Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering 2019 – Alle wijzigingen op een rij

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Dinsdag was het weer Prinsjesdag. Het is in grote lijnen duidelijk geworden wat onze portemonnee kan verwachten in 2019 ten aanzien van de zorgverzekering. Weinig goed nieuws over de premie voor de zorgverzekering, maar laten we nog geen voorbarige conclusies trekken. Mogelijk is de politiek te negatief.

Wijzigingen zorgverzekering  2018 2019 Plusje van?
Gemiddelde zorgpremie (volgens de politiek) € 1308 € 1432 € 124
Verplicht eigen risico* € 385    € 385 € 0
Maximale zorgtoeslag eenpersoonshuishoudens € 1128  € 1220 € 92
Maximale zorgtoeslag meerpersoonshuishoudens € 2112 € 2389 € 277

De belangrijkste punten hebben wij samengevat in een infographic.

infographic-zorgverzekering-2019.png

Wat kost de zorgverzekering in 2019?

Het ministerie van Volksgezondheid denkt het te weten. De zorgverzekering gaat gemiddeld € 124 per jaar meer kosten. Dit is een stijging van een tientje per maand in vergelijking met de premie van 2018. Voorgaande jaren heeft het ministerie aangetoond dat ze niet uitblinken in het voorspellen van de premie voor de zorgverzekering. De verzekeraars bepalen zelf hoeveel ze in rekening brengen in 2019. Dat blijkt ook duidelijk uit de grote verschillen tussen verzekeraars. De basisverzekering is qua dekking overal gelijk, toch vraagt de duurste verzekeraar in 2018 maar liefst € 380 per jaar meer voor hetzelfde basispakket. Dat zal in 2019 niet anders zijn.

Geen discussie over het eigen risico in de zorgverzekering

Tijdens Prinsjesdag in 2017 werd een verhoging van het eigen risico met € 15 aangekondigd. Daar is veel ophef over ontstaan, en het heeft resultaat gehad. Het eigen risico is toch op € 385 gebleven. In het regeerakkoord is vastgelegd dat het eigen risico op € 385 blijft, dus daar is verder geen woord over vuil gemaakt. 

De premie voor de zorgverzekering stijgt, dus de zorgtoeslag ook

De premie voor de zorgverzekering is een behoorlijke aanslag op het budget voor alleenstaanden en gezinnen met een laag inkomen. Dat hebben de beleidsbepalers in de politiek ook ingezien en daarom verhogen ze de zorgtoeslag. Voor alleenstaanden is de verhoging lager dan de gemiddelde stijging van de premie voor de zorgverzekering. Voor meerpersoonshuishoudens stijgt de zorgtoeslag sterker, namelijk met € 277. Door slim te vergelijken betaal je veel minder dan de gemiddelde premie, dus het valt mee.

De dekking in de zorgverzekering wordt ruimer

•    Er komt een vergoeding voor preventieve gezondheidszorg – Mensen met een hoog gezondheidsrisico door overgewicht kunnen in aanmerking komen voor een programma gericht op een gezondere levensstijl;
•    De eigen bijdrage voor medicijnen wordt gemaximeerd op € 250;
•    Ruimere vergoeding voor zittend vervoer – reiskosten naar zorginstellingen voor medische behandelingen;
•    Voor verzekerden met COPD wordt de oefentherapie volledig vergoed – Tot 2019 gold er voor de eerste 21 behandeling geen vergoeding uit de basisverzekering;
•    Het middel Belimumab wordt vergoed voor patiënten met de auto-immuunziekte systematische lupus erythematosus (SLE)

Voorbeelden - Wat gaat de zorgverzekering meer kosten?

Een alleenstaande moeder heeft één volwassen dochter. De moeder heeft een inkomen op bijstandsniveau en de dochter studeert nog. Volgens het Nibud gaat ze er 0,9% op vooruit. Het zou gaan om € 23 per maand. Daar is ze blij mee, maar ze maakt zich toch wel zorgen om de duurdere zorgverzekering. Hoe pakt het uit in 2019:
•    Gemiddelde premie basisverzekering gaat €10 x 2 = € 20 omhoog
•    Premie aanvullende zorgverzekering ook omhoog?
•    Zorgtoeslag omhoog met maximaal 2 x € 7,50 : € 15

Dus? – De premiestijging in de zorgverzekering vangen ze niet op met een hogere zorgtoeslag.

Een jong stel met een laag inkomen. Volgens het Nibud schiet de koopkracht met 2,8% omhoog. Maandelijks krijgen ze € 65 meer te besteden. Wat gaan ze meer uitgeven aan de zorgverzekering:artboard-3.png
•    De gemiddelde basisverzekering wordt € 20 per maand duurder
•    Gaat ook de premie voor de aanvullende zorgverzekering omhoog?
•    Zorgtoeslag stijgt met maximaal € 23

Dus? – Door het lage inkomen wordt de premiestijging van de zorgverzekering niet opgevangen met een hogere zorgtoeslag.

Een stel zonder kinderen met een goed inkomen gaan er volgens het Nibud 1,6% op vooruit. Per maand gaat het fictief om € 73 per maand. 
•    De gemiddelde basisverzekering wordt € 20 per maand duurder
•    Hoe zit het met de aanvullende zorgverzekering?
•    Zorgtoeslag hebben ze geen recht op

Dus? – De stijging van de premie voor de zorgverzekering gaat van het budget af.

In voorgaande jaren klopte de door de politiek voorspelde zorgpremie niet. Eigenlijk bij lange na niet. Meld je dus aan voor onze Poliswekker en wij vertellen jou hoe het echt zit. Houd zelf de controle over de maandlasten en betaal je niet teveel voor de zorgverekering.

Please include attribution to https://www.poliswijzer.nl/ with this graphic.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 25 oktober 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie