Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Welke zorgverzekering past bij mij in 2024?

Het kiezen van een zorgverzekering is persoonlijk. Jouw huidige polis is mogelijk niet meer de beste keuze voor komend jaar. Vraag je jezelf af: 'welke zorgverzekering past bij mij?' Dat hangt af van de zorgkosten die je maakt. Vooral een aanvullende zorgverzekering maakt daarbij een groot verschil, want de dekking in de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk. Wat wordt jouw nieuwe zorgverzekering in 2024?

Keuzehulp


Ga snel naar:

Welke zorgverzekering past bij mij?

Welke zorgverzekering past bij mij?

Een zorgverzekering past goed bij jou als je de vergoeding krijgt die je verwacht en je niet betaalt voor vergoedingen die je toch niet gebruikt. Je hebt bijvoorbeeld niets aan aanvullende verzekeringen met een beugelvergoeding voor kinderen als je geen kinderen hebt. Of alternatieve geneeswijzen verzekeren heeft geen zin als je niet in deze behandelmethodes gelooft. Zoek de zorgverzekering die bij jou past en verzeker een volledige vergoeding van de zorg die voor jou belangrijk is.

Wat is belangrijk bij het kiezen van een zorgverzekering?

Bij het kiezen van een zorgverzekering is het verstandig om niet alleen naar de prijs te kijken. Kijk bijvoorbeeld ook naar de gecontracteerde zorgverleners. Ook de kwaliteit van de zorgverzekeraar speelt een rol. Daar kan de GoedeZorg-score bij helpen. De GoedeZorg-score in de vergelijker laat zien hoe goed zorgverzekeraars scoren op extra’s die zij doen voor hun verzekerden, zoals het aanbieden van gezondheidsapps of wachtlijstbemiddeling. 

Vraag je bij het kiezen van een zorgverzekering het volgende af:

  • Heb ik voldoende aan alleen een basisverzekering, of heb ik aanvullende zorg nodig?
  • Is het verhogen van het eigen risico in ruil voor korting een optie?
  • Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig, en kan dit wel uit?  
  • Heeft de nieuwe verzekeraar mijn zorgverleners gecontracteerd? 
  • Biedt de zorgverzekeraar extra diensten aan zoals een beloning voor een gezonde leefstijl? (GoedeZorg-score)

Wanneer kan een aanvullende verzekering uit?

Als je verwacht dat je zorg nodig hebt die niet in de basisverzekering zit, dan is het verstandig om te kijken of een aanvullende zorgverzekering uit kan. Denk maar eens aan een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut. Tegenover een ruime aanvullende verzekering staat een hogere premie. Dit kan niet uit als je nauwelijks gebruikmaakt van de aanvullende pakketten. Soms is zelfs de premie hoger dan de vergoeding. Dit is vaak het geval bij een vergoeding voor brillen of lenzen. Dan kun je het natuurlijk beter zelf betalen.

Een overzicht van vergoedingen in de basisverzekering
 

bloedonderzoek in de basisverzekeringgehandicaptenzorg in de basisverzekeringhuisarts in de basisverzekeringmedicijnen in de basisverzekeringmedische-specialist in de basisverzekeringouderenzorg in de basisverzekeringpsychische-hulp in de basisverzekeringspoedeisende-hulp in de basisverzekeringtandarts-tot-18 in de basisverzekeringverloskunde in de basisverzekeringziekenhuiszorg in de basisverzekeringziekenvervoer in de basisverzekering

Past een collectieve zorgverzekering wel goed bij jou?

Verzekerd zijn via je werkgever, de gemeente of via een ledenorganisatie geeft je recht op een kleine korting op de aanvullende zorgverzekering. Deze korting wordt steeds lager en op de basisverzekering krijg je helemaal geen korting meer. Je huidige zorgverzekering via een collectief is dus duurder geworden.

Als extra tip geven wij jou mee om eens kritisch te kijken naar de maandelijkse premie van je huidige collectieve zorgverzekering. Je krijgt namelijk alleen korting op een dure zorgverzekering met ruime aanvullende zorgverzekeringen. Er zijn zorgverzekeraars die een vergelijkbare dekking bieden als je huidige pakket tegen een lagere premie. Of misschien heb je de aanvullende dekkingen wel helemaal niet nodig. Daarom is het verstandig om je collectieve verzekering eens te vergelijken met individuele verzekeringen.

Past mijn huidige zorgverzekering nog wel bij mij?

Zorgverzekeraars passen jaarlijks hun premie en vergoedingen aan. Ook je eigen situatie verandert: je verwacht bijvoorbeeld volgend jaar een baby of je zoon of dochter krijgt een beugel. 

Hierdoor kan het zo zijn dat je huidige zorgverzekering niet meer bij je past. Deze persoonlijke veranderingen kunnen je veel geld kosten als je de zorgverzekering er niet goed op afstemt. Dit kan natuurlijk ook andersom. Misschien ben je dit jaar vaak naar de fysiotherapeut geweest, maar verwacht je volgend jaar minder behandelingen nodig te hebben.

In november ontvang je van je huidige zorgverzekeraar een nieuw polisblad voor komend jaar. Daarop staat wat je voor je zorgverzekering in 2024 betaalt en welke vergoedingen zijn gewijzigd. Het is verstandig om deze gegevens te vergelijken met zorgverzekeringen van andere maatschappijen. Dan weet je pas echt welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Meer tijd nodig om te vergelijken?

De maanden november en december heb je de kans om te vergelijken en kun je direct kiezen voor een andere zorgverzekering. Veel mensen weten niet dat je meer tijd hebt. Zeg je huidige zorgverzekering op vóór 1 januari! Dan heb je daarna de maand januari nog voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. De nieuwe zorgpolis gaat dan gewoon met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2024.

Vergelijk nu je zorgverzekering

Geactualiseerd: maandag 18 december 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie