Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering 2021 veel duurder

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 3 minuten

De medische zorg is door het coronavirus duurder geworden. Zonder dat er cijfers bekend zijn kunnen we al zeggen dat de zorgverzekering volgend jaar meer gaat kosten. De exacte verhoging moet nog blijken, maar een stijgende premie voor de zorgverzekering 2021 lijkt geen voorbarige conclusie. Wie betaalt de extra zorgkosten door de coronacrisis?

cijfers-zorgseizoen-2019-en-2020.png

Ziekenhuizen financieel geraakt

Vooral in ziekenhuizen vallen er financieel harde klappen. Er is veel geld gebruikt voor het aantrekken van extra personeel en het inrichten van meer intensive care bedden. Daar komt nog bij dat geplande zorg niet door is gegaan de afgelopen maanden. Hierdoor zijn er veel minder inkomsten geweest voor ziekenhuizen. Hogere uitgaven en minder inkomsten zijn geen goede combinatie. De zorgverzekeraars komen met een tijdelijke oplossing. Sinds 1 mei kunnen ziekenhuizen een maandelijks voorschot krijgen. Hiervoor spreken zorgverzekeraars hun financiële reserves aan.

Andere zorgverleners gered

Om te voorkomen dat ook andere zorgverleners omvallen door uitgestelde behandelingen, kunnen bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten en tandartsen een regeling met de verzekeraars treffen. Niemand heeft er namelijk baat bij dat deze zorgverleners failliet gaan. De zorgbehoefte blijft na het corona tijdperk zeker bestaan. 

zorg-fysio.png

Wie betaalt de rekening?

Jaarlijks lopen de zorgkosten op. Voordat de coronacrisis uitbrak, werd al voorspeld dat de zorgpremie in 2030 tientallen euro’s duurder zal zijn. Linksom of rechtsom komt er door het coronavirus onverwacht een nog hogere rekening die we gezamenlijk op moeten pakken. De premie voor de zorgverzekering is een belangrijke financieringsbron voor de medische zorg. Een premieverhoging van een paar tientjes per jaar kan de eenvoudige oplossing zijn zodat de zorgkosten door de burger betaald wordt. Maar wat als er grotere financiële gaten te vullen zijn? 

Er kan ook worden gekozen voor een hoger eigen risico, verlagen van de zorgtoeslag of het beperken van de dekking in de basisverzekering. Of kunnen en willen verzekeraars nog putten uit hun reserves?

Verzekeraars hebben geld op de plank

Zorgverzekeraars moeten klappen zoals de coronacrisis op kunnen vangen. Daarom zijn ze verplicht financiële reserves te hebben. In voorgaande jaren hebben zorgverzekeraars vaak het verwijt gekregen dat ze zeer ruime reserves aanhielden. Door de ophef zijn ze de reserves al meer gaan opmaken om hiermee de premies lager te houden. In 2018 hadden de gezamenlijke verzekeraars nog € 2,4 miljard extra reserves (naast de verplichte reserves) op de plank liggen. Het is te hopen dat verzekeraars de extra buffers gebruiken om de verwachte premiestijging in 2021 beperkt te houden. Gebeurt dit niet, dan kun je een fikse premieverhoging tegemoet zien volgend jaar. 

Op Prinsjesdag in september zal er meer duidelijk worden over de verwachtingen voor de premie voor de zorgverzekering 2021. Wij houden je op de hoogte!

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: arthur ()

Deze buffers die zorgverzekeraars handhaven blijkt meer te wezen dan 12 miljard euro, mijn inziens ongewenst! Iedere verzekerde heeft daar een belang in kom je te overlijden dan gaat dat deel naar??

Opmerking van de redactie op 20-08-2020
Zorgverzekeraars zijn verplicht om buffers op te bouwen, maar ze kunnen inderdaad ook teveel geld hebben. Alle verzekerden gezamenlijk hebben het opgebouwd, dus is het ook logisch om het weer terug te geven door middel van een verlaagde premie.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie