Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?

Je krijgt met de Wet langdurige zorg (Wlz) te maken als je intensieve zorg nodig hebt. Het gaat bijvoorbeeld om een chronische ziekte, een verstandelijke beperking of een andere reden waarom intensieve persoonlijke verzorging nodig is. Je hebt hier recht op vanuit de Wet langdurige zorg. Ook kwetsbare ouderen komen ervoor in aanmerking. Wat houdt de wet in?

Ga snel naar:

Wet langdurige zorg (Wlz)

De Wet langdurige zorg is de opvolger van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben, kunnen recht hebben op intensieve zorg (permanent toezicht). Het gaat alleen om patiënten die deze zorg nodig hebben voor de rest van hun leven. Er is een Wlz-indicatie nodig om recht te hebben op deze langdurige zorg. Deze indicatie wordt verzorgd door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).

Waar bestaat recht op vanuit de Wet langdurige zorg?

Welke zorg je recht op hebt vanuit de Wet langdurige zorg, is wettelijk vastgelegd. Het uitgangspunt is dat de verzekerde de zorg krijgt waar behoefte aan is. De zorg moet zo goed mogelijk aansluiten op de persoonlijke situatie. Zo heeft de één bijvoorbeeld zorg vanuit een (GGZ) instelling nodig en de ander permanent toezicht thuis. Het CIZ onderzoekt of er recht bestaat op Wlz-zorg. De uitvoering van de Wlz gebeurt vanuit zorgkantoren (zorgen ervoor dat iedereen met een indicatie de juiste zorg krijgen). 

Noodzakelijke zorg krijgen zonder Wlz-indicatie

Als blijkt dat er geen recht bestaat op langdurige zorg (Wlz) omdat er bijvoorbeeld geen permanent toezicht nodig is, is er waarschijnlijk nog steeds behoefte aan intensieve zorg. Zonder een indicatie valt de patiënt terug op andere wettelijke regelingen, maar deze liggen niet bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg), maar bij de gemeente. De zorg komt in dat geval bijvoorbeeld uit de Jeugdwet of de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Ook huishoudelijke hulp kan de gemeente regelen. 

Wat is de taak van de zorgkantoren?

De zorgkantoren kopen de zorg in en regelen ook het persoonsgebonden budget (pgb). Het zorgkantoor gaat hierover en kan er ook vragen over beantwoorden. De zorgkantoren zorgen ervoor dat mensen die intensieve zorg nodig hebben het ook krijgen.

Wat houdt een persoonsgebonden budget (pgb) in?

Met een pgb is zorg in te kopen. Met het budget kan een patiënt zelf zorgen dat de noodzakelijke zorg wordt verkregen. De Sociale Verzekeringsbank regelt de betaling voor de zorg. 

Geactualiseerd: vrijdag 17 november 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie