Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Patiënten de dupe: bijbetalen voor ADHD Medicijnen

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

Flink bijbetalen voor je noodzakelijke medicijn is het vooruitzicht voor tienduizenden ADHD-patiënten die gebaat zijn bij het medicijn dexamfetamine. Dat is het gevolg van het registreren van een nieuw medicijn door fabrikant Amfexa.

Hoe zit het precies?

ADHD medicijnenBij een behandeling van ADHD worden naast psychologische hulp aan ouders en leerkrachten ook vaak medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen bevatten werkzame stoffen die er voor zorgen dat een gebruiker minder last heeft van ADHD en daardoor betere leerprestaties behaalt. De werkzame stof methylfenidaat wordt het meest (65 tot 75 procent) voorgeschreven en zit onder andere in het ADHD medicijn Ritalin. Als deze stof niet voldoende werkt, wordt als alternatief vaak dexamfetamine voorgeschreven.

Flink bijbetalen

Tot nu toe werden de medicijnen door apothekers zelf gemaakt. Dat werd volledig vergoed uit de basisverzekering. Maar daar komt vanaf 1 mei verandering in. Een fabrikant heeft namelijk een medicijn onder de naam Amfexa, met daarin de werkzame stof dexamfetamine, laten registreren. Dit betekent dat apothekers geen merkloze versie van een medicijn gebaseerd op dexamfetamine meer mogen leveren. Omdat Amfexa (3x zoveel) meer kost dan wat er vanuit de zorgverzekering wordt vergoed, moeten patiënten het verschil bijbetalen.

Ongeveer 30.000 mensen gebruiken zo’n medicijn in Nederland. Zij moeten volgens apothekersorganisatie KNMP na 1 mei zo'n 75 euro per maand bijbetalen. Volgens de voorzitter van de KNMP Gerben Klein Nulent komt het vaker voor dat fabrikanten een goedlopend medicijn, wat door de apothekers is gemaakt, als ‘nieuw’ medicijn introduceren. Daar nemen ze dan de complete markt mee over. De patiënt is steeds de dupe doordat ze in de regel fors moeten bijbetalen.

Wat is ADHD?

ADHD is een aandoening. Mensen met ADHD kunnen zich moeilijk concentreren, zijn snel afgeleid en zijn vaak erg druk. Dit uit zich bijvoorbeeld in niet stil kunnen zitten of snel praten. Een ander kenmerk van ADHD is impulsiviteit. Iets doen zonder daarvan de gevolgen goed te kunnen overzien.

Uitgelicht: Op medicijnkosten.nl kun je zelf uitrekenen hoeveel je moet bijbetalen voor ADHD-medicatie.

Een andere bekende werkzame stof is atomoxetine wat gebruikt wordt in het medicijn Strattera. Dit middel wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Wel kun je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Bekijk een overzicht van vergoedingen voor middelen bij ADHD uit de aanvullende zorgverzekering van alle zorgverzekeraars. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 13 september 2019

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie