Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Dubbel eigen risico door uitstel behandeling vanwege Corona

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De planbare zorg is sinds maart 2020 stelselmatig steeds uitgesteld. Een uitgestelde behandeling kan de gezondheid schaden. Dat is het grootste probleem, maar niet het enige. Wist je dat het je ook extra geld kan kosten? 

corona-positieve-nieuws.png

Wat is het probleem?

Zorgverzekeraars werken met diagnose behandelcombinaties, kortweg DBC's genoemd. Dat is een soort van betaalsysteem om behandelingen af te rekenen over een bepaalde periode met zorgverleners. Door uitstel van medische behandelingen vanwege het coronavirus lopen patiënten nu kans een dubbel eigen risico in rekening te krijgen 

Dubbel eigen risico

Stel, jouw behandeling is gestart in 2019 op 1 december. Op die datum start ook de DBC en geldt het eigen risico 2019. De DBC beslaat een periode van 120 dagen. De behandeling moet dus in 4 maanden zijn afgerond voor 1 maart 2020. Maar in de maanden februari en maart 2020 is de planbare zorg vanwege het coronavirus plotseling uitgesteld, dus niet op tijd voor de einddatum van de DBC. Pas in mei wordt de behandeling weer opgepakt. Er word daarom een vervolg-DBC opgestart met ingangsdatum 1 mei 2020. Door deze nieuwe ingangsdatum in 2020 geldt ook het eigen risico in 2020. Je betaalt dus niet één maar twee keer eigen risico.  Ook in 2021 worden bepaalde planbare behandelingen itgesteld, dus dit probleem blijft ook in 2021 bestaan.

Maak jij jouw eigen risico altijd op?

Door uitgestelde zorg heb je geen financieel nadeel als je hoge zorgkosten hebt. In dat geval betaal je toch ieder jaar het volledige eigen risico van € 385. Voor mensen met hoge zorgkosten is het eigen risico eigenlijk een onderdeel van de vaste zorgkosten.

eigen risico autoverzekering.jpg

Het schrappen van het eigen risico als coronamaatregel

Tijdens de coronacrisis staat de overheid de burgers bij op meerdere vlakken. Een vergeten groep zijn de Nederlanders die chronisch ziek zijn of in ieder geval jaarlijks hoge medische kosten maken. De overheid kan deze groep tegemoet komen door voor 2021 het eigen risico te schrappen. Zo zorg je ervoor dat de kwetsbare groep in onze samenleving ook een compensatie krijgt voor de economische malaise die ons nog te wachten staat.

Wil je meer weten over DBC’s? Lees dan onze uitleg hierover.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 17 februari 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Ursela Olde Weghuis ()

Is hier al meer duidelijkheid over? Mijn behandelingen in het ziekenhuis zijn nu voor de tweede keer uitgesteld en als de afspraak niet voor 15 januari wordt uitgevoerd dan wordt mijn dbc gesloten en moet ik ook weer in 2021 mijn eigen risico betalen. Terwijl ik hier in 2020 al doorheen was.

Opmerking van de redactie op 23-12-2020
Helaas is op dit vlak nog niets geregeld. Er ligt een verzoek bij het ministerie VWS om DBC's los te koppelen van het eigen risico, maar daar zijn nog geen stappen in gezet. Je kunt met de verzekeraar bellen om een coulance regeling met betrekking tot het eigen risico. Maar het is de vraag of de verzekeraar het gaat toezeggen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie