Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer is er recht op palliatieve zorg?

Met palliatieve zorg krijgt een patiënt de best mogelijke zorg in de laatste levensfase (palliatieve fase) waarin geen kans meer op genezing is. In de laatste levensfase ligt de nadruk op een zo prettig mogelijke tijd met zo weinig mogelijk pijn.

Ga snel naar:

vergoeding-palliatieve-zorg.png

Onze gezondheidszorg is erop gericht om ziektes en aandoeningen te bestrijden. Bij vroegtijdige signalering kunnen ernstige ziektes vaak nog bestreden worden, maar ook met onze goede gezondheidszorg zijn niet alle medische problemen te verhelpen. Bij een levensbedreigende ziekte is genezen niet altijd mogelijk. In dat geval ligt de focus op de kwaliteit van leven. De zorg bestaat uit het zo prettig mogelijk maken van de tijd die er nog is. Als de kans op genezing ontbreekt, is terminale zorg nog de enige mogelijkheid.

Wat houdt palliatieve zorgverlening in?

Palliatieve zorg richt zich op de kwaliteit van de resterende levensduur. De letterlijke betekenis van palliatief is verzachtend. Dat woord geeft een duidelijk beeld van wat palliatieve terminale zorg inhoudt. De patiënt moet leven met de levensbedreigende aandoening, wetende dat de ziekte of de aandoening de strijd heeft gewonnen. De palliatieve behandeling zorgt voor het zoveel mogelijk wegnemen van lichamelijke klachten en geestelijke klachten. Geestelijke verzorgers, zoals psychologen, spelen een belangrijke rol zodra de palliatieve fase begint.

De psychologische zorg is niet alleen gericht op de patiënt, maar ook op de naasten. Hierbij kun je denken aan het informeren over wat er komen gaat en de emotionele ondersteuning van de patiënten en naasten. 

Wat is palliatieve sedatie?

Op den duur houdt palliatieve zorg op en is palliatieve sedatie de volgende fase. Sederen is het verlagen van het bewustzijn met medicijnen. In deze fase zorgt de (geestelijk) verzorger na een zorgvuldige beoordeling voor medicatie om tot rust te komen. De (geestelijk) verzorgers bouwen de medicatie gedurende maximaal twee weken op richting het einde. Voor deze vorm van medische zorg wordt gekozen als de patiënt nog maar kort te leven heeft en veel pijn heeft of erg benauwd is. De naasten kunnen in alle rust afscheid nemen.

Palliatieve behandelingen zijn er zolang als nodig

Palliatieve zorg is voor onbepaalde tijd. Zolang het nodig is, wordt de palliatieve zorgverlening verstrekt. Patiënten blijven dus onbeperkt recht houden op sociale zorg en eventueel ook zorg van spirituele aard. Zolang de kwaliteit van leven een bepaald niveau houdt. Het kan dus weken, maanden of zelfs jaren duren. 

Wat is er nodig voor het krijgen van palliatieve zorg?

Voor het krijgen van palliatieve zorg maakt het een verschil of er een indicatie (door een medisch specialist) is voor Wlz-zorg of als de indicatie ontbreekt. Met een indicatie komt er een vergoeding vanuit de Wlz. Voor deze vergoeding geldt een eigen bijdrage. Zonder een indicatie volgt er een vergoeding vanuit de basisverzekering. Dan geldt er geen eigen bijdrage. Bij zorg vanuit een hospice, geldt er vaak een extra eigen bijdrage voor extra kosten, zoals voor eten en drinken.

Geactualiseerd: woensdag 1 november 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie