Slecht nieuws met Prinsjesdag?
door Juul Dijkhuis 2 reacties Leestijd: 2 minuten
Diverse media zoals BNR en NOS publiceerden vandaag informatie die eigenlijk pas met Prinsjesdag naar buiten zou komen. Volgens ingewijden wordt het verplichte eigen risico in 2018 verhoogd naar 400 euro. Ook over de premie voor de zorgverzekering slecht nieuws. De verwachting is een stijging van 6 euro per maand. Sommigen houden zelfs rekening met 15 tot 20 euro.
De politiek doet met Prinsjesdag altijd een schot voor de boeg. Er wordt een gemiddelde premie verwacht van 113 euro per maand. Het zegt eigenlijk niets, want zij gaan daar niet over. Maar het geeft ons een indicatie. De hoogte van het eigen risico bepaalt de politiek wel. Daar mogen ze dus zeker hun zegje over doen. Het eigen risico gaat naar verwachting omhoog naar 400 euro.
Gaat het eigen risico toch niet omlaag?
Enkele politieke partijen hadden de ambitie om het eigen risico te verlagen met 100 euro of meer. De miljarden euro's die hiervoor nodig zijn worden waarschijnlijk niet gevonden. De miljarden kunnen maar één keer uitgegeven worden, dus gaat het eigen risico niet omlaag, maar juist omhoog. Het demissionaire kabinet stelt op dit moment de laatste begroting op.
De verhoging wordt gecompenseerd met een hogere zorgtoeslag
Er zijn nog geen bedragen bekend, maar het plan is om de zorgtoeslag sterker te laten stijgen dan de premie. Hierdoor worden verzekerden met lage inkomens ontzien. Deze groep moet er financieel iets op vooruit gaan. Ondanks de stijgende zorgpremies wordt de koopkracht verbeterd volgend jaar.
Waardoor stijgt de premie?
We willen de best mogelijke zorg en de nieuwste medicijnen. Combineer dit met de steeds verdere vergrijzing en stijgende zorgkosten zijn de uitkomst. We willen niet inleveren op kwaliteit, dus neem je de rekening voor lief. De zorgpremie gaat gemiddeld omhoog, maar merk op dat de premies sterk verschillen per verzekeraar.
Een lage zorgpremie afdwingen
Consumenten maken het de zorgverzekeraars te eenvoudig. Jaarlijks stapt maar 6 tot 7 procent van de Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. Omdat Nederlanders niet massaal overstappen, hebben zorgverzekeraars de macht. Zij bepalen de premie en de verzekerden pikken het wel. De verzekeraars gaan er anders inzitten als meer dan de helft van de verzekerden kritisch gaat vergelijken. Dan moeten de dure verzekeraars wel meebuigen en eerlijke premies in rekening brengen.
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Reacties (2)
Als het inderdaad zo zou werken, dan zouden alle goedkope verzekeraars nu verlies moeten incasseren. En dat is per definitie niet het geval. Het grote verschil zijn de kosten die verzekeraars maken en doorberekenen in de premie. De ene verzekeraar kan goedkoper opereren in vergelijking met andere verzekeraars. Door het massaal overstappen worden de te dure verzekeraars gedwongen om kritisch naar de kosten te kijken. Uiteindelijk moeten ze wel meebuigen.
Maar als iedereen over zou stappen naar de goedkoopste verzekering betekent dat nog minder inkomsten voor de verzekeraars. Gevolg ze gooien de premies nog verder omhoog of zie ik dat verkeerd
Laatste nieuws
-
Wij vergelijken al 25 jaar
25 okt
-
Storm op komst! Je huis en auto verzekerd tegen stormschade
5 jul Woonverzekeringen dekken stormschade aan je woning. Tijdens een storm is ook jouw auto beschermd met...
-
Actievoorwaarden Zonnepanelen winnen | Poliswijzer.nl
14 nov
-
Nieuw inburgeringsstelsel helpt statushouders met zorgverzekering
16 mrt Het inburgeringsstelsel zorgt voor een extra taak voor gemeenten. De nieuwe inburgeringsstelsel help...
-
De benzineprijzen gaan door het dak
9 mrt Door de oorlog in Oekraïne zijn de benzineprijzen hard gestegen. Met onze tips kun je ervoor zorgen ...