Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De 5 landen met de hoogste medische kosten

Op vakantie in het buitenland kun je ook gewoon een been breken. Even een paar dagen wachten om je te laten behandelen in een ziekenhuis in Nederland is dan geen optie. In de 5 duurste landen als het gaat om medische kosten zou je bijna overwegen om dat wel te doen. De bedragen zijn namelijk absurd hoog. Je wilt bij thuiskomst geen ziekenhuisrekening van duizenden euro’s op je deurmat vinden. In welke landen kun je maar beter een goede verzekering hebben? En met welke verzekering voorkom je hoge kosten in het buitenland?

Inhoudsopgave:

ziekenhuis-buitenland.png

Toeristen zijn big business voor privéklinieken

Je kent ze vast wel, hotels in Turkije of Spanje met privé ziekenhuizen of klinieken. In Turkije verwacht je misschien lagere kosten dan in Nederland, maar dat kan behoorlijk tegenvallen. In privéklinieken betaal je dikke bedragen. Daar lijkt het of ze jouw gebroken poot proberen uit te draaien. Het zelf betalen van de hoge kosten kun je voorkomen door je goed te verzekeren, maar eerst nemen we jou mee naar de 5 landen met de hoogste medische kosten. De kosten verschillen uiteraard per behandeling en ook per ziekenhuis zijn er verschillen. Daarom gaan we uit van de 5 landen waarvan bekend is dat ze gemiddeld zeer hoge medische kosten rekenen.

Verenigde Staten

Ga je op vakantie naar de VS? Check of je in ieder geval een zorgverzekering met aanvullende buitenlanddekking hebt. Het niet goed verzekeren van de zorgkosten kan jou tienduizenden euro’s kosten voor een eenvoudige medische behandeling. Eén nacht in een ziekenhuisbed in de VS is duurder dan een overnachting in een goed hotel in het hartje van New York. Een blindedarmontsteking krijgen tijdens je vakantie in de Verenigde Staten is erg kostbaar. In de VS betaal je € 50.000 en in Nederland € 2500. Niet goed verzekerd zijn kost je daardoor € 47.500.

Turkije

In Turkije is het goed opletten waar je heen gaat voor een medische behandeling. In de grotere hotels zitten soms privéklinieken. Dit klinkt duur en dat zijn ze ook. Je wilt echt geen been breken in Turkije als je niet ruim verzekerd bent. Heb je bijvoorbeeld alleen de basisverzekering (zorgverzekering), dan kun je tot € 10.000 bijbetalen. Voordat je naar een medisch specialist gaat kun je het beste eerst even contact opnemen met de zorgverzekeraar of de verzekeraar waar de reisverzekering loopt. Hierover later meer.

Canada

Een prachtig land om te bezoeken, maar het is te hopen dat je hier geen ongelukken meemaakt als je niet goed verzekerd bent. De kwaliteit van de zorg in Canada is hoogstaand, maar het prijskaartje ook. De overheid betaalt de medische zorg met belastinginkomsten, maar daar profiteer je als toerist natuurlijk niet van. In Canada kun je er bijna altijd vanuit gaan dat medische behandelingen duurder zijn dan in Nederland.

Thailand

Stel je voor dat je in Thailand wordt opgenomen in een privékliniek. De prijzen van de behandelingen lijken willekeurig gekozen. Er zijn geen wettelijke tarieven zoals in Nederland en dus is één ding zeker: de kosten zijn torenhoog. De klinieken bepalen hun eigen behandeltarieven en weten wat de gemiddelde kosten ongeveer zijn per behandeling. Daar gaan ze flink boven zitten. Je eerste zorg is weer op de been komen, maar op een gepeperde rekening achteraf zit je niet te wachten. Bel dus altijd eerst met de zorgverzekeraar of de reisverzekeraar.

Spanje

Spanjaarden betalen geen premie voor de zorgverzekering. Ze hebben namelijk een zorgstelsel met een financiering vanuit sociale premie. Maar ook Spanje is een land vol met privéklinieken, dus heeft Spanje ook een plek tussen de landen met de hoogste medische kosten voor toeristen. Wat dacht je van € 5000 aan kosten voor een buikgriepje? Ook dichter bij huis blijft het dus goed opletten.

Hoe verzeker je de medische kosten in het buitenland?

Wij raden af om uitsluitend met een basisverzekering op vakantie te gaan. Ook in sommige landen die hierboven niet vermeld staan, kunnen de medische kosten van bepaalde behandelingen veel hoger uitpakken dan in Nederland. Met een aanvullende zorgverzekering (buitenlanddekking) worden behandelingen in een buitenlands ziekenhuis volledig vergoed. Zelfs al zijn de prijzen veel hoger dan die in Nederland.

Geen aanvullende zorgverzekering?

Heb je geen module buitenland in je zorgverzekering? Sluit dan een dekking voor medische kosten af via je reisverzekering. Zo krijg je ook de kosten die je zorgverzekering niet vergoedt, toch uitbetaald. Je kunt ook overwegen om de medische kosten in de reisverzekering altijd mee te verzekeren. De dekking in de reisverzekering is namelijk op onderdelen ruimer. Kom je bijvoorbeeld in Spanje in het ziekenhuis terecht en moet je nog langere tijd blijven? Jou voor medische behandeling verplaatsen naar Nederland is verzekerd in de reisverzekering. In de zorgverzekering heb je niet de zekerheid dat deze kosten vergoed worden.

Hoe zit het met een natura of restitutiepolis?  

Poliswijzer krijgt vaak de vraag: 'Kan ik met een restitutiepolis gewoon naar een ziekenhuis in het buitenland?' Het kan voor de vergoeding van de buitenlandse kosten een verschil maken welk soort zorgverzekering je hebt, een restitutieverzekering of een naturaverzekering (of een combinatiepolis). Met een restitutieverzekering kies je zelf een zorgverlener en vergoedt de verzekeraar de kosten tot wat in Nederland gebruikelijk is. Met de naturaverzekering ga je naar een zorgverlener die de verzekeraar jou aanwijst.

Niet alle buitenlandse ziekenhuizen en klinieken zijn natuurlijk gecontracteerd. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan vergoedt de verzekeraar een kleiner deel van de rekening in vergelijking met de restitutieverzekering. In beide gevallen loop je dus risico op bijbetalen. Met een aanvullende module buitenlanddekking op je zorg- of je reisverzekering hoef je hier niet bang voor te zijn. 

Tip! Moet je naar één van de ziekenhuizen in het buitenland? Neem direct contact op met het alarmnummer van jouw verzekeraar van de zorgverzekering of de reisverzekering. Ben je zelf niet in staat om te bellen? Laat dan één van je reisgenoten bellen. 

Geactualiseerd: maandag 3 juli 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie