Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Kabinet wil maximumtarieven voor niet-gecontracteerde zorgverleners

door Lesley Anker

Niet-gecontracteerde zorg is gemiddeld veel duurder dan zorg van gecontracteerde zorgverleners. Het kabinet wil daarom twee maatregelen nemen, waardoor de volledige keuzevrijheid voor zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging zou verdwijnen. Dit meldt de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA). Niet iedereen is daar blij mee.

hinderpaalcriterium.jpg

Zorgverleners waar zorgverzekeraars geen contract mee hebben bepalen zelf hun tarieven. Deze zijn soms zo hoog, dat het kabinet van plan is om maximumtarieven af te spreken. Dit betekent minder hoge uitkeringen voor zorgverzekeraars en minder hoge bedragen die de verzekerde zelf bijbetaalt. 

Het kabinet wil een lagere vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg, met name voor de wijkverpleging en de ggz, om zo het aandeel niet-gecontracteerde zorg terug te dringen. Zorgaanbieders in de wijkverpleging die zonder contracten werken, zouden namelijk vaak hoge winsten maken. 

Maatregel 1: maximumtarieven voor zorgverleners

Wanneer je een restitutiepolis hebt, krijg je vaak een volledige vergoeding. Ga je met een naturapolis naar een zorgverlener die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan betaal je een deel van de kosten zelf. Steeds meer mensen gaan naar zo’n niet-gecontracteerde zorgaanbieder in de geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging. 

Door zorgverleners in deze sectoren een maximumtarief op te leggen wil het kabinet ervoor zorgen dat het verschil in prijs voor precies dezelfde behandelingen minder groot wordt. En om het aandeel niet-gecontracteerde zorg terug te dringen. Positief voor zowel de zorgverzekeraar als de verzekerde, want de zorg wordt hierdoor minder duur. Negatief voor 250 zorgaanbieders die hun werkzaamheden volgens de SHVA niet voor die prijs uit kunnen voeren.

Maatregel 2: einde hinderpaalcriterium

Verzekeraars moeten volgens de wet een groot deel, rond de 70% en 75%, vergoeden van de zorg van niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Dit hinderpaalcriterium zorgt ervoor dat niemand ‘gehinderd’ wordt om zelf te kiezen naar welke zorgaanbieder hij of zij gaat. Het kabinet wil een einde aan dit criterium voorstellen. Verzekeraars kunnen dan zelf beslissen hoe groot het deel is dat zij van de rekening vergoeden en dat zou minder kunnen zijn dan de verzekerden gewend zijn. 

Gevolg: minder betalen ten koste van vrije zorgkeuze

Als de plannen van het kabinet doorgaan, wordt aan de ene kant de niet-gecontracteerde zorg voordeliger door de maximumtarieven. Aan de andere kant kun je door een einde van het hinderpaalcriterium ook minder vergoed krijgen van die zorg. Hierdoor kunnen mensen niet meer altijd bij hun eigen behandelaar terecht en verdwijnt dus de (nu nog) bestaande vrije zorgkeuze in Nederland. Wel zou je kunnen kiezen voor een (zuivere) restitutiepolis, want dan kun je altijd bij je eigen zorgverlener terecht. 

Deel dit artikel op:

Lesley Anker

Online Productspecialist Verzekeringen
Lesley Anker
Ik ben Lesley, sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorgverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Dat onze websitebezoeker verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kan vergelijken vind ik het allerbelangrijkst. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie