Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Kabinet wil maximumtarieven voor niet-gecontracteerde zorgverleners

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Niet-gecontracteerde zorg is gemiddeld veel duurder dan zorg van gecontracteerde zorgverleners. Het kabinet wil daarom twee maatregelen nemen, waardoor de volledige keuzevrijheid voor zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging zou verdwijnen. Dit meldt de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA). Niet iedereen is daar blij mee.

hinderpaalcriterium.jpg

Zorgverleners waar zorgverzekeraars geen contract mee hebben bepalen zelf hun tarieven. Deze zijn soms zo hoog, dat het kabinet van plan is om maximumtarieven af te spreken. Dit betekent minder hoge uitkeringen voor zorgverzekeraars en minder hoge bedragen die de verzekerde zelf bijbetaalt. 

Het kabinet wil een lagere vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg, met name voor de wijkverpleging en de ggz, om zo het aandeel niet-gecontracteerde zorg terug te dringen. Zorgaanbieders in de wijkverpleging die zonder contracten werken, zouden namelijk vaak hoge winsten maken. 

Maatregel 1: maximumtarieven voor zorgverleners

Wanneer je een restitutiepolis hebt, krijg je vaak een volledige vergoeding. Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan betaal je een deel van de kosten zelf. Steeds meer mensen gaan naar zo’n niet-gecontracteerde zorgaanbieder in de geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging. 

Door zorgverleners in deze sectoren een maximumtarief op te leggen wil het kabinet ervoor zorgen dat het verschil in prijs voor precies dezelfde behandelingen minder groot wordt. En om het aandeel niet-gecontracteerde zorg terug te dringen. Positief voor zowel de zorgverzekeraar als de verzekerde, want de zorg wordt hierdoor minder duur. Negatief voor 250 zorgaanbieders die hun werkzaamheden volgens de SHVA niet voor die prijs uit kunnen voeren.

Maatregel 2: einde hinderpaalcriterium

Verzekeraars moeten volgens de wet een groot deel, rond de 70% en 75%, vergoeden van de zorg van niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Dit hinderpaalcriterium zorgt ervoor dat niemand ‘gehinderd’ wordt om zelf te kiezen naar welke zorgaanbieder hij of zij gaat. Het kabinet wil een einde aan dit criterium voorstellen. Verzekeraars kunnen dan zelf beslissen hoe groot het deel is dat zij van de rekening vergoeden en dat zou minder kunnen zijn dan de verzekerden gewend zijn. 

Gevolg: minder betalen ten koste van vrije zorgkeuze

Als de plannen van het kabinet doorgaan, wordt aan de ene kant de niet-gecontracteerde zorg voordeliger door de maximumtarieven. Aan de andere kant kun je door een einde van het hinderpaalcriterium ook minder vergoed krijgen van die zorg. Hierdoor kunnen mensen niet meer altijd bij hun eigen behandelaar terecht en verdwijnt dus de (nu nog) bestaande vrije zorgkeuze in Nederland. Wel zou je kunnen kiezen voor een (zuivere) restitutiepolis, want dan kun je altijd bij je eigen zorgverlener terecht. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 10 december 2019

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie