Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Vrijwillig eigen risico populair in 2020

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Verzekerden kiezen vaker voor een vrijwillig eigen risico en minder vaak voor een aanvullende zorgverzekering in 2020. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van Vektis met cijfers over het zorgseizoen. Wij delen graag de meest interessante feitjes en trends. 

cijfers-zorgseizoen-2019-en-2020.png

6,5% van de verzekerden is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar in 2020. In ons nieuwsitem over de cijfers van Vektis lieten we al zien welke zorgverzekeraars de meeste verzekerden verloren. Spoiler: de grote vier zijn minder populair geworden. In dit artikel gaan we in op de keuze van de Nederlanders. Wat vinden mensen belangrijk in hun zorgverzekering?

Naturapolis nog altijd meest in trek

De gemiddelde premie is in 2020 iets lager dan vorig jaar, maar de premies zijn nog steeds hoog. Drie kwart van de verzekerden heeft nog altijd de goedkoopste type polis, de naturapolis. Je krijgt dan alles vergoed als de verzekeraar afspraken heeft met jouw zorgverlener. Je krijgt met de naturapolis maar een deel vergoed als er geen contract is. De gemiddeld duurdere restitutiepolis, waarbij je altijd de volledige zorgkosten ontvangt, is minder in trek. 

Collectieve zorgverzekering nog minder populair

De premie voor collectief verzekerden is flink gestegen, doordat de maximale korting sinds dit jaar is verlaagd naar 5%. De dalende trend vanaf 2015 in het aantal Nederlanders met een collectieve zorgverzekering zet zich dan ook voort. Steeds minder mensen behouden hun collectief. Er zijn 1,8% minder collectief verzekerden dan vorig jaar. Het is nu zelfs voor het eerst zo dat de individuele zorgverzekering gemiddeld goedkoper is dan de collectieve zorgverzekering met korting.

Opnieuw minder aanvullende verzekeringen

Het aantal verzekerden met een aanvullende zorgverzekering daalt naar 83,2%. Vorig jaar lag dat percentage op 84,1% en het jaar daarvoor zelfs nog op 89,2%. Het overgrote deel kiest dus nog wel voor een aanvullende verzekering, maar steeds meer mensen vinden alleen een basisverzekering voldoende. Dat is niet gek, want de meest noodzakelijke zorg zit al in het basispakket, zoals zorg bij de huisarts en in het ziekenhuis. Een aanvullende verzekering sluit je alleen af als dat in jouw situatie nodig is, bijvoorbeeld voor fysiotherapie, de tandarts en voor brillen en lenzen. 

(Maximaal) vrijwillig eigen risico stijgende trend

Het eigen risico is het deel van de kosten dat je zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Het verplichte eigen risico is al vanaf 2017 standaard € 385 en kun je zelf in stapjes van € 100 verhogen tot maximaal € 885. Op Poliswijzer.nl zagen we al dat steeds meer mensen een hoger eigen risico overwegen in ruil voor korting. De filter in de vergelijker om het eigen risico te verhogen werd afgelopen zorgseizoen namelijk 9% vaker gebruikt dan het seizoen daarvoor. En daarbij kozen onze bezoekers vooral voor het maximale eigen risico. 

Deze trend is in heel Nederland zichtbaar. 13,3% van alle verzekerden koos voor een vrijwillig eigen risico. Dit is meer dan de 11,7% van vijf jaar geleden en zelfs meer dan het dubbele van tien jaar geleden. Toen verhoogden nog maar 5,9% het eigen risico. Als mensen deze keuze maken, kiest drie kwart gelijk voor het maximale bedrag.

Vanaf midden november kun je weer een nieuwe zorgverzekering kiezen voor 2021. 

Deel dit artikel op:


Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie