Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Welke zorgverzekering past bij mij?

Het kiezen van een zorgverzekering is persoonlijk. Jouw huidige polis is mogelijk niet meer de beste keuze voor komend jaar. Vraag je jezelf af: 'welke zorgverzekering past bij mij?' Dat hangt af van de zorgkosten die je maakt. Vooral een aanvullende zorgverzekering maakt daarbij een groot verschil, want de dekking in de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk. Wat wordt jouw nieuwe zorgverzekering in 2023?

Keuzehulp


Inhoudsopgave:

Welke zorgverzekering past bij mij?

Welke zorgverzekering past bij mij?

Een zorgverzekering past goed bij jou als je de vergoeding krijgt die je verwacht en je niet betaalt voor vergoedingen die je toch niet gebruikt. Aan een aanvullende verzekering met een ruime vergoeding voor een beugel voor kinderen heb je bijvoorbeeld niets als je geen kinderen hebt. Alternatieve geneeswijzen verzekeren wil je niet als je toch niet in deze behandelmethodes gelooft. Zoek de zorgverzekering die bij jou past en verzeker geen dekkingen mee die je toch niet gebruikt.

Wat is belangrijk bij het kiezen van een zorgverzekering?

Het kiezen van een zorgverzekering doe je niet alleen op prijs. Hou er bijvoorbeeld ook rekening mee naar hoeveel gecontracteerde zorgverleners je kunt gaan. En kijk naar de vergoeding vanuit aanvullende pakketten. Voordat je een zorgverzekering kiest, moet alles kloppen. Ook de kwaliteit van de zorgverzekeraar speelt een rol. Dat hebben wij inzichtelijk gemaakt met de GoedeZorg-score. 

Vraag je bij het kiezen van een zorgverzekering het volgende af:

  • Heb ik voldoende aan alleen een basisverzekering (weinig tot geen zorg nodig)?
  • Is het verhogen van het eigen risico in ruil voor korting een optie?
  • Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig, en kan dit wel uit?  
  • Heeft de zorgverzekeraar mijn zorgverleners gecontracteerd? 
  • Biedt de zorgverzekeraar extra diensten aan zoals een beloning voor een gezonde leefstijl?

Wanneer heb ik een aanvullende verzekering nodig?

Het liefst heb je een zorgverzekering waarin alle mogelijke zorgkosten verzekerd zijn. Kiezen voor een aanvullende verzekering met een vergoeding voor 25 behandelingen fysiotherapie en voor € 750 aan tandartskosten zorgt voor een ruime dekking. Uitgaande van de zorgpremies van 2023 moet je voor een dergelijke polis wel rekening houden met een premie vanaf € 200 per maand.

Je kunt je ook aanvullend verzekeren waarbij je rekening houdt met de zorgkosten die je waarschijnlijk maakt. Dit kan jou al snel meer honderden euro’s per jaar besparen. Kies alleen aanvullende zorg als je kosten verwacht die niet of niet volledig verzekerd zijn in de basisverzekering.

Bedenk ook of een aanvullende zorgverzekering wel uit kan. Betaal nooit een hoger bedrag aan premie dan dat je krijgt aan vergoeding. Dan kun je het natuurlijk net zo goed zelf betalen.

Dekking in de basisverzekering

Wat is de goedkoopste zorgverzekering?

Je niet aanvullend verzekeren en kiezen voor het maximale vrijwillige eigen risico van € 500 geeft jou de goedkoopste zorgverzekering. Met de basisverzekering heb je recht op een ruime vergoeding. Het verplichte eigen risico van € 385 verhogen met € 500 is alleen verstandig als je weinig tot geen zorgkosten verwacht.

Past een collectieve zorgverzekering nog echt goed bij jou?

Verzekerd zijn via je werkgever, de gemeente of via een ledenorganisatie geeft je recht op een korting op de aanvullende zorgverzekering. Vanaf 2023 krijg je géén korting meer op de basisverzekering. Je huidige zorgverzekering via een collectief wordt hierdoor duurder.

Als extra tip geven wij jou mee om eens kritisch te kijken naar de maandelijkse premie van je huidige collectieve zorgverzekering. Je krijgt namelijk alleen korting op een dure zorgverzekering. Er zijn zorgverzekeraars die een vergelijkbare dekking bieden als je huidige pakket tegen een lagere premie.

Zelfs bij je eigen zorgverzekeraar kun je waarschijnlijk goedkoper buiten het collectief als je gebruikmaakt van een prijsvechter van de verzekeraar. Er zijn tientallen verschillende zorgverzekeringen zonder korting tegen standaard een lagere premie.

Wat gaat er aan zorg veranderen in 2023?

Let bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering goed op eventuele wijzigingen in je pakket in 2023. Vergelijk zorgverzekeringen in 2023 rekening houdende met de veranderde situatie. Je verwacht bijvoorbeeld een kind in 2023, of je zoon of dochter krijgt een beugel. 

Dit zijn veranderingen die je veel geld kunnen kosten als je de zorgverzekering er niet goed op afstemt. Dit kan natuurlijk ook andersom. Misschien ben je dit jaar vaak naar de fysiotherapeut geweest, maar verwacht je volgend jaar minder behandelingen nodig te hebben.

In november ontvang je van je huidige zorgverzekeraar een nieuw polisblad voor komend jaar. Daarop staat wat je voor je zorgverzekering in 2023 betaalt en welke vergoedingen zijn gewijzigd. Het is verstandig om deze gegevens te vergelijken met zorgverzekeringen van andere maatschappijen. Dan weet je pas echt welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Meer tijd nodig om te vergelijken?

De maanden november en december heb je de kans om te vergelijken en kun je direct kiezen voor een andere zorgverzekering. Veel mensen weten niet dat je meer tijd hebt. Zeg je huidige zorgverzekering op vóór 1 januari! Dan heb je daarna de maand januari nog voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. De nieuwe zorgpolis gaat dan gewoon met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2023.

Vergelijk nu je zorgverzekering


Jorn Alders
Jorn Alders Verzekeringsexpert & Head of Research

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie