Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Medicijn taaislijmziekte toch in basispakket zorgverzekering

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Orkambi, een duur medicijn tegen taaislijmziekte, wordt alsnog vanuit de basisverzekering vergoed. En wel per 1 november. Dat heeft Edith Schippers op de laatste dag van haar ministerschap besloten. 

Edith Schippers heeft alsnog afspraken kunnen maken met Vertex, de medicijnfabrikant van het middel. Taaislijmziekte, ofwel cystische fibrose, is een erfelijke aandoening waarbij al het slijm in het lichaam harder is dan normaal. Dit belemmert het normaal functioneren van het lichaam waardoor infecties ontstaan in organen, zoals de longen, de alvleesklier en lever.

Te duur medicijn

Begin oktober bleek dat het middel juist niet zou worden vergoed door de basisverzekering, omdat Vertex een onaanvaardbaar hoge prijs vroeg. Na maanden onderhandelen met de fabrikant is er nu eindelijk een schappelijke prijs gevonden. Daarbij is ook overeengekomen dat de details van de overeenkomst vertrouwelijk blijven.

Het ministerie schat dat ongeveer de helft van de circa 1500 Nederlandse patiënten met taaislijmziekte baat kan hebben bij het middel. Orkambi kan de ziekte niet genezen. Het is wel het eerste medicijn dat zich op de achterliggende oorzaak richt en op celniveau verbetering geeft.

De oorspronkelijke vraagprijs van de fabrikant was 170.000 euro per patiënt per jaar. Schippers liet toen het Zorginstituut berekenen of deze hoge prijs wel in verhouding stond tot de gezondheidswinst die door het middel kon worden gerealiseerd. Uit een analyse bleek toen dat de prijs met ruim 80 procent omlaag zou moeten.

Geheimhouding

Na lang onderhandelen zijn Schippers en Vertex eindelijk tot een akkoord gekomen waarin beide partijen het kunnen vinden. Schippers betreurt het dat de prijsafspraak geheim moet blijven, maar zonder deze geheimhoudingsclausule zou er geen deal zijn.

Meer over Zorgverzekering 2018

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 28 oktober 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie