Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Diëten en de zorgverzekering - duur of kiloknaller?

'Het diëten kan de boom in - alle remmen los, we zien volgend jaar wel weer!' Veel mensen zijn aan het eind van het jaar hun voornemens van het begin van het jaar alweer vergeten. Want zeg nou zelf, hoe streng houd jij je aan de dieetafspraken die je met jezelf hebt gemaakt? 

dieten

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Afvallen is moeilijk, en toch wagen veel mensen zich begin januari weer enthousiast aan een dieet. Diëten is ook hip, je wordt overstelpt door termen en kreten zoals koolhydraatlarm, killerbody, bikiniproof, skinny chicks. Fitboy, fitgirl. Als je echt wilt, kun je het ook, dat is het idee. 

Dieetadvies

Maar niet iedereen kan het zelf, soms is een steuntje in de rug precies wat je nodig hebt. Want een crashdieet is meestal niet iets voor de lange termijn. Bij veel mensen vliegen de kilo’s er af, maar komen die later in volle vaart weer terug. En daar kun je flink moedeloos van worden. De meeste professionele diëtisten zullen je adviseren om je eetpatroon te veranderen en geleidelijk af te vallen. Dus niet door middel van het alleen drinken van bleekselderijsap, het alleen eten van droog brood (flashback naar de jaren ’80 toen het brooddieet triomfen vierde) of door plotseling veel te gaan bewegen.

Dieetvergoeding basisverzekering

Als je via de huisarts naar een diëtist verwezen wordt, dan komen de eerste 3 behandeluren uit de basisverzekering. Je bent wel je eigen risico verschuldigd. Op deze manier kun je kijken of dit bij je past en misschien is die 3 uur ook wel genoeg om je te helpen. Want het eerste gesprek duurt meestal een uur, daarna zijn de afspraken korter. Omdat je 3 uur krijgt kunnen er dus meer dan 3 consulten gehouden worden. Als je af wilt vallen en je hebt professionele hulp nodig moet je rekening houden met een prijs van rond de € 60 per uur. Je hoeft geen eigen risico te betalen als de vergoeding van dieetadvies plaatsvindt via de zogenoemde ‘ketenzorg’ waar huisartsen en diëtisten onder kunnen vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de diagnose diabetes, COPD of CVRM. 

Aanvullend verzekeren?

Als je veel hulp nodig hebt en/of die 3 uur is niet afdoende, dan kan een aanvullende verzekering interessant zijn. Maar let op, over het algemeen zijn dit de duurdere aanvullende pakketten. Heb je verder geen aanvullende zorg nodig, dan ben je vermoedelijk goedkoper uit zonder zo'n pakket, We hebben in onze vergelijker een speciale pagina over aanvullende verzekeringen op het gebied van diëtetiek

Gezondheidsrisico door overgewicht? 

Heb je overgewicht en daardoor een gezondheidsrisico? Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht verwijzen naar een zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Aanbieders van een GLI-programma kunnen de kosten daarvan declareren bij de zorgverzekeraar. Dat wordt vergoed vanuit de basisverzekering. GLI is gericht op het tegengaan van overgewicht door onder begeleiding minder te eten, meer te bewegen en met psychologische ondersteuning te werken aan gedragsverandering.

Wie mag de GLI leveren?

Je kunt niet bij iedereen terecht voor een GLI. De aanbieder moet minimaal de vaardigheden hebben van een HBO-leefstijlcoach. De competies mogen ook zitten in meerdere professionals, zoals diëtisten die samenwerken met fysiotherapeuten en oefentherapeuten.De competenties moetenm blijken uit de (BIG)-registraties. Verzekeraars kunnen ook nog eigen eisen stellen. Ze moeten bijvoorbeeld zijn ingeschreven in een specifiek register. 

Hoe lang duurt een gecombineerde leefstijlinterventie?

Alle programma’s duren 2 jaar. Ze bestaan uit een basisprogramma en een onderhoudsfase. Het basisprogramma duurt 6 maanden tot 1 jaar. Dit hangt af van het programma dat je volgt. Daarin stel je doelen en werk je aan het veranderen van je voedingspatroon, beweegpatroon en gedrag. Dit gebeurt in individuele sessies en groepssessies. Hierna volgt een onderhoudsfase met regelmatige terugkom- of monitoringsmomenten.

Welke gecombineerde leefstijlinterventies worden vergoed?

Niet alle GLI’s worden vergoed. De volgende behandelingen zitten in de basisverzekering :

  • SLIMMER van de GGD Noord en Oost Gelderland
  • BeweegKuur GLI van Huis voor Beweging
  • Coaching op Leefstijl (COOL) van het expertisecentrum Leefstijlinterventies

Deze worden vergoed omdat het RIVM ze heeft beoordeeld als voldoende effectief. Er is bijvoorbeeld geen vergoeding bij een licht verhoogd Gewichtsgerelateerd Gezondheid Risico (GGR).

Wanneer kom je in aanmerking voor een gecombineerde leefstijlinterventie? 

GLI is bedoeld voor volwassenen die een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico hebben, dat samenhangt met gewicht. Het gaat hier om:

  • 25 en artrose of slaapapneu.
  • 25 en een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen en diabetes type 2
  • Personen met een BMI van meer dan 30

Kan ik zelf een GLI kiezen?

De zorgverzekeraar bepaalt welke GLI wordt vergoed in de basisverzekering. De meeste zorgverzekeraars maken hierover afspraken met de huisartsen. De huisarts verwijst patiënten door voor een GLI. Je hoeft als je een GLI volgt geen eigen risico te betalen. Het is verstandig bij de zorgverzekering de voorwaarden voor de vergoeding na te gaan.

Geactualiseerd: 18-11-2020


Gepubliceerd: vrijdag 28 december 2018
Geactualiseerd: woensdag 18 november 2020

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie