Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Naar een psycholoog? Bereid je voor met onze tips

Psychologische zorg, ook wel GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) genoemd, is opgenomen in de basisverzekering. Alleen, hoe zit het precies met de vergoeding en wat is de beste zorgverzekering voor jou?

psychische-zorg-nodig-wat-nu-groot.jpg

Ik wil naar een psycholoog, wat nu?

De huisarts is jouw eerste aanspreekpunt. Deze brengt jouw situatie in kaart en stuurt je door naar een praktijkondersteuner of psycholoog. Kun je terecht bij een praktijkondersteuner die aan de praktijk van je huisarts is verbonden? Dan dient deze de nota in via de huisarts en vergoedt de verzekeraar de kosten vanuit de Basisverzekering. Voor huisartsenzorg betaal je geen eigen risico. Bijvoorbeeld EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) valt ook onder de noemer psychologie.

Verwijst je huisarts je door naar een GGZ behandelaar of instelling? Kijk dan of deze een contract heeft met je zorgverzekeraar. Wanneer dit het geval is, vergoedt de zorgverzekeraar het volledige traject vanuit de Basisverzekering. Houd hierbij wel rekening met je eigen risico.

Heb je iemand gevonden bij wie je je op je gemak voelt? Dan kan het zijn dat deze geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Dit betekent dat je maar een percentage van de dure GGZ-behandelingen vergoed krijgt. Dat zou natuurlijk jammer zijn.

Wil je onbezorgd naar een psycholoog van jouw keuze, kijk dan eerst deze een contract heeft. Is dit niet het geval? Kies dan voor een voordelige restitutiepolis. Deze polis vergoedt de zorg bij een niet gecontracteerde psycholoog voor 100% (het eigen risico blijft wel van toepassing). Wat is de goedkoopste restitutiepolis? Zie onze top 5 onderaan het artikel.  

Checklist

1. Vraag bij je huisarts na of je terecht kan bij de praktijkondersteuner.
2. Kies voor het minimale eigen risico van € 385 wanneer je naar een psycholoog gaat.
3. Controleer of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw psycholoog. Zo niet kies voor een restitutiepolis. 
4. Kies voor een zorgverzekeraar waarbij je alvast maandelijks je eigen risico in termijnen kunt betalen wanneer je niet op de nota wilt wachten.

Top 5 Goedkoopste restitutiepolissen

Navigatie