Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Dubbel eigen risico door uitstel behandeling vanwege Corona

door Juul Dijkhuis

De komende weken zal de planbare zorg in stapjes weer op gang komen. Een uitgestelde behandeling kan de gezondheid schaden. Dat is het grootste probleem, maar niet het enige. Wist je dat het je ook extra geld kan kosten? 

corona-positieve-nieuws.png

Wat is het probleem?

Zorgverzekeraars werken met diagnose behandelcombinaties, kortweg DBC's genoemd. Dat is een soort van betaalsysteem om behandelingen af te rekenen over een bepaalde periode met zorgverleners. Door uitstel van medische behandelingen vanwege het coronavirus lopen patiënten nu kans een dubbel eigen risico in rekening te krijgen 

Dubbel eigen risico

Stel, jouw behandeling is gestart in 2019 op 1 december. Op die datum start ook de DBC en geldt het eigen risico 2019. De DBC beslaat een periode van 120 dagen. De behandeling moet dus in 4 maanden zijn afgerond voor 1 maart 2020. Maar in de maanden februari en maart 2020 is de planbare zorg vanwege het coronavirus plotseling uitgesteld, dus niet op tijd voor de einddatum van de DBC. Pas in mei wordt de behandeling weer opgepakt. Er word daarom een vervolg-DBC opgestart met ingangsdatum 1 mei 2020. Door deze nieuwe ingangsdatum in 2020 geldt ook het eigen risico in 2020. Je betaalt dus niet één maar twee keer eigen risico. 

Maak jij jouw eigen risico altijd op?

Door uitgestelde zorg heb je geen financieel nadeel als je hoge zorgkosten hebt. In dat geval betaal je toch ieder jaar het volledige eigen risico van € 385. Voor mensen met hoge zorgkosten is het eigen risico eigenlijk een onderdeel van de vaste zorgkosten.

eigen risico autoverzekering.jpg

Het schrappen van het eigen risico als coronamaatregel

Tijdens de coronacrisis staat de overheid de burgers bij op meerdere vlakken. Een vergeten groep zijn de Nederlanders die chronisch ziek zijn of in ieder geval jaarlijks hoge medische kosten maken. De overheid kan deze groep tegemoet komen door voor 2020 het eigen risico te schrappen, en het liefst ook nog voor het jaar 2021. Zo zorg je ervoor dat de kwetsbare groep in onze samenleving ook een compensatie krijgt voor de economische malaise die ons nog te wachten staat.

Wil je meer weten over DBC’s? Lees dan onze uitleg hierover.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie