftijdsgrens voor vergoeding van een implantaat voor jongeren die blijvende snij- en hoektanden missen verhoogd van 18 jaar naar 22 jaar. Let op: voorwaarde is wel dat het verlies of geheel ontbreken van de tand(en) voor het 18e levensjaar is ontstaan.

Vergoeding volledige tandprothese

De eigen bijdrage bij de vergoeding van een volledige prothese geplaatst op implantaten in de boven- en/of onderkaak is in 2017 niet meer € 125 per kaak. De eigen bijdrage wordt een percentage van de kosten: 10% van de totale kosten voor de onderkaak en 8% van de totale kosten voor de bovenkaak. Voor de reparatie van een normaal kunstgebit geldt in 2017 een eigen bijdrage van 10%.

Poliswekker.jpg

Wat verandert er nog meer?

Per 1 april 2017 wordt de NIPT-test gedeeltelijk vergoed uit de Basisverzekering via een subsidieregeling. Hiervoor is € 26 miljoen beschikbaar in de begroting. Een zwangere vrouw betaalt daarvoor 175 euro aan eigen bijdrage. Dit bedrag is ongeveer gelijk aan de kosten van de combinatietest die nu ook voor rekening van de zwangere vrouw komt.

Vrijstelling eigen risico

Na 1 januari 2017 krijgen zorgverzekeraars meer mogelijkheden om een vergoeding niet met het eigen risico te verrekenen. Het gaat dan om dieetpreparaten of programma’s die gezondheidsproblemen moeten voorkomen. Zorgverzekeraars mogen daarbij zelf beslissen of ze het eigen risico voor deze programma’s wel of niet in rekening brengen.

We houden je op de hoogte!

De premies en de veranderingen in de aanvullende verzekeringen van zorgverzekeraars per 2017 zijn nog niet bekend. Wil je dat we jou als één van de eersten op de hoogte brengen? Meld je dan aan voor de Poliswekker.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 september 2017

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie