Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat is een Diagnose Behandelcombinatie (DBC)?

Voor een behandeling in het ziekenhuis krijg je een vergoeding uit de basisverzekering. De Diagnose Behandel Combinatie (DBC) vormt de basis voor de rekening die jouw verzekeraar krijgt voor de medische behandeling. Normaal gesproken kom je als verzekerde niet in aanraking met deze term, maar in de praktijk kan het anders zijn.

Diagnose-Behandelcombinatie-DBC.png

Deze vorm van kostenberekening wordt vooral gebruikt in het ziekenhuis. Het is een code van 9 cijfers waaraan behandelingen te herkennen zijn. Als bij een zorgverzekeraar een code van een behandeling in rekening wordt gebracht, weet de verzekeraar precies welke handelingen verricht zijn en welke kosten de verzekeraar moet verrekenen met de zorgverlener. Er zijn in totaal meer dan 4.000 DBC's. De prijs van een DBC loopt sterk uiteen.

Wat wordt verstaan onder een Diagnose Behandelcombinatie?

Als je naar het ziekenhuis gaat, worden niet alle handelingen apart in rekening gebracht. Je behandelaar opent een zogenaamd zorgtraject voor een bepaalde zorgvraag. Dit zorgtraject bestaat, afhankelijk van de tijdsduur, uit meerdere deeltrajecten. Elke keer als een subtraject eindigt, bundelt het ziekenhuis alle zorg tot een zorgpakket. Dit zorgpakket wordt ook wel een Diagnose Behandelcombinatie (DBC) genoemd. Het ziekenhuis declareert deze DBC bij jou of bij je zorgverzekeraar.

Voorbeeld:

Je gaat voor nekklachten naar een specialist in het ziekenhuis. Zodra bekend is wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren, is er een code te koppelen aan een reeks van behandelingen. Het intakegesprek in het ziekenhuis is een onderdeel en ook de uiteindelijke operatie en de nacontroles. Alle kosten worden op één stapel geveegd en er wordt een DBC-code aan gekoppeld.

Een DBC blijft maximaal 120 dagen actief. Voor poliklinische niet-operatieve behandelingen gaat het om een periode van 90 dagen. Duurt een behandeling langer, dan wordt een nieuw DBC zorgproduct geopend (vervolg DBC). 

In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gelden DBC's niet meer sinds 1 januari 2022. Het verloop van behandelingen in de GGZ zijn namelijk grilliger en moeilijker te voorspellen. Hierdoor werden vaak onterecht te hoge kosten geclaimd voor behandelingen die niet uitgevoerd zijn. In plaats van DBC wordt gebruik gemaakt van het Zorgprestatiemodel.

Waarom zijn Diagnose Behandelcombinaties (DBC's) ingevoerd?

Diagnose Behandelcombinaties (DBC) zijn ingevoerd om meer inzicht te krijgen in de zorg die bijvoorbeeld ziekenhuizen leveren. DBC's bevorderen de transparantie over behandeling en kosten.

Wat is het voordeel van een Diagnose Behandelcombinatie (DBC)?

Verzekeraars en zorgverleners maken afspraken over de tarieven voor de diverse behandelingen. De verzekeraar probeert zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. Door het afspreken van vaste tarieven voor behandelingen (DBC) kan de verzekeraar de kosten laag houden, en zo ook de premie zo laag mogelijk houden. Door het systeem van Diagnose Behandelcombinatie ontstaat er transparantie en wordt voorkomen dat bepaalde ziekenhuizen veel te hoge tarieven in rekening brengen.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Wanneer ga je hier als verzekerde iets van merken?

Normaal gesproken is de kostenverrekening iets tussen de verzekeraar en de zorgverlener. Maar met een natura zorgverzekering kun je zelf ook voor een deel van de kosten staan. Stel, jouw plaatselijke ziekenhuis heeft geen contract met jouw verzekeraar. Je mag naar dat ziekenhuis gaan, maar de verzekeraar vergoedt de medische kosten in dat geval maar gedeeltelijk. Je moet bijvoorbeeld 25% zelf betalen.

Voorbeeld:

Je ondergaat een knieoperatie in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Jouw verzekeraar heeft geen contract met dit ziekenhuis. Zodra de medische behandeling is afgerond, brengt het ziekenhuis de kosten in rekening bij je verzekeraar. Dit gaat door middel van DBC. De verzekeraar brengt een deel van de kosten bij jou in rekening. Op de website van de Patiëntenfederatie Nederland vind je een nadere uitleg over Diagnose Behandel Combinatie.

Wat kost een DBC?

De prijs van een DBC is gebaseerd op de gemiddelde prijs van een reeks aan behandelingen. Voor een operatie worden alle kosten verzameld in één DBC, vanaf het eerste gesprek tot de nazorg. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt een maximale prijs vast. Het is de bedoeling dat ziekenhuizen op deze tarieven onderling gaan concurreren. Een DBC staat dus voor een gemiddelde prijs voor een bepaalde diagnose. Is de eerste DBC afgerond? Voor vervolgbehandelingen kan een nieuwe DBC geopend worden.

Geactualiseerd: zondag 12 november 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie