Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Kan ik overstappen van zorgverzekering tijdens lopende behandeling?

Ook als je al onder behandeling bent in het ziekenhuis kun je gewoon ieder jaar overstappen van zorgverzekering. De lopende behandeling wordt ook in het nieuwe jaar vergoed door de huidige zorgverzekeraar. Is je ziekenhuisbehandeling in 2023 begonnen, en loopt deze door in 2024? De zorgverzekeraar van 2023 betaalt de behandeling. 

Snel in deze pagina naar:

header-groen-korting-zorgverzekering.png

Trouw blijven aan je huidige verzekeraar kan je veel geld kosten. De verschillen in premies tussen de diverse verzekeraars zijn namelijk groot. Hetzelfde kun je ook zeggen over de vergoedingen in aanvullende verzekeringen. 

Een andere zorgverzekering kiezen met een lopende ziekenhuisbehandeling

De vergoeding voor ziekenhuisbehandelingen zit verwerkt in zogenaamde dbc’s (Diagnose Behandel Combinatie). Een dbc is een verzameling van behandelingen die bij elkaar horen. Op deze manier wordt op een eenvoudige manier de prijs vastgesteld voor behandelingen in het ziekenhuis. Het gaat bijvoorbeeld om een consult, een operatie en een MRI-scan. Door deze manier van in rekening brengen van kosten, wordt voorkomen dat iedere consult, scan en verpleegdagen los in rekening worden gebracht bij jouw zorgverzekeraar. De prijs is gebaseerd op de gemiddelde zorgkosten. Een knieoperatie kost bijvoorbeeld voor iedereen hetzelfde.

Wat gebeurt er als je tijdens een dbc overstapt?

Als een behandeling binnen een dbc in 2023 is gestart en in 2024 doorloopt, blijft de verzekeraar van 2023 de zorgkosten vergoeden. Ook het deel van de behandeling dat in 2024 valt. Het gaat namelijk om de startdatum van de dbc. Zodra de behandeling stopt, moet je voor de vergoeding van de nieuwe dbc wel bij de nieuwe verzekeraar zijn vanwege een nieuwe startdatum. Bij medische specialistische zorg is de looptijd van een dbc maximaal 120 dagen. Als de behandeling nog niet is afgerond binnen deze tijd, opent de zorgverlener een nieuwe dbc. De nieuwe dbc betaalt de nieuwe verzekeraar. 

Een machtiging gaat automatisch mee naar de nieuwe zorgverzekeraar

Voor bepaalde behandelingen uit de basisverzekering heb je toestemming (een machtiging) van de zorgverzekeraar nodig. Als je al een machtiging had voor bepaalde behandelingen zoals fysiotherapie of ziekenvervoer bij de verzekeraar van 2023, gaat deze machtiging mee naar de nieuwe verzekeraar. Je hoeft dus niet opnieuw een machtiging aan te vragen.

Hulpmiddelen opnieuw aanvragen na het overstappen naar een nieuwe verzekeraar?

Voor hulpmiddelen kun je een vergoeding krijgen uit de basisverzekering en/of uit de aanvullende zorgverzekering. Ook bij een andere verzekeraar kun je dezelfde vergoeding krijgen voor hulpmiddelen, maar mogelijk moet je naar een andere leverancier. Dit komt doordat verzekeraars contracten afsluiten met zorgverleners. Na de overstap kan het noodzakelijk zijn om de huidige hulpmiddelen in te leveren en andere te ontvangen van een andere leverancier. In overleg kun je dezelfde hulpmiddelen houden.

Als je overstapt binnen hetzelfde concern houd je de bestaande afspraken en de huidige leverancier van hulpmiddelen. Als de vergoeding komt vanuit de aanvullende dekking is het wel noodzakelijk dat de nieuwe zorgverzekering de hulpmiddelen ook vergoedt.

Tijdens behandeling door een fysiotherapeut overstappen

Ga je vaak naar de fysiotherapeut? Kijk dan bij het vergelijken van je zorgverzekering welke zorgverzekeraars nog meer een contract hebben met jouw fysiotherapeut of fysiotherapeuten in de buurt. Voor een niet gecontracteerde zorgverlener krijg je een gedeeltelijke vergoeding van de zorgkosten. Dit geldt niet voor een zogenaamde restitutieverzekering. Met een restitutiepolis heb je een volledige keuzevrijheid in zorgverleners. 

Tijdens de behandeling door de tandarts overstappen

Verzekeraars sluiten geen contracten met tandartsen. Je kunt dus altijd zelf kiezen naar welke tandarts je wilt gaan. Voor tandartsen geldt er geen dbc. Tandartskosten die je maakt na 1 januari moet je dus aanvullend verzekerd hebben in de zorgverzekering van 2024. 

Tijdens de behandeling door de orthodontist overstappen

Is je kind in behandeling voor een beugel of krijg je zelf een beugel? Ook voor de beugel wordt er niet gewerkt met een dbc. De kosten die je na 1 januari maakt, kun je verzekeren in je zorgverzekering 2024. Let wel goed op acceptatiecriteria die verzekeraars kunnen hanteren. De verzekeraars die een ruime dekking bieden voor orthodontie, hanteren een wachttijd van één jaar of ze stellen acceptatievragen voordat je wordt toegelaten. Je kunt wel een deel van de kosten van een beugel meeverzekeren zonder wachttijd of beoordelingsvragen. 

Twijfel je over je keuze voor 2024? Onze zorgadviseurs kijken graag met je mee en adviseren jou.


Geactualiseerd: maandag 25 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie