Wat is palliatieve zorg en hoe wordt het vergoed?
Palliatieve zorg zorgt ervoor dat een patiënt de best mogelijke zorg krijgt in de laatste levensfase (palliatieve fase) waarin geen kans meer op genezing is. In de laatste levensfase ligt de nadruk op een zo prettig mogelijke tijd met zo weinig mogelijk pijn. Het lichaam wil mogelijk niet meer, maar de geest nog wel. Palliatieve zorg wordt meestal gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Er is wel een verwijzing nodig van de huisarts of een andere medisch specialist.
- Wat houdt palliatieve zorgverlening in?
- Wat is palliatieve sedatie?
- Palliatieve behandelingen zijn er zolang als nodig
- Wat is er nodig voor het krijgen van palliatieve zorg?
Onze gezondheidszorg is erop gericht om ziektes en aandoeningen te bestrijden. Bij vroegtijdige signalering kunnen ernstige ziektes vaak nog bestreden worden, maar ook met onze goede gezondheidszorg zijn niet alle medische problemen te verhelpen. Bij een levensbedreigende ziekte is genezen niet altijd mogelijk. In dat geval ligt de focus op de kwaliteit van leven. De zorg bestaat dan uit het zo prettig mogelijk maken van de tijd die er nog is. Als deze strijd verloren is, is terminale zorg nog de enige mogelijkheid.
Wat houdt palliatieve zorgverlening in?
Palliatieve zorg richt zich op de kwaliteit van de resterende levensduur. De letterlijke betekenis van palliatief is verzachtend. Dat woord geeft een duidelijk beeld van wat palliatieve terminale zorg inhoudt. De patiënt moet leven met de levensbedreigende aandoening, wetende dat de ziekte of de aandoening de strijd heeft gewonnen. De palliatieve behandeling zorgt voor het zoveel mogelijk wegnemen van lichamelijke klachten en geestelijke klachten. Geestelijke verzorgers, zoals psychologen, spelen een belangrijke rol zodra de palliatieve fase begint.
De psychologische zorg is niet alleen gericht op de patiënt, maar ook op de naasten. Hierbij kun je denken aan het informeren over wat er komen gaat en de emotionele ondersteuning van de patiënten en naasten.
Wat is palliatieve sedatie?
Op den duur houdt palliatieve zorg op en is palliatieve sedatie de volgende fase. Sederen is het verlagen van het bewustzijn met medicijnen. In deze fase zorgt de (geestelijk) verzorger na een zorgvuldige beoordeling voor medicijnen om tot rust te komen. De (geestelijk) verzorgers bouwen de medicatie gedurende maximaal twee weken op richting het einde. Deze vorm van medische zorg wordt voor gekozen als de patiënt nog maar kort te leven heeft en veel pijn heeft of erg benauwd is. De naasten kunnen in alle rust afscheid nemen.
Palliatieve behandelingen zijn er zolang als nodig
Palliatieve zorg is voor onbepaalde tijd. Zolang het nodig is, wordt de palliatieve zorgverlening verstrekt. Patiënten blijven dus onbeperkt recht houden op sociale zorg en eventueel ook zorg van spirituele aard. Zolang de kwaliteit van leven een bepaald niveau houdt. Het kan dus weken, maanden of zelfs jaren duren.
Wat is er nodig voor het krijgen van palliatieve zorg?
Voor het krijgen van palliatieve zorg maakt het een verschil of er een indicatie is voor Wlz-zorg of als de indicatie ontbreekt. Met een indicatie komt er een vergoeding vanuit de Wlz. Voor deze vergoeding geldt een eigen bijdrage. Zonder een indicatie volgt er een vergoeding vanuit de basisverzekering. Dan geldt er geen eigen bijdrage. Bij zorg vanuit een hospice, geldt er vaak een extra eigen bijdrage voor extra kosten, zoals voor eten en drinken.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.