Vanaf 2022 worden kosten voor psychologische hulp via het zorgprestatiemodel verrekend
door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten
Per 2022 wordt de geestelijke gezondheidszorg anders gefinancierd, namelijk met het zorgprestatiemodel. Nog steeds is de psychologische zorg verzekerd vanuit de basisverzekering, maar de verandering in financiering heeft mogelijk wel invloed op het eigen risico. In veel gevallen pakt het in het nadeel uit van de verzekerde.
Voor geestelijke gezondheidszorg heb je geen aanvullende zorgverzekering nodig. Daar gaat per 2022 niets in veranderen. De impact van de verandering is vooral voor de zorgverzekeraars en de zorgverleners merkbaar. Wij leggen uit wat de verandering inhoudt en hoe het jou financieel kan raken.
Zorguitgaven zitten nu in een DBC
Om sneller inzicht te krijgen in de zorguitgaven wordt er vanaf 2022 niet meer gewerkt met een DBC (Diagnose Behandeling Combinatie), maar met het zorgprestatiemodel. Een DBC is een behandeltraject voor een bepaalde aandoening. De kosten van een DBC zijn gebaseerd op gemiddelde kosten. Hierin ligt al vast welke bedragen aan kosten voor de behandeling worden uitgekeerd. De werkelijke behandeling kan afwijken, waardoor de kosten voor een behandeling van een patiënt veel te hoog of te laag zijn. Een behandeling wordt bijvoorbeeld afgebroken of later blijkt dat een ander psychologische behandeling beter passend is. Je betaalt één keer het eigen risico over een behandeltraject.
Per 2022 gaat betaling via het zorgprestatiemodel
Dit model moet ervoor zorgen dat kosten beter worden afgestemd op de werkelijkheid. Voor de kostenbegroting wordt vanaf 2022 niet meer uitgegaan van gemiddelden. De werkelijke kosten worden inzichtelijk gemaakt en in rekening gebracht bij de verzekeraar. Dit zorgt voor de verzekeraar en de behandelaars voor een verlichting van de administratie en bij de zorgverzekeraar worden geen kosten meer in rekening gebracht die niet worden uitgevoerd. Het jaar 2021 wordt gebruikt om alvast te oefenen met het zorgprestatiemodel.
Waarom geen DBC’s meer?
De regels onderling worden met het nieuwe zorgprestatiemodel vereenvoudigd en nota’s worden begrijpelijker. Met de huidige methode van DBC's worden er vaak kosten in rekening gebracht die niet zijn uitgevoerd. Dit lijkt op bedrog van de zorgverlener, maar dat is niet zo. Het is een effect van het gekozen systeem. Het zorgprestatiemodel heeft een groot voordeel ten opzichte van de methode met DBC's. Voor de ene patiënt kan de behandeling veel minder kosten met zich meebrengen. Toch wordt het hoge bedrag verrekend met de zorgverleners. Voor een andere patiënt is er een intensievere behandeling nodig. Door het zorgprestatiemodel komt het geld voor de behandelingen terecht bij de juiste zorgverlener.
Een groot nadeel is dat je mogelijk twee keer het eigen risico betaalt
Een DBC duurt maximaal één jaar. Je komt bijvoorbeeld in behandeling op 1 juli 2022 en het duurt tot 1 maart 2023. Dit is één behandeltraject en je betaalt maar één keer het eigen risico. In het zorgprestatiemodel kun je twee keer het eigen risico betalen. Je start bijvoorbeeld de behandeling op 1 juli 2022. De verzekeraar brengt jou € 385 eigen risico in rekening. In het nieuwe jaar 2023 ben je nog steeds in behandeling. Over dit jaar moet je opnieuw het eigen risico betalen.
Kiezen voor het zorgprestatiemodel heeft voordelen, maar de verzekerde kan veel duurder uit zijn. Hopelijk wordt hierbij nagedacht bij de introductie van de nieuwe methode van kosten verrekenen. Volgens de de landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten (LVVP) kan het niet meer anders geregeld worden. Het ministerie van VWS zou aangegeven hebben dat het te laat is om het eigen risico anders in het model in te regelen.
Voor meer informatie over het eigen risico in de zorgverzekering verwijzen wij jou naar onze pagina's met de veelgestelde vragen.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Laatste nieuws
-
Dankzij de zomercheck een zorgeloze autovakantie vieren
28 jun Ga nog bij je autogarage langs voor een zomercheck voordat je autovakantie begint. Neem ook gelijk j...
-
Hoe betaalbaar is de zorg in Nederland?
8 jun Je betaalt maandelijks een premie voor de zorgverzekering. Ook op andere manieren draag je nog bij a...
-
Verbouwen en verduurzamen van je woning: profiteer van subsidie en let op herbouwwaarde
13 mei Huiseigenaren verbouwen of verduurzamen hun woning door stijgende energielasten en hypotheekrentes. ...
-
Zo kun je jouw huis met een gerust hart achterlaten tijdens de vakantie
25 apr Tijdens je vakantie is de kans op een inbraak in jouw huis groter. Met onze tips maakt je de kans op...
-
Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op vakantie met de auto
22 apr Met onze 7 tips bereid jij je voor op je autovakantie. Bijvoorbeeld voor schade met je auto of carav...