Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Besparen op de eigen bijdrage voor zorg

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

De premie voor de zorgverzekering hakt er bij veel huishoudens flink in. Helaas zijn er nog meer kosten waar je rekening mee moet houden in een zorgverzekering, zoals de eigen bijdrage. Een deel van de zorgkosten draag je zelf in de vorm van het eigen risico. Mogelijk ben je naast het eigen risico ook nog een eigen bijdrage verschuldigd. Hoe voorkom je de extra kosten?

poliswijzer-kunstgebit.png

Het eigen risico voor 2021 bedraagt € 385. Zodra je bepaalde zorgkosten maakt in 2021, verrekent de verzekeraar het eigen risico met jou. Je gaat bijvoorbeeld voor een behandeling naar het ziekenhuis. De eerste € 385 aan kosten betaal je zelf en de rest betaalt de verzekeraar. Je kunt ook nog te maken krijgen met een eigen bijdrage van een deel van deze zorgkosten.

Wanneer betaal je een eigen bijdrage?

Voor bepaalde zorgkosten is besloten dat je de kosten maar deels vergoed krijgt. De reden hierachter is om de zorgkosten drukken. In deze twee situaties kun je een eigen bijdrage verwachten:

  • Voor bepaalde zorgkosten geldt een wettelijk eigen bijdrage – Een gehoorapparaat of een kunstgebit krijg je vanuit de basisverzekering, maar er geldt wel een eigen bijdrage van 25%. Voor medicijnen kan een apotheek ook een eigen bijdrage in rekening brengen. De eigen bijdrage wordt door de overheid bepaald en geldt voor iedereen.
  • Je verzekert de vergoeding maar gedeeltelijk – Je kiest bijvoorbeeld voor een tandartsverzekering met een vergoeding van 75% van de kosten tot € 500. Je moet dan 25% van de rekening zelf betalen omdat je hier niet voor verzekerd bent. Dit wordt ook eigen bijdrage genoemd. Omdat je zelf bepaalt of je financieel bijdraagt, geldt het alleen voor jezelf en niet voor iedereen. Je had er namelijk ook voor kunnen kiezen een 100% dekking te nemen.

Hoe besparen op eigen bijdrage?

Soms kun je een eigen bijdrage voorkomen door het kiezen van een ruimere dekking in de zorgverzekering. De tandartskosten kun je bijvoorbeeld voor 100% meeverzekeren, maar het nadeel is dat het aanvullend verzekeren je extra premie kost. Kiezen voor een 100% vergoeding kan alleen uit als je zeker weet dat je de kosten ook echt gaat maken in 2021. Met een aanvullende zorgverzekering kun je ook de wettelijke eigen bijdrage meeverzekeren.

Voorbeeld eigen bijdrage:
Je hebt een hoortoestel nodig. De kosten bedragen € 600. Dit bedrag vergoedt de verzekeraar gedeeltelijk vanuit de basisverzekering. Er geldt een eigen bijdrage van 25%, dus € 150. Je hebt geen aanvullende zorgverzekering met daarin een dekking voor de eigen bijdrage. De kostenverdeling is als volgt:
De zorgverzekeraar vergoedt: € 600 x 75% = € 450
Jouw eigen bijdrage komt uit op: € 600 x 25% = € 150

De verdeling pakt anders uit als je het eigen risico van € 385 nog niet hebt betaald aan de verzekeraar. Dan pakt de kostenverdeling als volgt uit:
De zorgverzekeraar vergoedt: € 600 x 75% = € 450 - € 385 = € 65
Jij betaalt: Eigen bijdrage van € 150 + € 385 = € 535

zorg-dokter.jpg

Het meeverzekeren van de eigen bijdrage doe je via de filters op Poliswijzer.nl. Aan de linkerkant onder het kopje: ‘3. Aanvullende dekking’ kun je in het veld ‘Of zoek een andere vergoeding’ bijvoorbeeld kunstgebit of hoortoestel invullen. Vervolgens kun je de gewenste dekking voor de eigen bijdrage kiezen.

Tips hoe je een eigen bijdrage kunt voorkomen of beperken:

  • Stem je zorgverzekering af op de kosten die je verwacht – Verwacht je een kindje in 2021? Houd er dan rekening mee bij het vergelijken en verzeker kraamzorg mee.
  • Gebruik je medicijnen waar een eigen bijdrage voor geldt? Kies dan voor een goedkoper medicijn met hetzelfde werkzame stofje erin. 
  • Gebruik je medicijnen waar een eigen bijdrage voor geldt en kun je niet tegen andere (goedkopere) medicijnen? Ga het gesprek aan met de huisarts. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor een stofje in het goedkopere medicijn, mag je zonder een eigen bijdrage te betalen overstappen naar het duurdere medicijn.
  • Overleg met één van onze zorgadviseurs hoe je met een aanvullende zorgverzekering de eigen bijdrage zo laag mogelijk kunt houden.

Meer weten? Lees de veelgestelde vragen over eigen risico en eigen bijdrage. Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten en wij geven antwoord!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 17 augustus 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie