Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Slecht nieuws met Prinsjesdag?

door Juul Dijkhuis 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Zorgfraude_declaraties.jpgDiverse media zoals BNR en NOS publiceerden vandaag informatie die eigenlijk pas met Prinsjesdag naar buiten zou komen. Volgens ingewijden wordt het verplichte eigen risico in 2018 verhoogd naar 400 euro. Ook over de premie voor de zorgverzekering slecht nieuws. De verwachting is een stijging van 6 euro per maand. Sommigen houden zelfs rekening met 15 tot 20 euro.

De politiek doet met Prinsjesdag altijd een schot voor de boeg. Er wordt een gemiddelde premie verwacht van 113 euro per maand. Het zegt eigenlijk niets, want zij gaan daar niet over. Maar het geeft ons een indicatie. De hoogte van het eigen risico bepaalt de politiek wel. Daar mogen ze dus zeker hun zegje over doen. Het eigen risico gaat naar verwachting omhoog naar 400 euro.

Gaat het eigen risico toch niet omlaag?

Enkele politieke partijen hadden de ambitie om het eigen risico te verlagen met 100 euro of meer. De miljarden euro's die hiervoor nodig zijn worden waarschijnlijk niet gevonden. De miljarden kunnen maar één keer uitgegeven worden, dus gaat het eigen risico niet omlaag, maar juist omhoog. Het demissionaire kabinet stelt op dit moment de laatste begroting op. 

De verhoging wordt gecompenseerd met een hogere zorgtoeslag

zorgverzekering vergelijken 2018.jpgEr zijn nog geen bedragen bekend, maar het plan is om de zorgtoeslag sterker te laten stijgen dan de premie. Hierdoor worden verzekerden met lage inkomens ontzien. Deze groep moet er financieel iets op vooruit gaan. Ondanks de stijgende zorgpremies wordt de koopkracht verbeterd volgend jaar.

Waardoor stijgt de premie?

We willen de best mogelijke zorg en de nieuwste medicijnen. Combineer dit met de steeds verdere vergrijzing en stijgende zorgkosten zijn de uitkomst. We willen niet inleveren op kwaliteit, dus neem je de rekening voor lief. De zorgpremie gaat gemiddeld omhoog, maar merk op dat de premies sterk verschillen per verzekeraar.

Een lage zorgpremie afdwingen

Consumenten maken het de zorgverzekeraars te eenvoudig. Jaarlijks stapt maar 6 tot 7 procent van de Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. Omdat Nederlanders niet massaal overstappen, hebben zorgverzekeraars de macht. Zij bepalen de premie en de verzekerden pikken het wel. De verzekeraars gaan er anders inzitten als meer dan de helft van de verzekerden kritisch gaat vergelijken. Dan moeten de dure verzekeraars wel meebuigen en eerlijke premies in rekening brengen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 september 2017

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (2)

Geplaatst door: Juul Dijkhuis ()

Als het inderdaad zo zou werken, dan zouden alle goedkope verzekeraars nu verlies moeten incasseren. En dat is per definitie niet het geval. Het grote verschil zijn de kosten die verzekeraars maken en doorberekenen in de premie. De ene verzekeraar kan goedkoper opereren in vergelijking met andere verzekeraars. Door het massaal overstappen worden de te dure verzekeraars gedwongen om kritisch naar de kosten te kijken. Uiteindelijk moeten ze wel meebuigen.

Geplaatst door: Jameson ()

Maar als iedereen over zou stappen naar de goedkoopste verzekering betekent dat nog minder inkomsten voor de verzekeraars. Gevolg ze gooien de premies nog verder omhoog of zie ik dat verkeerd

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie