Zorg op afstand vergoed in strijd tegen corona
door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten
Het coronavirus heeft laten zien dat zorg op afstand grote voordelen heeft. Onze medische zorg is van een hoog niveau. Maar het virus brengt minpunten aan het licht die eerst onzichtbaar waren. Persoonlijk contact is door het coronavirus niet meer zo voor de hand liggend. Met zorg op afstand (E-health) hoef je niet bij een arts langs. Hoe kun je online zorg krijgen en wordt het vergoed?
Als je vaak medische zorg nodig hebt verlies je veel tijd door het reizen van en naar de specialist. Met E-health kun je jezelf het ritje naar het ziekenhuis besparen. Mocht je door een virus of een aandoening de deur niet uit kunnen, dan is het toch mogelijk om je te laten behandelen.
Waarom komt zorg op afstand niet van de grond?
Online kun je veel afspraken in het ziekenhuis vervangen door een gesprek via een telefoon of tablet. Geld is het grootste probleem dat het niet van de grond komt. Moderne initiatieven vergen namelijk eerst een investering. Dus bleven we doorgaan met fysieke afspraken, tot het coronavirus ons land bereikte. Er was nog een obstakel, namelijk de zorgverzekeraars die zorg op afstand niet vergoeden. Maar het coronavirus zorgt voor andere inzichten. De toezichthouder NZA stelt tijdelijk geen voorwaarden aan zorg op afstand. Zorgverleners kunnen nu zoeken naar manieren van zorg op afstand en ze kunnen de declaratie gewoon indienen bij de zorgverzekeraar.
Niet meer voor een controle van 5 minuten naar het ziekenhuis
Met COPD of met hartritmestoornissen moet je vaak naar het ziekenhuis voor controle. De investering in tijd zit vooral in het reizen en in het wachten tot je ook echt aan de beurt bent. Op 2 manieren van E-health is hierin een tijdsbesparing te behalen voor zowel de patiënt als de zorgverleners:
- Telemonitoren - Zorgverleners kunnen op afstand de medische toestand bepalen.
- Videobellen - Zorgverleners kunnen via videobellen in gesprek gaan met de patiënt
Hierdoor wordt het ook laagdrempeliger om bij twijfel contact op te nemen met de specialist.
Hoe werkt telemonitoren?
Bij telemonitoren kunnen chronische patiënten op afstand in de gaten worden gehouden. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt bij COPD, diabetes en hartfalen. De patiënt krijgt thuis een meetsysteem geïnstalleerd. Het systeem meet bijvoorbeeld gewicht, bloeddruk en longcapaciteit. Online wordt de verzamelde data verstuurd naar de specialist. Op deze manier kan de patiënt op afstand in de gaten worden houden.
De Wond Zorg App
Bij het herstelproces van een wond kunnen meerdere specialisten worden ingeschakeld. Door het bekijken van de wond kunnen zorgverleners beslissen wat de volgende stap is in het herstelproces. Via de Wond Zorg App kunnen ze eenvoudig collega’s met andere specialisaties inschakelen. Alle betrokkenen worden via de app op de hoogte gehouden van de voortgang en van afspraken die zijn gemaakt. Op dezelfde manier kunnen er ook app’s worden ontwikkeld voor andere disciplines binnen de zorg. De orthodontist kan op deze manier mogelijk fysieke controles achterwege laten.
Het inzetten van een sociale robot
Robotten kunnen op sociaal vlak uitkomst bieden. Robot Pepper is hiervan een goed voorbeeld. De taak van Pepper is om ouderen te activeren om te bewegen en om ze te vermaken. Ouderen kunnen gesprekken voeren met de robot. Dit kan dus worden ingezet tegen eenzaamheid. Bij dementie kan Pepper ook een uitkomst zijn. De robot kan namelijk ook worden gebruikt ter ondersteuning. Pepper weet waar een oudere moet zijn als hij of zij het even zelf niet meer weet.
Leefstijlinterventie - zorg op afstand
Door het coronavirus is ons duidelijk geworden dat je ook op afstand zorg moet kunnen krijgen. Dat is sinds de coronacrisis daarom ook mogelijk bij leefstijlinterventie. Dit is een combinatie van het beïnvloeden van het gedrag, hulp bij het aanleren van gezondere eetgewoonten en een betere beweegpatroon. Bij leefstijlinterventie ga je in gesprek met een zorgverlener, maar dat kan natuurlijk goed op afstand.
Verzekeraars verstrekten tot de coronacrisis niet altijd een vergoeding voor een online-consult, omdat daar geen contracten voor zijn afgesloten. De zorgverzekeraars hebben aangegeven dat ze online-consults vergoeden. In ieder geval zolang de maatregelen van de RIVM met betrekking tot het coronavirus gelden.
Laten we hopen dat we het coronavirus onder controle krijgen en houden. En dat we nu meer nadenken over zorg op afstand. De technische mogelijkheden voor zorg op afstand zijn er, dus laten we er collectief gebruik van maken.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Minder korting bij vrijwillig eigen risico, maar nog steeds voordelig
2 dec De korting op de zorgpremie bij een maximaal vrijwillig eigen risico daalt in 2025 verder. Toch kan ...
-
Liveblog zorgpremies 2025
15 nov
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov