Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat is eerstelijnszorg?

Stel je voelt je niet lekker en je moet naar de huisarts. De huisarts is de eerste zorgverlener die je aanspreekt. De huisarts noem je dan een eerstelijnszorgverlener. Stel nu dat de huisarts je doorstuurt met een verwijsbriefje naar een andere zorgverlener zoals een specialist in het ziekenhuis. De specialist is dan een tweedelijnszorgverlener. Wat is het verschil en wat betekent het voor de vergoeding vanuit de basisverzekering?

Wat is eerstelijnszorg?
Welke zorgverleners vallen onder eerstelijnszorg?
Wat is tweedelijnszorg?
Wordt eerstelijnszorg vergoed vanuit de basisverzekering?
Eerstelijnszorg kan voldoende zijn

Wat is eerstelijnszorg?

Eerstelijnszorg is zorg waar je zelf zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan behandeling zijn door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige.

Welke zorgverleners vallen onder eerstelijnszorg?

Je hebt geen verwijzing nodig voor de volgende zorgverleners:

  • Huisartsen
  • Fysiotherapeuten
  • Tandartsen
  • Maatschappelijk werkers
  • Wijkverpleegkundigen

Wat is eerstelijnszorg?

Wat is tweedelijnszorg?

De tweedelijnszorg is zorg van alle hulpverleners waarvoor je een verwijzing nodig hebt. Als je meer specialistische zorg nodig hebt, word je doorverwezen naar tweedelijnszorg. Hieronder valt bijvoorbeeld specialistische zorg in het ziekenhuis of een kliniek. De meeste tweedelijnszorg krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak betaal je dan wel eerst eigen risico. 

Wordt eerstelijnszorg vergoed vanuit de basisverzekering?

Voor de meeste zorg heb je alleen de basisverzekering nodig. Dit geldt zowel voor de eerstelijnszorg als de tweedelijnszorg. Ook de gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis en de zorg van de tweedelijns GGZ is gedekt in de basiszorgverzekering. Bij behandeling door een specialist betaal je wel het eigen risico. Let op! Niet alle eerstelijnszorg krijg je ook automatisch vergoed vanuit de basisverzekering. Voor bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapeut moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten om de kosten vergoed te krijgen van je zorgverzekeraar. 

Eerstelijnszorg kan voldoende zijn

Als een patiënt voldoende heeft aan een eerstelijnszorgverlener blijven de kosten beperkt. Pas als deze behandelaar niet de noodzakelijke zorg kan verlenen, wordt er gekeken naar vervolgstappen. Geestelijke gezondheidszorg wordt vaak eerst verleend vanuit de huisartsenzorg. Huisartsen hebben daarvoor vaak een praktijkondersteuner GGZ of psycholoog binnen de praktijk.


Geactualiseerd: dinsdag 8 november 2022

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie