Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Dekkingen uit de basisverzekering schrappen?

door Juul Dijkhuis

Zorginstituut Nederland gaat dekkingen in de basisverzekering toetsen op effectiviteit. Is de toegevoegde waarde van een behandeling niet wetenschappelijk aangetoond? Dan verdwijnt deze in de toekomst uit de basisverzekering. Zo moet er een betere controle komen op de zorgkosten. Dit alles om ons geld voor de zorg alleen te besteden aan waardevolle behandelingen waarvan vaststaat dat die echt werken.

basisverzekering

In ons artikel over de zorgverzekering 2021 houden wij bij wat de veranderingen zijn in de basisverzekering. Zodra er een dekking bij komt, voegen we deze toe in het overzicht. Er wordt vaker iets toegevoegd aan de dekkingen dan geschrapt. Maar daar gaat nu mogelijk verandering in komen. Zorginstituut Nederland gaat niet effectieve behandelingen verwijderen uit de basisverzekering.

Behandeling niet succesvol? Dan schrappen

Het toevoegen van behandelingen aan de basisverzekering staat vaak onder druk. Als er een nieuw succesvol medicijn is voor een behandeling, komt er meestal ook snel de wens om deze toe te voegen aan de basisverzekering. Zodra dekkingen in de basisverzekering zitten, blijven ze erin. Volgens Sjaak Wijma van het Zorginstituut zitten er veel behandelingen in de basisverzekering die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. 

Zorginstituut Nederland: adviserende rol

De Rijksoverheid bepaalt wat verzekerd is in de basiszorgverzekering. De dekking in deze basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. Het Zorginstituut Nederland adviseert de overheid over de inhoud van het basispakket. Indirect bepaalt het Zorginstituut dus wat er wel en niet verzekerd is. De verzekeraars zijn zelf de baas over de aanvullende zorgverzekeringen. Ook bepalen ze zelf wat ze in rekening brengen voor de basisverzekering. Dat verklaart ook de grote verschillen in premies.

Alleen waardevolle behandelingen

Er zijn behandelingen die effectief lijken, maar waarvan de werking niet wetenschappelijk is aangetoond. Voor deze behandelingen kan een vergoeding komen uit de basisverzekering, maar er worden vanaf nu wel ‘resultaatafspraken’ gemaakt. Als het resultaat (het bewijs) uitblijft, verdwijnt de vergoeding in de toekomst weer uit de basisverzekering. Er moet dus echt worden aangetoond dat patiënten baat hebben bij de behandeling. Dit alles om ons geld voor de zorg alleen te besteden aan waardevolle behandelingen waarvan vaststaat dat die echt werken.

basisverzekering

Zorguitgaven rijzen de pan uit

Bij zorgkosten denk je waarschijnlijk gelijk aan de premie voor de zorgverzekering. Dat is echter maar een deel van je kosten. Je betaalt namelijk ook nog mee via je brutoloon en indirect ook nog doordat er belastinggeld opgaat aan de zorg. Daar komt nog bij dat je een deel van de zorgkosten draagt via het eigen risico en via een eigen bijdrage op bijvoorbeeld medicijnen. Er moet dus aandacht zijn voor het indammen van de kosten. Daarbij is urgentie geboden, stelt de Sociaal-Economische Raad(SER) in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Anders gaat in 2040 de helft van alle belastinggeld op aan zorgkosten.

Als de Rijksoverheid veranderingen doorvoert in de basisverzekering lees je het uiteraard op Poliswijzer.nl.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie