Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Ook in 2022 bedraagt het eigen risico 385 euro

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Het in rekening brengen en de hoogte van het eigen risico in de zorgverzekering is al sinds 2006 (introductie van de huidige zorgverzekering) een punt van discussie. Voor het jaar 2022 zijn de politieke gesprekken hierover ook weer opgelaaid. Gelukkig wel met een positieve uitkomst. Het eigen risico in de zorgverzekering gaat niet nog verder omhoog. Het blijft op € 385. De politiek kan op dit besluit nog wel terugkomen.

eigen risico

In 2018 was het eigen risico al bijna verhoogd naar € 400. Hiertoe was destijds besloten op Prinsjesdag in 2017. Het volk kwam in opstand, dus is de € 15 verhoging weer ingetrokken. Ook dit jaar is er alweer gesproken over een verhoging van het eigen risico. Maar nu hebben de politieke partijen zelf al de logische conclusie getrokken dit niet te doen. Ze kunnen de Nederlanders die nu al moeite hebben met het betalen van de rekeningen niet nog verder belasten. 

Het eigen risico is een manier van financieren van de zorgkosten

Er wordt niet gesproken over een hoger eigen risico om verzekerden te pesten. Een hoger eigen risico is één van de manieren om de zorgkosten te verdelen over alle verzekerden. Met het eigen risico wordt het gebruiken van zorg ontmoedigd. Een nog hoger eigen risico zorgt waarschijnlijk niet voor een nog groter obstakel om iets aan medische klachten te laten doen. Een hoger eigen risico is dus niet dé oplossing.

Het eigen risico blijft gelijk – de zorgpremie stijgt 

Volgens het CBS bedroegen de zorgkosten in 2020 ruim 116 miljard euro. De kosten zijn flink gestegen in het eerste coronajaar, want in 2019 waren de kosten nog 107 miljard. Deze kosten moeten de bijna 14 miljoen (aantal 18-plussers) Nederlanders samen bijeen schrapen. Geen stijging van het eigen risico kan dus zorgen voor een grotere stijging van de premie van de zorgverzekering. Een andere manier om te besparen op de zorgkosten is door dekkingen in de basisverzekering te schrappen, maar een wenselijke oplossing is dat niet. Gelukkig zit je zelf aan de knoppen als het gaat over de premie die je betaalt voor je zorgverzekering door je zorgverzekering jaarlijks te vergelijken.

Wat is de toekomst van het eigen risico?

Zolang verzekerden zelf een deel van de zorgkosten moeten betalen, zal er discussie zijn over het eigen risico. In 2022 wordt het eigen risico weer bevroren op € 385. Voor de komende jaren is het afwachten wat de ontwikkeling is. Meerdere politieke partijen hebben in het afgelopen jaar gepronkt met plannen in hun verkiezingsprogramma’s om het eigen risico volledig af te schaffen. Zodra we een kabinet hebben moet blijken wat er echt van terecht komt. Op Prinsjesdag 2021 is pas 100% zeker dat het eigen risico op € 385 blijft, maar je kunt er al op rekenen. De kans is klein dat er toch nog een verhoging komt.

voorspelling-politiek-premies.jpg

Geen verzekerde lijkt blij met het eigen risico. Met weinig zorgkosten heb je er niet zoveel last van, tot je wel een keer voor een behandeling naar het ziekenhuis moet. Voor de diensten van de huisarts betaal je geen eigen risico, dus ga met klachten zeker wel naar je huisarts. 

Heb je het gevoel dat je te veel betaalt voor je zorgverzekering? Of verwacht je hoge zorgkosten in 2022 en zoek je een verzekeringsoplossing? Vanaf half november kunnen we je helpen met het kiezen van de best passende zorgverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 17 augustus 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie