Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Checklist: is mijn zorgverzekering aan vervanging toe?

De premie van de zorgverzekering stijgt al jaren. Een premie van meer dan € 170 per maand per volwassene is geen uitzondering meer. Tijdens de laatste zes weken van het jaar heb je de kans om de kosten te verlagen. Profiteer daarvan en blijf niet plakken aan een te dure zorgverzekering. Zorgverzekeraars kunnen naast de premie ook hun voorwaarden aanpassen. En misschien is je eigen persoonlijke situatie ook wel veranderd. Wij helpen je met de zorgverzekering check.

Ga snel naar:

zorgverzekering-check-poliswijzer.png

Je huidige zorgverzekeraar verstuurt in de tweede helft van november de polis voor het nieuwe jaar. Dit moet je zien als een voorstel. Je hebt namelijk tot 1 januari om te kijken of je huidige zorgverzekering nog voldoet. Doe je niets, dan blijf je zitten waar je zit. Als je in het nieuwe jaar goed en betaalbaar verzekerd wilt zijn, kun je toch maar beter kritisch naar je zorgpolis kijken. Vooral als er iets verandert in jouw situatie. Waar moet je op letten?

1.    Hoogte van de premie 

De premieverschillen tussen de verzekeraars zijn enorm. De duurste basisverzekering is tientallen euro’s per maand duurder dan de goedkoopste. Eigenlijk is dat gek, want de dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. Ook voor de aanvullende dekkingen kun je rekenen op grote verschillen. Binnen een paar minuten krijg je hier inzicht in door te vergelijken. Een besparing van een paar honderd euro per jaar is mooi meegenomen. Vergelijk zorgverzekeringen voor een lagere premie.

Tip: Heb je een collectieve zorgverzekering bij de vier grootste zorgverzekeraars (Menzis, Zilveren Kruis, CZ en VGZ)? Houd er rekening mee dat je zeker niet de goedkoopste zorgverzekering hebt. Al helemaal niet sinds het verdwijnen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering. We raden daarom aan om je collectieve zorgverzekering te vergelijken met individuele zorgverzekeringen.

2.    Meer of minder zorgkosten in het nieuwe jaar?

Je kunt de zorgverzekering zo goed mogelijk afstemmen op je verwachtingen. We hebben het niet over spoedeisende hulp en ziekenhuisopnames die je mogelijk overkomt. Dit soort behandelingen weet je niet vooraf en worden standaard gedekt in de basisverzekering. Wat je wel al weet kun je rekening mee houden. Verwacht je bijvoorbeeld hoge tandartskosten in het nieuwe jaar? Zorg dan voor een ruime dekking in je tandverzekering. 

Andersom kan ook. Je hebt dit jaar een ruime tandverzekering door hoge tandartskosten en in het nieuwe jaar verwacht je juist lage kosten. Verlaag dan de dekking in de tandverzekering. Op dezelfde manier kun je jouw zorgverzekering ook afstemmen op andere kosten die je wel of niet verwacht. Het gaat bijvoorbeeld om:

 •  Kosten voor een beugel voor jezelf of de kinderen
 • Je verwacht een baby in het nieuwe jaar
 •  Een nieuwe bril of contactlenzen
 •  Meerdere fysiotherapiebehandelingen door klachten
 • Nieuw kunstgebit
 • Je krijgt een hoortoestel
 • Je gaat een wereldreis maken
 • Je krijgt steunzolen
 • Je wilt met alternatieve geneeswijzen je klachten verminderen

De kostenberekeningstool op Poliswijzer.nl helpt jou om een zorgverzekering te kiezen die perfect bij jouw verwachte zorgkosten past. Kies voor de beste zorgverzekering en verzeker je niet te ruim tegen onverwachte zorgkosten die je waarschijnlijk toch niet maakt.

3.    Heeft je (nieuwe) zorgverzekeraar een contract met jouw zorgverlener?

Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een behandeling alleen volledig als je naar gecontracteerde zorgverleners gaat met wie de verzekeraar een contract heeft. Vooral de contractering van ziekenhuizen is belangrijk als je voor een planbare behandeling heen moet. In ons overzicht op Poliswijzer.nl kun je jouw ziekenhuis invullen. Dan laten wij zien welke zorgverzekeraars contracten hebben met jouw ziekenhuis.

4.    Kies een zorgverzekering met een ruime keuzevrijheid in zorgverleners

Er zijn drie verschillende soorten zorgverzekeringen:

 • Restitutieverzekering
 • Naturaverzekering
 • Combinatieverzekering

Met de restitutieverzekering heb je een volledige keuzevrijheid in zorgverleners, maar je betaalt ook meer premie per maand. Als je kiest voor een goedkopere zorgverzekering (combinatie- of naturaverzekering) die contracten heeft met jouw zorgverleners, zit je alsnog goed. Wil je weten met welke verzekeraars jouw ziekenhuis contracten heeft? Check hier welke ziekenhuizen zijn gecontracteerd.

5.    Is een uitgebreide aanvullende verzekering echt nodig?

Heb je nu een dure uitgebreide aanvullende verzekering? Dat kan een verstandige keuze zijn, maar wees wel kritisch. Verzeker geen 30 behandelingen fysiotherapie mee als je nog nooit bij de fysiotherapeut bent geweest. Waarschijnlijk maak je nooit gebruik van zoveel behandelingen. Met de Poliswijzer.nl Keuzehulp kom je erachter welke extra vergoedingen je nodig hebt. Aanvullend verzekerd zijn loont alleen als je het echt nodig hebt. 

6.    Biedt jouw aanvullende zorgverzekering nog de dekking die jij verwacht?

Ook als je voor het nieuwe jaar dezelfde dekking wilt houden is er werk aan de winkel. Het is namelijk nog maar de vraag of jouw huidige zorgverzekering ook in het nieuwe jaar de dekking biedt die jij verwacht. Zorgverzekeraars kunnen wijzigingen doorvoeren in de aanvullende verzekeringen. Jij denkt bijvoorbeeld dat de beugel voor de kinderen goed verzekerd is, maar de verzekeraar heeft de dekking voor volgend jaar eruit gehaald of de vergoeding verlaagd. Ook als je niets wilt veranderen, heeft je zorgverzekering dus aandacht nodig.

Met deze checklist in je achterhoofd weet je waar je op moet letten bij het vergelijken en het kiezen van een zorgverzekering. Loop je toch nog ergens tegenaan bij het zoeken naar een voordelige zorgpolis? Bel of app gerust naar onze zorgadviseurs via 050-2111456.

Geactualiseerd: maandag 30 oktober 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie