Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Diëtist vergoeding via de huisarts in 2024

Veel mensen zijn aan het eind van het jaar hun voornemens van het begin van het jaar alweer vergeten. Want zeg nou zelf, hoe streng houd jij je aan de dieet afspraken die je met jezelf hebt gemaakt? Uit de basisverzekering krijg je onder voorwaarden een vergoeding voor een diëtist of voor deelname aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).

Ga snel naar:

dietist vergoeding

Voedingsadvies

Een gespecialiseerde diëtist kan helpen je voeding en eetgewoonten te verbeteren.  Niet alleen met het doel om af te vallen, maar bijvoorbeeld ook om aan te komen in gewicht. Je kunt ook naar een diëtist gaan voor voedingsadvies bij een chronische ziekte, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of nieraandoeningen. De diëtist geeft voorlichting waar je levenslang iets aan kunt hebben. Met een vergoeding vanuit de zorgverzekering is de stap om naar de diëtist te gaan makkelijker. Dus zonder alles zelf te hoeven betalen je fitter en gezonder voelen. Als je afspraken gemaakt zijn, heb je ook een stok achter de deur.

Diëtist via de huisarts: drie uur vergoed uit de basisverzekering

Als je via de huisarts naar een diëtist verwezen wordt, dan komen de eerste drie uur dieetadvies uit de basisverzekering. Je hebt dus standaard een verwijzing nodig. Op deze manier kun je kijken of dit bij je past en misschien is die drie uur per kalenderjaar ook wel genoeg om je te helpen. Vanuit de aanvullende verzekering kun jij je ruimer verzekeren als je meer naar de diëtist gaat.

Kosten diëtist

Als je af wilt vallen en je professionele hulp nodig hebt, moet je rekening houden met een prijs van rond de € 70 tot € 80 per uur. Dit bedrag wordt voor de eerste drie uren dus vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico als het dieetadvies plaatsvindt via ketenzorg. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de diagnose diabetes, COPD of CVRM. In dat geval heeft het namelijk een medisch doel, en medische redenen maken het vergoeden van de kosten logisch. Onder ketenzorg vallen bijvoorbeeld samenwerkingen tussen huisartsen, fysiotherapeuten en een diëtist. 

Aanvullende verzekeringen nodig?

Als je meer dan drie uur hulp nodig hebt van de diëtist, dan kan een aanvullende verzekering interessant zijn. Maar over het algemeen zijn dit de duurdere aanvullende pakketten. Heb je verder geen aanvullende zorg nodig, dan ben je vermoedelijk goedkoper uit zonder zo'n pakket. We hebben in onze vergelijker een speciale pagina over aanvullende verzekeringen op het gebied van diëtetiek. Een vergoeding krijgen uit de zorgverzekering moet niet te duur zijn.

GLI: programma bij gezondheidsrisico door overgewicht 

Heb je overgewicht en daardoor een gezondheidsrisico? Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht verwijzen naar een zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Aanbieders van een GLI-programma kunnen de kosten daarvan declareren bij de zorgverzekeraar. Dat wordt vergoed vanuit de basisverzekering en hier betaal je geen eigen risico voor. GLI is gericht op het tegengaan van overgewicht door onder begeleiding minder te eten, meer te bewegen en met psychologische ondersteuning te werken aan gedragsverandering.

Hoe lang duurt een gecombineerde leefstijlinterventie?

Alle programma’s duren 2 jaar. Ze bestaan uit een basisprogramma en een onderhoudsfase. Het basisprogramma duurt 6 maanden tot 1 jaar. Dit hangt af van het programma dat je volgt. Daarin stel je doelen en werk je aan het veranderen van je voedingspatroon, beweegpatroon en gedrag. Dit gebeurt in individuele sessies en groepssessies. Hierna volgt een onderhoudsfase met regelmatige terugkom- of monitoringsmomenten.

Wanneer kom je in aanmerking voor een GLI?

GLI is bedoeld voor volwassenen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Het gaat hier om:

  • Een BMI vanaf 25 met een verhoogd risico op ziektes die samenhangen met het gewicht (bijvoorbeeld hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2)
  • Personen met een BMI van meer dan 30
  • Vanaf 2024 kunnen ook kinderen gebruik maken van GLI

Kan ik zelf een GLI kiezen?

De zorgverzekeraar bepaalt welke GLI wordt vergoed in de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars maken hierover afspraken met de huisartsen. De huisarts verwijst patiënten door voor een GLI. Je hoeft als je een GLI volgt geen eigen risico te betalen. Het is verstandig bij de zorgverzekering de voorwaarden voor de vergoeding na te gaan.

Geactualiseerd: woensdag 1 november 2023

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie