Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Basisverzekering: vergoeding naturapolis of restitutiepolis?

De basisverzekering vergoedt zorg die medisch noodzakelijk is. Bijvoorbeeld zorg als je ziek wordt en naar het ziekenhuis moet, of zorg door je huisarts of van je apotheek. Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. De rijksoverheid bepaalt welke vergoedingen er in deze verzekering zitten.

Wat wordt vergoed uit de basisverzekering?

restitutiepolis

Bekijk hier de veranderingen in de basisverzekering per 2021.

De basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk. Er kan wel verschil zitten in de vergoedingen die de verzekeraars geven. Bijvoorbeeld voor medicijnen of hulpmiddelen. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat wat er vergoed wordt en onder welke voorwaarden. Daarin kun je ook vinden hoe vaak je verzekeraar een behandeling vergoedt en of je een eigen bijdrage moet betalen. Dat kan per zorgverzekeraar verschillen. Verzekeraars kunnen het eigen risico ook gedeeltelijk of helemaal niet in rekening brengen als je geneesmiddelen gebruikt die de assuradeur aanbeveelt (preferentiebeleid). Welke geneesmiddelen de voorkeur genieten kan per partij verschillen. Hierdoor kan het zijn dat je voor een bepaald medicijn bij zorgverzekeraar A meer uitbetaald krijgt dan bij concurrent B.

Verzekeraars mogen klanten niet weigeren voor de zorgverzekering. Dit heet acceptatieplicht. Ook mogen ze geen hogere premie vragen aan mensen die veel zorg nodig hebben, zoals bijvoorbeeld chronisch zieken.

Voorbeeld van een vergoeding

Stel, je gebruikt medicijnen. Omdat je er vanuit gaat dat de zorg in het basispakket bij alle zorgverzekeraars gelijk is, heb je de goedkoopste zorgverzekering gekozen die je kon vinden. Je hebt daarbij niet gekeken naar de voorwaarden die gelden voor de medicijnen die je nodig hebt. Bij het indienen van de declaratie kom je erachter dat je zelf een lager bedrag moet betalen dan bij je oude zorgverzekeraar. Uit navraag bij je nieuwe zorgverzekeraar blijkt dat dit komt omdat het medicijn bestempeld is als voorkeursmedicijn, waardoor er geen eigen risico in rekening wordt gebracht. Je oude verzekering had geen preferentiebeleid en bracht dan ook gewoon het eigen risico in rekening. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de medicijnen juist bij je nieuwe zorgverzekeraar helemaal niet of slechts gedeeltelijk vergoed worden.

Wat doet de NZa?

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kijkt of verzekeraars de juiste informatie geven over nieuwe polissen en of ze iedereen accepteren voor de verzekering. Ook houden ze in de gaten of het overstapproces goed verloopt. 

De NZa krijgt regelmatig signalen dat mensen onverwacht moeten bijbetalen voor zorg, omdat ze denken dat alle zorg wordt vergoed maar dit bij hun polis niet zo is. Om dit soort onaangename verrassingen te voorkomen, heeft de NZa haar regels aangepast over wat precies een naturapolis of een restitutiepolis mag heten. Zorgverzekeraars moeten duidelijk aangeven of de aangeboden verzekering een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatiepolis is:

  • Naturapolis

Bij een naturapolis kiest de zorgverzekeraar goede zorg en sluit hiervoor contracten af. Wanneer je hiervoor kiest dan wordt de rekening rechtstreeks door de zorgverlener naar de zorgverzekeraar gestuurd. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder dan moet je een deel bijbetalen. Hoe groot dit deel is verschilt. Kijk voor meer informatie hierover in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. 

  • Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kies je zelf je eigen zorgverlener. Ook als er geen contract is met de zorgverzekeraar wordt de zorg dan volledig vergoed. Alleen als een zorgaanbieder een heel hoog (excessief) tarief rekent, dan is het mogelijk dat je een extra deel zelf moet betalen. Je kan je verzekeraar vooraf vragen of je dit risico loopt bij de zorgaanbieder waar je graag naar toe wilt. Let er bij een restitutiepolis op dat je soms de rekening moet voorschieten.

  • Combinatieverzekering

De combinatieverzekering is een variant tussen de natura en de restitutie. Het kan een verzekering zijn waarbij je voor sommige soorten zorg alleen alles vergoed krijgt als je naar een gecontracteerde aanbieder gaat (natura) en waarbij je voor andere soorten zorg bij alle aanbieders tot het gemiddeld door de zorgverzekeraar gecontracteerde tarief vergoed krijgt (restitutie).


Geactualiseerd: dinsdag 24 november 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie