Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Bij een betalingsachterstand blijft de zorgverzekering actief

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Het afsluiten van een zorgverzekering is wettelijk verplicht. Uiteraard moet je ook maandelijks de premie betalen. Door omstandigheden kan het betalen van de premie uitblijven. Vóór 2022 waren er verzekeraars die bij een betalingsachterstand de zorgverzekering stopzetten. Sinds 1 januari 2022 gebeurt dat niet meer, maar verzekeraars nemen wel andere maatregelen. 

premie-2021.png

De premie voor de zorgverzekering is een grote kostenpost. Vooral voor gezinnen met meerdere volwassenen. Voor een gezin met twee volwassen kinderen boven de 18 jaar is een premie van in totaal € 500 tot € 600 per maand geen uitzondering. Volwassen gezinsleden kunnen wel recht hebben op zorgtoeslag. Dat is echter slechts een compensatie voor een deel van de kosten. Voor gezinnen die al moeilijk rond kunnen komen, is de premie voor de zorgverzekering vaak een groot probleem.

Gevolgen van premieachterstand bij zorgverzekering

Zodra er een achterstand is ontstaan in de betaling van de zorgpremie, zal de verzekeraar een regeling treffen om de achterstand weer in te lopen. Bij een achterstand van zes maanden of langer, kan de verzekeraar de incasso van de toekomstige premies neerleggen bij het CAK. Het CAK is een overheidsorgaan belast met het uitvoeren van administratieve taken gericht op de zorgverzekering.

De aanvullende zorgverzekering zal de verzekeraar beëindigen en zorgtoeslag wordt vanaf dat moment overgemaakt aan het CAK. De verzekerde betaalt bij het CAK een hogere premie voor de basisverzekering, namelijk € 152,20 (peildatum 2022). Met de huidige verzekeraar moet je nog een regeling treffen om de opgelopen achterstanden van zes maanden of langer af te lossen.

Aanmelding bij het CAK heeft meer gevolgen

Een hogere premie is al een groot nadeel, toch zijn er nog meer nadelen van een aanmelding bij het CAK, namelijk:

  • Door een achterstand is het overstappen naar een andere zorgverzekering niet mogelijk
  • CAK gaat de premie incasseren via een loonbeslag. In het uiterste geval neemt de CJIB de incasso over
  • De rekening van de tandarts en de kosten van fysiotherapie zijn niet meer verzekerd
  • Door de hoge premie van CAK is het afbetalen van de schuld bij de zorgverzekeraar moeilijker geworden

De zorgverzekeraar beëindigt de zorgverzekering niet meer

Tot 2022 waren er verzekeraars die de zorgverzekering beëindigden bij een betalingsachterstand. Dit was bijvoorbeeld het geval bij ONVZ. Geen enkele verzekeraar doet dat nu nog. Zorgverzekeraars hebben onderling afgesproken dat ze geen polissen meer beëindigen bij achterstanden. Alle verzekeraars hebben nu hetzelfde beleid. 

De aanvullende zorgverzekering wordt nog steeds beëindigd bij een betalingsachterstand, maar je blijft wel verzekerd voor de basisverzekering. Door het opzeggen van de zorgverzekering brengen verzekeraars mensen die de premie niet kunnen betalen nog verder in de ellende. Het is dus een positieve verandering dat geen enkele verzekeraar meer doet aan gedwongen beëindigingen.

premie.png

Weer een reguliere zorgverzekering afsluiten zodra de achterstanden zijn ingelopen

De hoge premie betalen via het CAK is onwenselijk. Daar komt een einde aan zodra de achterstand is ingelopen. De verzekeraar zorgt voor de afmelding bij het CAK en het rechtstreeks betalen van de (lagere) premie aan de eigen verzekeraar is weer mogelijk. Ook kan er weer gekozen worden voor een aanvullende zorgverzekering zodra het weer mogelijk is.

Helaas is er nog geen afscheid genomen van de hogere premie die verzekerden met een achterstand van meer dan een half jaar betalen. Door de hoge premie is het namelijk lastig om de bestaande betalingsachterstanden bij de verzekeraar in te lopen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 1 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Dennis Stakenburg ()

Bij een operatie aan een gebroken spaakbeen zijn de kosten opgelopen tot enkele duizenden euro's.
Nu is het probleem dat deze kosten voor eigen rekening zijn.
Ik ben namelijk niet verzekerd, dat is ook niet mogelijk i.v.m. het geen hebben van een vaste woon-postadres. Nu zou ik graag willen weten wat voor mij de mogelijkheden zijn & welke stappen ik kan gaan ondernemen om dit tot een oplossing te maken ??

Opmerking van de redactie op 04-04-2022
Door het onverzekerd zijn, kan de zorgverlener (het ziekenhuis) de rekening niet sturen naar een verzekeraar. Om toch een vergoeding voor de kosten te krijgen, stuurt de zorgverlener de rekening naar de verzekerde zelf. Als de rekening onbetaalbaar is, kun je het beste contact opnemen met de gemeente voor hulp en ondersteuning.

Voor het alsnog afsluiten van een zorgverzekering heb je in ieder geval een postadres nodig. Ook hiervoor kun je aankloppen bij de gemeente. De volgende stap is het afsluiten van een zorgverzekering.

Juul Dijkhuis
Poliswijzer.nl
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie