Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken
Wanneer moet je eigen risico vrijwillig verhogen? | Poliswijzer

Wanneer is het verstandig het eigen risico vrijwillig te verhogen?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

In de zorgverzekering zit standaard een eigen risico ingebouwd van € 385. Heb je voorgaande jaren geen of nauwelijks medische kosten gemaakt? Je kunt overwegen om het eigen risico vrijwillig te verhogen. De verzekeraar zal je hiervoor belonen met een korting op de premie. Wat zijn de haken en ogen?

Wat houdt het eigen risico in?

Bij het maken van medische kosten, zijn de eerste €385 voor je eigen rekening. Het gaat hierbij om medische kosten die vergoed worden uit de basisverzekering. Niet over alle kosten moet een eigen risico betaald worden. Vrijgestelde medische kosten zijn:

  • Een consult bij de huisarts;
  • Tandartskosten voor verzekerden jonger dan 18 jaar;
  • Kosten voor kraamzorg en de verloskundige;
  • Wijkverpleging;
  • Geleende hulpmiddelen van thuiszorg;
  • Griepprik voor risicogroepen;
  • Volgen van één stoppen-met-roken programma (per 2020)
  • Nacontrole orgaandonor.

Waarom zou je kiezen voor een verhoogd eigen risico?

Verzekerden die bijna nooit medische zorg nodig hebben, kunnen het overwegen. Als er onverwacht  medische kosten gemaakt worden, is er toch al standaard € 385 verschuldigd. Pas wanneer je boven dit bedrag zit, ben je het vrijwillige gedeelte verschuldigd. De verzekeraar beloont je met een premiekorting. Hoeveel je op de premie van de basisverzekering bespaart verschilt. Een richtlijn is een besparing van ongeveer 50% van het extra bedrag. Een extra eigen risico van € 100, geeft dus een premiebesparing van ongeveer € 50 per jaar. Je kunt kiezen voor maximaal € 500 extra eigen risico.

Wat is het gevaar?

Door ziekte, een ongeval of een noodzakelijke medische ingreep kun je voor hoge kosten opdraaien. Je moet er dus voor zorgen dat je € 385 plus het extra gekozen bedrag beschikbaar hebt. Met veel pech kun je in januari al het volledige bedrag aan eigen risico verschuldigd zijn. Je zou eigenlijk een bedrag apart moeten zetten ter financiering. Heb je het bedrag niet nodig gehad? Dan kun je het doorschuiven naar het volgende verzekeringsjaar.

Is het mogelijk om het eigen risico gespreid te betalen?

Niet iedereen is in staat om in één maand 385 euro of meer op te hoesten. Een oplossing is om het gespreid te betalen, als het niet in een keer lukt. Het bedrag wordt dan opgedeeld in termijnen. Bij het kiezen voor een vrijwillige aanvulling ligt de situatie anders. Het extra vrijwillige deel is meestal niet in termijnen te betalen. Dit bedrag wordt in één keer in rekening gebracht. Er zijn verzekeraars waar het wel bij mogelijk is. Naast het eigen risico is er ook een eigen bijdrage. Dit betaal je bijvoorbeeld voor bepaalde medicijnen. Deze termen moet je niet door elkaar halen. Een eigen bijdrage kan verschuldigd zijn over vergoedingen uit de basisverzekering. Ook voor de aanvullende zorgverzekering kun je een eigen bijdrage verschuldigd zijn. De eigen bijdrage voor medicijnen is vanaf 2019 gemaximeerd op € 250.

Probeer liever te besparen op de basisverzekering

Waarom zou je een verhoogd eigen risico nemen, als je ook eenvoudiger geld kunt besparen? Vergelijk je huidige zorgverzekering  met wat andere verzekeraars te bieden hebben. De premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars zijn dus groot.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 9 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie