Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Is het goedkoper om samen een zorgverzekering af te sluiten?

Samen met je partner op één zorgverzekering kan zorgen voor een onnodig hoge premie. De dekking in deze gezamenlijke polis moet namelijk afgestemd worden op de zorgbehoefte van jullie beiden. Door beiden een aparte polis af te sluiten kun je veel geld besparen.

gezamenlijke zorgverzekering

Verschillende of gezamenlijke zorgverzekeringen?

Voor een zorgverzekering wil je niet teveel betalen, maar je wilt ook niet te beperkt verzekerd zijn. Een te beperkte dekking kan je namelijk geld kosten als je bepaalde zorg nodig hebt. Als je 24 keer per jaar naar de fysiotherapeut gaat, kies je natuurlijk een zorgverzekering die hier dekking voor biedt. Jouw partner heeft mogelijk geen fysiotherapie nodig en hoeft dit dus ook niet te verzekeren. Als je partner het misschien nodig heeft, kan hij of zij beter kiezen voor bijvoorbeeld 6 behandelingen. Als je beide dezelfde zorgverzekering hebt, betaal je waarschijnlijk teveel premie.

Voor- en nadelen van een gezamenlijke zorgverzekering voor partners

Het is overzichtelijk om met twee partners voor één gezamenlijke zorgverzekering te kiezen, maar de nadelen zijn groter. De zorgverzekering moet namelijk afgestemd worden op de zorgbehoefte van beiden. Als beiden naar verwachting dezelfde dekkingen nodig hebben, kunnen jullie kiezen voor de meest geschikte zorgverzekering voor jullie beiden. In andere gevallen is dezelfde polis een afrader. Dit kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

Partners Jan en Marie stappen per 2024 over naar een andere verzekeraar. Voor het vergelijken van de zorgverzekeringen gaan ze voor dezelfde polis voor beide. De wensen zijn als volgt:

  • Jan verwacht een hoge tandartsrekening van € 750
  • Marie hecht veel waarde aan alternatieve geneeswijzen. Jaarlijks wordt er € 500 aan kosten verwacht. Deze kosten wil ze meeverzekeren.

Bij het verzekeren op één polis komt de premie per maand uit op: € 452 per maand

Aantrekkelijker is om twee verschillende zorgverzekeringen af te sluiten. De premie komt in dat geval uit op:

  • Jan:               € 183
  • Marie:           € 181

Totale premie: € 364 per maand

Door voor ieder apart de passende zorgverzekering te kiezen, wordt er in dit voorbeeld op jaarbasis € 1056 bespaard (€ 452 - € 364 = € 88 x 12 = € 1056). Dit is wel een erg groot bedrag om te betalen voor het 'gemak' van beide partners op één polis! Door het te splitsen hebben ze de gewenste dekking en een lagere premie.

Hoe kun je zorgverzekeringen vergelijken?

Je maakt twee verschillende vergelijkingen op Poliswijzer.nl. Door het invullen van de filters aan de linkerkant stem je de zoekresultaten zo goed mogelijk af op jouw wensen. Je kan hiermee alle zorgverzekeraars vergelijken. Op deze manier krijg je een verzekering op maat. Vervolgens doe je hetzelfde nog een keer voor het vergelijken van de zorgverzekering voor je partner. 

Geactualiseerd: maandag 27 november 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie